Karadeniz Bölgesi'nde fındık hasadı devam ederken, üreticiler ve sektör temsilcileri müdahale alım fiyatının açıklanmasını bekliyor. Bölgedeki illerde yaklaşık bir hafta önce başlayan fındık hasadı, yağmurun etkisiyle zaman zaman kesintiye uğrasa da sürüyor.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık fiyatlarının Kurban Bayramı sonrası açıklanacağı yönünde beklenti olduğunu ancak sel ve yangın felaketleri nedeniyle bunun geciktiğini düşündüklerini söyledi. Fiyatların 3-5 gün sonra açıklanması beklentisi içinde olduklarını belirten Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu bizim yine tabi duyumlarımız, 27-28 lira bandında bir fiyat açıklanacak gibi görünüyor. Fındık fiyatında, fiyat üzerinden konuşmak çok riskli bir konu. Bu fiyata memnun olan üretici de olur, olmayan üretici de olur. Doğal olarak daha fazla para, daha fazla üreticiyi mutlu eder. Genel olarak üreticinin beklentisi 30 lira civarında ama bizim duyumlarımız 27-28 lira olacağı yönünde."

Bayraktar, tahmini fındık rekoltesine ilişkin de "Bize göre rekolte 700 bin tonun biraz altı, biraz üstü olabilir. 680 bin ile 720 bin ton arasında bir rakam bekliyoruz." dedi.

HERKES FİYAT BEKLİYOR

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, bu sezon fındık fiyatının açıklanmasının, yangın ve sel afetleri nedeni geciktiğini düşündüğünü söyledi. Henüz pazara fındık inmediğini, hasadın ise devam ettiğini belirten Bölük, "Dolayısıyla açıklanması için bir hafta gibi bir süre var gibi görünüyor ama fiyatın bir an önce açıklanması piyasanın üzerindeki stresi ve spekülasyonu kaldıracaktır" dedi.

ÜRÜN GEÇEN YILDAN BİRAZ DAHA FAZLA
TEK BEKLENTİ FİYAT

Ordu'nun Gülyalı ilçesine bağlı Alibey Mahallesi'nde fındık hasatı yapan 73 yaşındaki Beytullah Şahin, "Bu sene Allah'a çok şükür fındığımız biraz daha iyi. Bir taraftan fındığımızı topluyor, bir taraftan harmana seriyor, bir taraftan da yağmur ve nemden korumaya çalışıyoruz. Bu sene yağışlar biraz fazla oldu. Bazı yerlerde sel haberleri alıyoruz. Allah hepsinin yardımcısı olsun. Bizlerin de beklediği tek konu devletimizin açıklayacağı fındık fiyatı. Ben üreticiyi küstürecek bir fiyat olacağını sanmıyorum" dedi.  

Giresun merkeze bağlı Boztekke Köyü'ndeki bahçesinde fındık hasat eden Mehmet Salman da, geçen yıla göre verimin kendi bölgelerinde iyi olduğunu söyledi. Hasadın iyi gittiğini ancak fiyatların henüz açıklanmamasının üreticilerde bir burukluk oluşturduğunu dile getiren Salman, "Belki bu orman yangınları nedeniyle gecikme olmuş olabilir. Geçen yılki fiyatın yüzde 30 üzerinde beklentimiz var yani 28-30 lira bandında. Ben şahsen böyle bir fiyat bekliyorum. Bu fiyatın altı çok da fazla fındık üreticisini kurtarmayacaktır." dedi.

Kayadibi Köyü'nde hasada başlayan Hülya Aygün ise geçen yıla oranla verimin daha iyi olduğunu belirterek, "Umarım geçen yılın üzerinde bir fiyat olur. Üreticiler olarak mağdur olmamak istemiyoruz. Fiyatların 30 liranın üzerinde olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim