ORDU - İşte ikinciel otomobil almak isteyenlere işin uzmanından altın niteliğinde tavsiyeler. 

Ordu'da uzun seneler otomotiv sektöründe alım-satım ve satış-pazarlama uzmanı olarak görev yapan Barış Özgür Çelebi, Netdusunce.com okurları için altın niteliğinde tavsiyelerde bulundu. Sıfır kilometre otomobilin plakası takılıp kontağının çevrildiği andan itibaren yüzde 10-15 civarında değer kaybettiğini belirten Çelebi, "Bütçeyi fazla zorlamadan araç sahibi olmak adına ikinci elin önemi büyüktür" dedi.

İşte Otomotiv Alım-Satım ve Satış-Pazarlama Uzmanı Barış Özgür Çelebi'nin ikinciel otomobil almak isteyenlere önerileri:

"ALINACAK OTOMOBİLİN SEÇİLMESİ VE ARAŞTIRILMASI"

"Öncelikle almayı düşündüğünüz otomobili belirlemeniz gerekiyor. Beklentiniz nedir? Performans mı yoksa donanım mı? Performans konusunda her markanın beklentilerinizi karşılayabilecek modelleri bulunuyor. Donanım olarak kullanılan aksesuarın kalitesi bir yana, bu donanımların uzun yıllar araçla uyumlu ve sorunsuz çalışabilmesi de önemli bir husustur. Aksi taktirde aracını seven, ona gözü gibi bakan birisiyseniz, bu tarz ucuz malzeme kullanılan Uzakdoğu araçlarıyla servislerin yolunu aşındırabileceğinizi unutmayın. Her hafta farklı bir yerden sorun çıkmasıyla beraber, en sonunda lanet edip aracı satmanızla sonuçlanan tatsız bir süreç olacaktır bu."

"Alacağınız otomobilin model ve kilometresi başta olmak üzere, vuruk-çıkık veya boyalı parçası olup olmadığına ve kaza durumuna bakarak fiyatlarının hangi seviyelerde olduğuna bakmalısınız. Tabi bunu yaparken internete girilmiş ilan detaylarının doğru olduğunu varsayıyoruz. Genellikle de doğru olmakla beraber bazen ilanda çok abartılı ve hatalı girişler yapılmış da olabiliyor. Bu yüzden çok güvenmemek gerekiyor. Gerçi bundan sonra bu konuda eskisi gibi rahat olamayacaklar, eğer araç size satılırken beyan edildiği gibi çıkmazsa, aracın kilometresi geri çekilmişse hiç üzülmeyin, size aracı satan firmayı veya satıcıyı direk mahkemeye verebilirsiniz. Bu kişi veya kişiler hakkında hukuki soruşturma başlatılıyor ve yaklaşık 5 bin TL. civarında da cezaya mahkum edilebiliyor."

"Diğer önemli bir nokta ise, satıcının ilanındaki yazım şeklidir. Cümleleri kurarken özen göstermesi, imla ve dilbilgisi kurallarına uygun, normal bir boyutta ve renkte yazı tipi kullanarak ilanı hazırlamış olması, satıcıya karşı edinilen ilk izlenim açısından oldukça önemlidir. Buna dikkat eder ve düzgün ilanları takip ederseniz, başınızı ağrıtacak durumlarla karşılaşma ihtimaliniz de bir o kadar azalır. İnternet öyle geniş bir mecra ki, birçok otomobil hakkında karşılaştırma yapabilir ve aracın kilometresine ve model yılına göre ne kadar değer kaybettiğini de az çok anlayabilirsiniz." 

"İnternetteki ilanlarda bir gelenek vardır; o da satıcının eldin çıkarmayı düşündüğü miktardan en az 1500-2000 TLb fazla fiyat yazmasıdır. Yani beğendiğiniz ilanda 28 bin TL yazılmış olan bir aracı, çoğunlukla 25.500-26.000 TL. gibi bir fiyattan da rahatlıkla satın alabilirsiniz. Ancak bu durumun istisnaları da vardır elbette. Satıcı, ilanda altını çizerek kesinlikle pazarlık yoktur vs. gibi gerekli eklemeleri yapmışsa, bu kesin fiyattır." 

