ORDU - Altaş Tv'de yayınlanan ve Gazeteci Murat Gürsoy'un hazırlayarak sunduğu Karadeniz Ekonomi programına konuk olan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ufuk Ünal, kentine ekonomik anlamda oldukça ileri seviyelere doğru yol aldığını belirterek, Ordu'nun artık Samsun'la Trabzon arasında sıkışmış bir kent olmaktan kurtulmaya başladığını söyledi. 

"ORDU'NUN UFKU AÇIK, GELECEĞİ PARLAKTIR"

Ünal, bu zamana kadar Ordu'nun hakettiği bir çok yatırımdan mahrum kaldığını belirterek, "Bizim yıllardır yolumuz bile yoktu. İlçelerimize ulaşabilecek bir yol, havalimanını söylemiyorum artık karayolumuzda bile sıkıntılarımız vardı. Karadeniz Sahil Yolu'muz tamamlandı. Karadeniz-Akdeniz Yolu, elli yıllık hayalimizdir bizim. Ordu'nun kalkınmasında çok önemli bir yer teşkil eden Karadeniz-Akdeniz Yolu projesi devam ediyor. Bir aksilik olmazsa, 2015 yılı sonunda bitirilmesi planlanıyor. Maliyeti, Ordu kısmı için 600 milyon lira civarında. Ordu'dan sonraki Sivas, Kayseri bölümleri de var. Yine bizim hayallerimizi süsleyen, Ordu-Giresun Havaalanı vardı. O da hayata geçti, inşallah onun için çok bekleyemeyeceğiz. Bu yatırımlar Ordu'nun ufkunu açacaktır, geleceği parlaktır. Bunların akabinde de, ilimizin Büyükşehir olması da çok önemli bir etken olmuştur. Karadeniz'de Samsun ve Trabzon diye bakılırken, artık Ordu da var diye çok rahatlıkla söyleyebiliyoruz." diye konuştu.

"BELEDİYE PROJELERİ BASİT PROJELER DEĞİL"

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı projelerin de Ordu ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını söyleyen Ünal, "52 proje, 7'si mega proje. Hepsi hazırlanmış, çalışılmış,. Kısa sürede yapılmış projeler değil. Gerçekten güzel projeler. Adı üzerinde mega projeler. Bunların her biri çok yüksek maliyetler isteyen projeler. Bunların Ordu'ya getirisi mutlaka çok olacaktır ama bunların hayata geçmesi belediye imkanlarıyla nasıl olacaktır? Biz burada iktidar belediyesinin avantajını düşünüyoruz. İlgili bakanlıklar mutlaka destek verecektir. Çünkü buradaki projelerin maliyetleri yüksek. Basit projeler değil. 

"YENİ STAD YERİ YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ"

19 Eylül Stadyumu'nun kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yıkılarak yenisinin Durugöl Mahallesi'ne yapılmak istenmesine gelecek adıyla çok sıcak bakmadıklarını da kaydeden Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ufuk Ünal, "Şehrin merkezinde, Ordu'nun en güzel yerinde stad olması çok doğru değil fakat burada farklı bir tezat var. Yine şehrin en güzel yerine koyulacak. Durugöl, Ordu'nun en güzel yerlerinden bir tanesidir. Burası insanların nefes aldığı yerlerdir. Stad, 25-30 bin kişilik olacak. Bizim burada 5 bin kişilik spor salonumuz var. Ak Parti'nin aday tanıtımında yollar kilitlendi. Biz buraya bu stadı getirirsek, iyi mi olur kötü mü olur? Yeniden değerlendirilmeli. Bakanlık destek vermiş, burada kamulaştırma sorunu da yok ama 10 yıl sonra bunu buraya niye yaptık dememeliyiz." diye konuştu. 

"SEYİT TORUN İKİ PROJEYLE HAFIZALARDA KALACAK"

Ordu Belediyesi eski Başkanı Seyit Torun'un da Ordu'ya yaptığı iki projeyle hafızalarda yer edineceğini söyleyen Ünal, "Yaptığı iki işten biri olumlu. Olumlu olan teleferiktir. Biz de bunu bütün Ordulular gibi memnuniyetle karşılıyoruz. Ordu'ya katma değer sağlamıştır. Fakat güzergaha itiraz vardı, kimse teleferiğe itiraz etmedi. Bu proje için biz Seyit Bey'e teşekkür ediyoruz ama olumsuz yönde yaptığı bir proje de, belediye binasıdır. O bina yıkıldığı zaman kamuoyunda bu binanın yapılmaması yönünde tepkiler vardı. Yeşil alan olsun diye tekliflerde de bulunuldu. Meydan olarak, yeşil alan olarak kalabilirdi." 

"GEZİ PARKI EYLEMCİLERİ YEŞİL ALAN OLSUN DEMEDİ"

"10-20 yıl sonra için bu alan farklı olarak kullanılabilirdi. O dönemde Gezi Parkı eylemleri vardı. Gezi Parkı eylemcileri de çadır açmışlardı o bölgede. Eylem yapıyorlardı. O arkadaşlarımız da burası yıkılmış, burası yeşil alan olsun diyenler varken, biz de buraya gelelim, eylem yapalım demediler sağolsunlar. Oraya onlar da sahip çıkmalıydı." dieye konuştu.

"ORDU'NUN İHRACAT RAKAMLARI DÜŞÜYOR"

Özellikle Ordu'da ihracat rakamlarının her geçen yıl geriye gittiğine de işaret eden Ufuk Ünal, "İhracat rakamlarımıza baktığımızda düşüş var. Yuvarlak olarak 2010 yılında 351 milyon, 2011'de 386 milyon lira, 2012'de 334 milyon lira, 2013'te 169 milyon lira, geçen yıl 2014 yılı Kasım ayına kadar 178 milyon lira. Kasım'ı da dahil edersek 200 milyon lira. Bunlar çok düşük rakamlar. İhracat rakamları istediğimiz ölçüde değil. Biz Dünya'nın en çok fındık üreten ili olmakla övünüyoruz fakat bakıyoruz, Trabzon'da bir firma 560 milyon dolar ihracat yapıyor. Bu TL olarak 1 milyar 232 milyon lira. Bir firmanın yaptığı ihracat bu. Bizim ihracat rakamlarını arttırmamız lazım" dedi. 

"KRUVAZİYER VE YAT LİMANI İSTİYORUZ"

Ordu'nun hem turizm, hem de ekonomik anlamda büyük adımlar atabilmesi için özellikle kruvaziyer ve yat limanı yapılması gerektiğine de işaret eden Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ufuk Ünal, "Çevremizde limanlar büyümüş, Ordu'daki iskele olarak kalmış. Ancak Karadeniz-Akdeniz Yolu bittiğinde, yük limanı için şartlar kendiliğinden olacaktır. Biz Ordu'ya kruvaziyer ve yat limanının yapılmasını istiyoruz. Kesinlikle olmalı. İhracatı da o limanlardan zaten yaparız. Bununla ilgili odamızın bir yer etüdü çalışması vardı. Bunu yaptırıp, bakanlığa sunmak istiyoruz. Bunun için de önerdiğimiz yer Kumbaşı Limanı. Bunun da teknik verileri var, uygun mudur değil midir bunları da yaptırmamız lazım. Yaptırdığımız da bizim önerimiz orasıdır. Bu da bizim için ihtiyaçtır." diye konuştu. 
Editör: TE Bilisim