Ordu Fırıncılar Odası Başkanı İsa Yazıcı, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş sebebiyle fırıncıların da çaresiz kaldığını ve bunun da ekmek fiyatlarına yansıyacağını söyledi.

Ordulu Gazeteci Nuh Kırca'ya ait Ordugazete.com'a açıklamalarda bulunan Yazıcı, "Rusya-Ukrayna savaşının oluşturduğu gerilim ve yüksek döviz kuru eklenince fırıncılar iyice çaresiz kaldı. Fırıncılar olarak zam talebinde bulunduk. Konuyu Ordu Valisi Tuncay Sonel ile görüşeceğiz. Zam talebi kabul edilirse eğer ekmeğe yaklaşık 50 kuruşluk bir zam uygulanacak. Bu akşama sabaha belli olur. Şu anda Ordu'da 200 gram ekmek 2.5 liradan satılıyor. 200 gram ekmek 3 liradan satışa sunulacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'emekli maaşları' için ne söyledi? Cumhurbaşkanı Erdoğan 'emekli maaşları' için ne söyledi?

Başkan Yazıcı bu kararın en önemli etkenlerinden birinin de Toprak Mahsülleri Ofisi olduğuna dikkat çekerek, "TMO eliyle 250 liradan uygun un veriliyordu. Bu artık verilmiyor. Un var mı var, ama parasıyla. Çuvalı artık 500 lirada ya da 480 lira. Bu durumda fırıncı ye ekmek yapmayacak ya da zam uygulayacak. Zaten zem verilmese bile fırıncı benim fiyatım bu diyerek bunu uygulamak durumunda. Başka yapacak bir şey yok" ifadelerini kullandı. 

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI NEDEN EKMEK FİYATLARINI ETKİLEDİ?

Ukrayna özellikle buğday üretimi noktasında başta Rusya olmak üzere tüm  Avrupa ve Türkiye'nin 'ekmek sepeti' olarak biliniyor. Rusya ile aralarında başlayan savaş, emtia fiyatlarındaki yükselişe daha da hızlı bir ivme kazandırdı ve buğday fiyatları 9.34 Dolar ile son 14 yılın zirvesine tırmandı. 

BUĞDAĞ'IN KORKUTAN SENARYOSU

Buğday fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasıyla 9,34 dolarla Ağustos 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bugün yüzde 6'ya yakın yükselen buğday fiyatları, haftalık bazda yüzde 16,3, yılbaşına göre ise yüzde 21,3 artış kaydetti.

Buğday geçen yılı da yüzde 20,3 yükselişle tamamlamıştı. Buğday fiyatlarının geçen yıl artmasında talebin artmasına karşın üretim tahminlerindeki azalış, ihracatın artması, arza yönelik endişeler ve olumsuz hava koşularının üretimi etkilemesi etkili olmuştu.

Analistler, Rusya ve Ukrayna'nın dünya buğday ihracatında önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki çatışmanın buğday arzını olumsuz etkileyebileceği, fiyatlardaki yukarı yönlü baskının sürebileceğini söyledi. Afrika ve Orta Doğu'dan birçok ülkenin Rusya ve Ukrayna'dan gıda ithal ettiğini belirten analistler krizin derinleşmesinin gıda maddelerine erişimi zora sokabileceğini dile getirdi.

Analistler, mevcut durumda Ukrayna'nın tahıl üretmesinin zor göründüğünü, bunun aynı zamanda fiyatların da çok artacağı anlamına geldiğini ve bazı ülkelerin ekmeğe ulaşımına engel olabileceğini kaydetti. Mısır fiyatları ise bugün yüzde 5'in üzerinde arttı ve 7,16 dolarla Mayıs 2021'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bugün ayrıca pamuk fiyatlarında yüzde 1, soya fasulyesinde yüzde 4,5, kakaoda yüzde 0,5 civarında artışlar görülürken, kahvede yüzde 0,2 civarında azalış yaşandı. Şekerde ise yatay bir seyir izleniyor.

Soya fasulyesi de 17,56 dolarla Eylül 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Analistler, gübre ve enerji maliyetlerindeki artışın genel olarak tarım emtia fiyatlarındaki yükselişi tetiklediğini söyledi. 

Editör: TE Bilisim