Araç kullanırken özellikle direksiyon başında cep telefonuyla konuşmayın, cezası 235 TL. 

Ordu İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı trafik ekipleri, kendi sorumluluk bölgelerindeki Devlet Karayolları sınırlarında 'Hız ve Seyir Halindeyken Cep Telefonu ile Konuşmaya Yönelik' denetim yaptı. Denetimlerin sonuçlarını Ordu Valiliği açıkladı.

Valilik'ten yapılan yazılı açıklamada, "Ordu İli Uluslararası Devlet Karayolu (D-010-17 ve D-010-18) ile bağlantılı özellikle güneyde kalan ilçelerimize ait Altınordu-Ulubey, Altınordu-Kabadüz, Gürgentepe-Ulubey, Fatsa-Kumru, Fatsa-Çatalpınar, Perşembe-Fatsa, Ünye-İkizce ve Ünye-Akkuş karayollarında yapılan denetimlerde 649 araç kontrol edilmiştir" denildi.

Yapılan kontrollerde 19 araç sürücüsüne hız, 9 araç sürücüsüne seyir halindeyken cep telefonu kullanma, 8 araç sürücüsüne emniyet kemeri takmamak ve 2 araç sürücüsüne de muayenesiz araç kullanmaktan ceza kesildi, 3 araç trafikten men edildi. Valililk, "Vatandaşlarımızın karayolunda güven içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla trafik denetim faaliyetlerine devam edilecek olup, sürücülerimizin özellikle güney ilçelerimize ait karayolu güzergahlarının karlı ve buzlu olması nedeniyle trafik kural ve yasaklarına hassasiyetle uymaları önem arz etmektedir" denildi.

"DİREKSİYON BAŞINDA CEP TELEFONU KULLANMAK YASAK"

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 73'ncü maddesinde "Karayolunda araçların kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısızca sürülmesi, araçlardan bir şey atılması veya dökülmesi, seyir halinde sürücülerin cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanması yasaktır. Seyir hâlinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanan sürücüler 235 Türk lirası, maddenin diğer hükümlerine uymayanlar 108 Türk lirası para cezası ile cezalandırılırlar" hükmü yer alıyor.

ARAÇTA KULAKLIK VEYA BLUETOOTH KİT İLE KONUŞMAK DA YASAK MI?

Karayolları Trafik Kanunu'nun 73'ncü maddesi 'Seyir halinde sürücülerin cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanması yasaktır' diyor. Cezası 235 Türk Lirası. Peki kulaklıkla konuşursanız cezaya tabi misiniz? Sadece araç kiti ile konuşmak mı serbest? Söz konusu yasaya göre seyir halinde kulaklık, bluetooth kulaklık, araç içi bluetooth kiti veya benzeri aparatlarla cep telefonu ile konuşma konusunda herhangi bir yasak bulunmuyor.

YASAK DEĞİL, ANCAK TAVSİYE EDİLMİYOR

Ancak; uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre, kullandığınız araç ile 110 km. hız yaparken eğer cep telefonuyla konuşuyorsanız, tehlikeyi sezdiğiniz andan itibaren gaz pedalından ayağınızı çekip frene basmasınıza kadar geçen sürede 45 metre, kulaklık ile konuşuyorsanıt 41 metre, yola odaklanıp hiç konuşmuyorsanız 39 metre yol katetmiş oluyorsunuz. Bu nedenle araç kullanırken kulaklık vb. aparatlar kullanarak cep telefonu ile konuşmak tavsiye edilmiyor.

ARAÇLARDA ZENON FARLAR YASAK MI?

Trafikte sürücülerin keyfi cezalarla karşı karşıya kaldığı durumlardan biri de teknolojik gelişimle birlikte araç piyasasına dahil olan zenon farlarda yaşanıyor. Yol aydınlatması en üst seviyede olan ve karşıdan gelen sürücünün gözünü almayan bu farlar, bazı trafik polisleri tarafından yasak olduğu belirtilerek araçlar bağlanabilmektedir. Ancak TİP Onayı almış olan bütün farlar araçlarda kullanılabiliyor. 

Yasaya göre araçlara sonradan takılan farların TİP Onayı alınmış ilk haliyle uyumlu olması, diğer bir deyişle farların üzerinde (E) veya (e) işareti bulunması zorunlu. Aksi haldeki standart dışı farlar ise yasak. Aynı kurallar LED gibi teknolojik yenilikler içeren stop lambalar için de geçerli. Türk Standartları Enstitüsü'ne (TSE) göre TİP Onayı, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan tekerlekli araçlar ile bu araçlarda kullanılan bazı Aksamların, Yönetmelikler (Direktifler) ve Teknik Düzenlemelere (Regülasyonlar) göre uygunluğunun onaylanmasına deniliyor.

Editör: TE Bilisim