Kara Lahana Çorbası, Ordu'da bilinen adıyla 'Pancar Çorbası' Türkiye'de bu sıralar en çok konuşulan lezzetlerden biri olarak gündemdeki yerini koruyor.

Ordu mutfağının olmazsa olmazı 'Kara Lahana Çorbası' geçtiğimiz Kasım ayı başlarında Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaretli ürün olarak tescillendirilmişti. 

Altınordu Belediyesi'nde 'borç' tartışması başladı Altınordu Belediyesi'nde 'borç' tartışması başladı

171223_3d_kara_lahana

Ancak merkezi Hırvatistan'da bulunan ve çevrimiçi yemek rehberi olarak tanımlanan TasteAtlas, 'Kara Lahana Çorbası'nı Dünya'nın en kötü 100 yemeği arasında 7'nci sıraya yerleştirdi. 

Konu medyanın da gündemine girince başta Karadenizliler olmak üzere bir çok kesim bu sıralamaya tepki gösterdi. Ancak, en kötü reklam bile Ordu'nun meşhur 'Kara Lahana Çorbası'nın şanına şan katmaya yetti. 

"ÜNLÜ ÇİFTTEN KARA LAHANA ÇORBASI'NA TAM NOT"

Türkiye'nin en sevilen ünlü çiftlerinden oyuncu ve sunucu Pınar Altuğ Atacan ile eşi Yağmur Atacan'ın, sosyal medya hesaplarından 'Kara Lahana Çorbası' yediği anları paylaştı. 

Görüntüde eşine seslenen ünlü sanatçı Pınar Altuğ Atacan, "Kara lahana çorbası. Biliyorsun Dünya sıralamasının en kötü yemekleri arasına girdi. Bence çok büyük haksızlık bu arada" dedi. 

171223_3b_kara_lahana

Eşi Yağmur Atacan da, "Listeyi yapanda hata var, tek geçerim" dedi ve eşi Pınar Altuğ Atacan da, "Bence listeyi yaparken yedikleri çorbada hata var. Gayet güzel görünüyor" ifadelerini kullandı.

  • ORDU'NUN 'KARA LAHANA' VEYA 'PANCAR ÇORBASI' NASIL HAZIRLANIR

Ordu mutfağının en bilinenlerinden olan Kara Lahana veya Pancar Çorbası kara lahana, kuru soğan, su, mısır unu, barbunya fasulyesi ve haşlanmış tane mısır kullanılarak hazırlanıyor.

Bunun yanı sıra damak tatlarına bağlı olarak da içine havuç, patates, sarımsak, bulgur, mısır yarması veya pirinç bileşenleri de katılabiliyor. Ancak daha çok bulgur tercih ediliyor. Hiç bulgursuz veya pirinç kullanılmadan da yapılabiliyor.

Lahana yıkadıktan sonra ince ince doğranarak tuzlu suda 15 dakika kadar haşlanıp süzülür. Bu işlemden sonra bir süre dinlendirilir. 

Bir tencereye sıvı veya tereyağı alınarak ince yemeklik doğramış soğanlar eklenerek kavurulur. Küp küp doğranmış havuç ve patatesler sırasıyla eklenip 2-3 dakika kadar kavuralur. Üzerine kafi miktarda salça ve baharatlar eklenerek karıştırılır. 

Daha sonra haşlanmış ve suyu süzülmüş lahanalar, tencereye konulup karıştırır ve birkaç dakika daha kısık ateşte kavurulur. Ardından bulgur, haşlanmış mısır ya da barbunyayı eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Yaklaşık 5 ya da 6 su bardağı sıcak suyu ilave edildikten sonra yaklaşık 25 dakika kısık ateşte pişiriler. 

Bu sırada mısır unu bir kasede yarım bardak su ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırılır ve çorbanın içine katılır. Yaklaşık 5 dakika daha pişirilir. Çorba kafi seviyede pişirilmesinin ardından sıcak olarak kasede ikram edilir ve afiyetle içilir.

Kara Lahana veya Pancar Çorbası'nın ikramında ayrılmaz parçası ise mutlak 'Mısır Ekmeği'dir.

Editör: Haber Merkezi