"AÇIK OTO PAZARLARININ HAVASINI SOLUMAK"

"İnternetiniz varsa genellikle bu yolu tercih etmezsiniz, fakat yine de almak istediğiniz aracın bizzat canlı görüntüsü önünde, ona temas ederek, ortamın sesine kulak vererek yapacağınız bir araştırma, elbette sizin için çok faydalı olacaktır. Hangi araçlar ne kadara satılıyor, hangi araçlar daha çok tercih ediliyor. Araçların zayıf yönleri, kronik sorunları, bunların hepsini otomobil pazarlarında görmek mümkündür. Hatta almayı düşündüğünüz otomobil marka ve modeli konusunda da  kararlarınız bile değişebilir. Çünkü bazı otomobillerin canlı halleri, internetteki fotoğrafları kadar etkileyici olamayabiliyor. Birçok farklı marka modeli de bir arada gördüğünüzde satın alma kararınızın değişmesi-şekillenmesi olasılığı bu yüzden yüksek olabilir."

"SATICIYLA TEMASA GEÇMEK"

"Gereken araştırmayı yaptıktan sonra internette beğendiğiniz ve sahibiyle görüşmek istediğiniz ilanları toparlayıp, bilgisayar çıktılarını almalısınız. Çünkü kenara bilgileri not almak yerine ilanın tümüyle elinizde bulunması her zaman daha iyi olacaktır. Satıcı verdiği ilanda yazan verileri ve sunduğu imkanları sonradan inkar edebilir. Bu yüzden ilanın birebir çıktısını almanız önemlidir. Tabi dürüst bir satıcıdan çıkabilecek hatalı yazımlar da olabilir, kişinin yaklaşımına göre zaten nasıl birisi olduğu az çok belli olur. Siz de ona göre tavrınızı alabilirsiniz ama hemen bir dolandırıcılık varmış gibi de düşünmemek gerekir. Unutmayın ki bu işler biraz da karşılıklı güvenle şekilleniyor. Otomobil pazarlarında genellikle araç sahipleriyle temasa geçebilirsiniz. Eğer internetten araştırma yapıyorsanız, kişiyi arayıp randevulaşarak görüşme ayarlamanız en doğrusu olacaktır. Aracı ilk görüşünüzde bu araba benim olacak diye bir heyecan duygusuna kapılabilirsiniz. Bu sizi olaylara olması gerekenden fazla toleranslı davranmaya itebilir. Mesela araçta tampon dışında değişen parça, kaporta parçası vardır veya sel gelmiştir beline kadar suyun içinde yatmıştır veya komple boyatılmıştır, onarım görmüştür vs. ama siz bunları dikkate almayabilirsiniz. Bu noktada kesin çözüm, mümkünse tanıdığınız güvenilir bir oto tamir veya motor ustasına, daha iyisi de aracı yetkili servisine götürüp kontrol ettirmenizdir. Böylelikle bir otomobil kazaya karışmışsa, ve bu gizleniyorsa hemen ortaya çıkacaktır."

"Otomobile birkaç bakışta siz de ne durumda olduğunu az çok anlayabilirsiniz. Mesela kaza yapmış bir aracın kaportasındaki ek çizgileri simetrik olmaz. Mesela parça bir tarafa daha yakın olur ve bu nedenle ek çizgileri baştan sonra aynı kalınlıkta değildir. Bir diğer kontrol edilebilecek nokta ise, ön kaputu ve bagaj döşemesini kaldırarak motorun tamponla olan ön boşluğunu ve bagajın stepne boşluğunda deformasyon olup olmadığına bakabilirsiniz. Dış görünüm sorunsuz ise, iç mekanın yıpranmışlığına, sigara içilip içilmediğine, tavan ve zemin döşemelerinin durumuna ve aracın elektronik aksamının klima, teyp, cd ,kumanda panelleri, göstergeler vs. çalışıp çalışmadığına bakmalı ve kesinlikle test sürüşü yapmalısınız. Eğer imkanınız varsa motordan iyi anlayan bir kişiyle beraber aracın sürüş dinamiklerini ve motorun durumunu kontrol edebilirsiniz. İyi bir usta, motor sesinden sübapların sesli çalışıp çalışmadığını, vuruntu olup olmadığını, zengin veya fakir karışım olduğunu vs. gibi birçok durumu analiz edebilir."

"ARACI SİGORTA ŞİRKETİNDEN VE CEP TELEFONU İLE KONTROL EDEBİLİRSİNİZ"

"Son olarak, aracın pert veya hasar kaydının olup olmadığına bakmak için sigortanıcınızdan, tanıdığınız servis danışmanından aracın şasi numarasını ve plakasını vererek araç geçmişini öğrenebilirsiniz. Ya da  www.tramer.org.tr internet adresinden veya cep telefonunuzdan büyük harflerle HASAR ve Şasi Numarası'nı yazıp, 5664'e mesaj atarsanız, araçla ilgili tüm bilgiler kısa bir zamanda telefonunuza gelecektir. Kaza, trafik, hasar,kasko gibi bilgilere ulaşmış olacaksınız."

