ORDU'da bir zamanlar fındığa alternatif ürün olabileceği düşünülürken yan ürün olmaktan öteye geçemeyen kivide 11'nci Hasat Şenliği düzenlendi. Ordu Valiliği ve Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen şenliğin bu seneki adresi Perşembe ilçesine bağlı Efirli Mahallesi'ndeki kivi üreticisi Ertuğrul Karamanoğlu'nun bahçesi oldu. Ordu Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, Vali Yardımcısı ve Perşembe Kaymakamı Ahmet Arık, daire ve oda temsilcileri ile çok sayıda kivi üreticisi katıldı. 

Halk oyunları gösterisi ile başlayan 'Kivi Hasat Şenliği'nde bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ekrem Oğurlu, Türkiye'de kivi yetiştiriciliğinde Ordu'nun 2. sırada yer aldığını belirten konuşmasının ardından Perşembe Ziraat Odası Başkanı Aslan Soydan da, 2018 yılında kividen yaklaşık 20 milyon TL civarında bir gelir elde edileceğini belirterek, kivinin fındıktan sona önemli bir gelir kapısı olduğuna dikkat çekti.

AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız da konuşmasında, Ordu kivisinin markalaşmayı hakettiğini söyledi. Yediyıldız, "Ordu'da kivi fındıktan sonra ikinci bir ürün olarak insanımıza gelir kaynağı olacaktır. Ordu kivisi markalaşmayı hak eden değerli bir kivi. Bu çalışmaların iyiye doğru gideceğine inanıyorum. Ordu'nun fındığı ile, kivisi ile, çayı ile, narenciyesi ile ileri gitmesini dileyenlerden birisiyim. Onun için Ordu için ne yaparsak kardır diye düşünüyorum" dedi. 

"BİZ ÜRETİMİ YAPIYORUZ, MARKASINI BAŞKASI BASIYOR"

Ordu Valisi Seddar Yavuz da yaptığı konuşmasında, Ordu'nun önemli sorunlarından birinin markalaşma olduğunun altını çizerek, "Ordu, Karadeniz'in en güzel şehirlerden bir tanesi tartışmasız. Tabiatıyla, ovalarıyla, yaylalarıyla, dereleriyle, uçsuz bucaksız sahiliyle ve en önemlisi de nezaket ve zarafet sahibi insanıyla fark yaratan bir şehir. Bu şehrin ekonomisinin de daha iyi olması lazım. Fındığın yanında alternatif ürünlerin süratle yetiştirilmesi ve piyasaya sürülmesi çok kıymetli. Ürünü üretebilirsiniz ama üründen en yüksek geliri elde etmek bir hedef olmalı. Bunu da ancak marka ile yapabiliriz. Bugün Türkiye'nin de sorunlarının başında gelen problem bu. Biz üretimi yapıyoruz, markasını başkası basıyor. Dolayısıyla aradaki kârı da büyük firmalar elde ediyor. Bunun önüne geçebilmek için elbette bizim kendi markalarımızı yaratmamız ve bunlara başta ülkemiz ve dünya piyasalarına sunmamız gerekiyor" diye konuştu.

Konuşmalarının ardından, 'En İyi Kivi Bahçesi Yarışması' ile  'En İyi Kivili Pasta Yarışması'nda  dereceye girenlere ödülleri Vali Seddar Yavuz ve AK Parti Ordu Milletvekili Dr. Şenel Yediyıldız tarafından verildi. Program, protokol mensupları tarafından kivi hasadının yapılmasıyla son buldu.


 

Editör: TE Bilisim