CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, pandemi sürecinde Türkiye genelinde yerel yönetimlerin büyük özverilerle çalıştığını dile getirdi. 

Belediyelerde süreç boyunca bir çok yatırım ve önceliklerin değiştirilmek zorunda kalındığını belirten CHP'li Torun, bu çalışmaların da büyük bir maliyet ve özveriyle gerçekleştiğini açıkladı. CHP'li Torun şu ifadeleri kullandı: "Bu süreç içerisinde ülkeyi yönetenlerin belediyelerin bu yükünü üzerinden alacak veya hizmetlerini sunarken katkı sağlayacak hiçbir desteği olmadı. Sadece maaş ödemeleri için bir kredi imkanı tanıdı, o da çok kısıtlı bir oranda kaldı. Sadece 600 milyarın üzerinde bir kaynak kullandılar. Bunun 5,5 milyarını ihtiyaç sahibi vatandaşımıza dağıttılar. 37 milyarını faiz olarak ödediler, ama tüm belediyelerimize bu anlamda malesef hiçbir kaynak sağlamadılar. Hiçbir destek vermediler."

HÜKÜMET'E 10 MADDELİK ÖNERİ

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, "Hükümet'e 10 maddelik bir önerimiz var. Diyoruz ki, belediyelerimizin üstündeki yükü alın. Daha fazla hizmet etmesi için onları rahatlatın. Onlar her türlü hizmeti bizlere sunan birimler. Yaşamımıza dokunan ve günün 24 saati, yılın 365 günü hizmet aldığımız birimler. Burada hizmette aksama olursa hepimiz için olumsuz durumlar çıkar. 10 maddelik önerimiz var. Eğer bu 10 maddeyi dikkate alır ve belediyelerimizi bu anlamda rahatlatırsanız, bunun faydasını vatandaşımız görür" dedi ve o maddeleri şu şekilde sıraladı: 

- Belediyelerin sözleşmelerinden kaynaklanan banka kredi borçları ertelenmeli, belediyelerin kamuya ait borçlarının faizleri mutlaka silinmelidir. 

- Vergi gelirlerindeki azalma nedeniyle genel bütçe vergi gelirlerinden belediyelere aktarılan payın hesaplanmasında kullanılan oranlar güncellenmeli, bu oran Büyükşehir belediyelerinden yüzde 10, diğer belediyelerde en az yüzde 6'ya yükseltilmelidir.

- Belediyelere gelir getirici yatarımlarda borçlanma limiti arttırılmalıdır. Bu projelerde kamu bankaları belediyelere uzun vadeli ve piyasa oranlarından düşük kredi olanakları sağlamalıdır.

- Temel belediye hizmetlerinin sürdürülmesi adına başta su ve kanalizasyon, altyapı, yenilenebilir enerji, arıtma tesisi, katı atık bertaraf tesisi gibi alanlarda kullandırılmak üzere faizsiz kredi imkanları sağlanmalı veya hibe programları başlatılmalıdır.

- Belediye Kanunu'nda 'Belediyelerin Görev ve Sorumlulukları' başlığı altında sayılmış tüm kamu hizmetlerinde kullanılan personel, araç-gereç, teçhizat gibi konularda belediyelerin ödedikleri vergilerde yeniden düzenleme yapılmalıdır.

- Toplu taşımadaki zararın artması nedeniyle toplu taşımada kullanılan araçların akaryakıtlarından tahsil edilen vergiler kaldırılmalıdır.

- Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından belediyelere verilen yardım ödeneği kriterleri somut, net bir şekilde belirlenmeli, fon ulaşılabilir olmalı ve fon kullanımına dair her türlü bilginin kamuya açık olmalıdır.

- Yurtiçi ve yurtdışı hibe programlarından belediyelerin daha rahat yararlanmasına yönelik düzenlemeler yapılmalı, vergi ve sigorta borçları istisna kapsamına alınmalı. 

- Oluşabilecek gıda krizine karşı, ucuz ve güvenilir gıdaya rahat ulaşabilmek adına belediyelerin tarımsal üretime katkıda bulunmasına yönelik çalışmalar desteklenmeli, bu alanda özel sektöre sağlanan teşvik ve muafiyetlerden belediyeler de yararlanmalıdır.

- Artan işsizlik karşısında İŞKUR destekli toplum yararına proje gibi uygulamaları çoğaltarak belediyelerin istihdam edilebilirlik kapasitesi arttırılmalıdır.

Editör: TE Bilisim