"KARAR VERME VE PAZARLIK"

"Herşey olumlu olup, araç içinize sindiyse pazarlık aşamasına geçebilirsiniz. Bu noktada dikkat edilecek konu aracın zafiyetlerini göz önünde bulundurarak fiyatı şekillendirmenizdir. Mesela aracın tüm bakımları yetkili serviste mi yapılmış, kayıtları tutulmuş mu şeklinde soruların cevaplarını alabilirsiniz. Bu artı bir özellikken, kaportanın üç parçasında lokal boya olması dezavantajdır. Siz artıları ve eksileri dengeleyerek fiyatta bir orta yolu bulma niyetinde olmalısınız. Bir gün sizin de otomobil satmak isteyeceğinizi düşünerek, fiyatı fazla öldürmemek gerekir. Her zaman denge iyidir. Empati kurarsanız, hem de karşınızdaki satıcıyı kırmamış olursuz."
 
"ÖDEMENİN YAPILMASI VE KASKO"

"Ödeme yapılmadan önce satıcıyla birlikte mutlaka bir notere giderek yasal satış işlemini yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde, aracın satışını almadan yapılan ödemelerde paranızı kaptırma ihtimaliniz de olabilir. Eğer aracın noter kanalıyla satışını üzerinize aldıktan sonra ödemeyi yaparsanız, hem araç resmen sizin olmuş olur, hem de güvenli bir ödeme şeklini tercih etmiş olursunuz. Ödemeleri genellikle elden yapmak yerine, mutlaka bir banka kanalıyla yapmanızı ve elinizde dekont bulundurmanız da sağlıklı bir ticaret için olmazsa olmazlardandır."

"ARACIN ANAHTARINI ALIRKEN, YEDEĞİNİ DE İSTEMEYİ UNUTMAYIN"
 
"Ödemeyi yaptıktan sonra aracın anahtarını, mutlaka yedek anahtarıyla beraber teslim alarak satıcıyla yollarınızı ayırın. Bu aşamadan sonra aracınızı keyifle ve aklınız rahat biçimde sürebilmeniz için kasko yaptırmanız da oldukça önemlidir. Bazen fazla olduğu kabul edilen kasko güvencelerinin yanında olası hasarlar, çok daha büyük zararlara girmenize neden olabilir. Çeşitli kasko firmalarından full kasko teklifi alarak en fazla kapsamı, en uygun fiyata sunanı tercih etmeniz en doğrusu olacaktır."
 
"MİNİ ONARIM PAKETLİ FULL KASKOLARI TERCİH EDİN"

"Unutmayın ki, ikinciel otomobillerin kaskosu her zaman sıfır muadillerine göre daha yüksektir. Bu nedenle kaskoyu kullandığınız süre boyunca mümkün olduğu kadar kaskoyu bozmamaya dikkat etmelisiniz. Bu sayede her sene minimum yüzde 10 civarında hasarsızlık ve plaka indirimi almış olursunuz. Ufak-tefek lokal boya ve göçük-çizik işlemleri için yıllık verilen puanınızla, ücretsiz tamir ettirebileceğiniz 'mini onarım' paketli kasko paketlerini tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Alacağınız otomobil şimdiden hayırlı olsun."

"KISA PÜF NOKTALARI"

* Her zaman otomobile bakmaya gündüz gidin!
* Yağmursuz bir hava işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
* Eğer mümkünse otomobilin geceyi geçirdiği yere gitmeyi tercih edin, bu size ilk çalışmadaki sorunları gösterecektir.
* Satıcıya otomobil hakkında hiçbir şey sormaktan kaçınmayın.
* Kontrol için yeterli zaman ayırın, aceleci davranmayın
* Deneme sürüşünü mümkünse 20-50 kilometre hızla bir duvar boyunca yapın. Duvardan yankılanan ses, alışılmamış gürültüleri de duymanıza yardımcı olacaktır. 
* Satıcıyla randevulaşmışsanız eğer, mümkün mertebe 15-20 dakika önce gidin ki, otomobil için yapılan hazırlıkları da gözlerinizle görmüş olursunuz. Mümkünse size yardımcı olacak bir arkadaşınızı da yanınıza alın. 
Editör: TE Bilisim