ORDU - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bir dizi resmi temaslarda bulunmak için gittiği Sivas'ta gazetecilerin fındık fiyatlarıyla ilgili sorusunu yanıtladı.

Ordu yerel basınının yıllardır fındık fiyatları üzerinde kirli oyunlar oynanıyor çığlıklarını duymayan Tarım Bakanlığı, bu kez oynanan kirli oyuna bizzat tanıklık etti, anında harekete geçerek ilgili borsa hakkında soruşturma açtı. 

Fındık fiyatlarını saati saatine şahsen takip ettiğini belirten Bakan Fakıbaba, "Bu sadece Ahmet Fakıbaba'nın vermiş olduğu bir karar değil. Bu bir ekip olayı, ama zamanında ve yerinde. Çünkü neydi, 420 bin kilo 2016 rekoltesi vardı. Bu mümkün olduğu kadar yüksek gösterildi, doğrudur. Yükselme vardır rekoltede, ama böyle 7-8 liraya kadar düşecek bir fiyatın olmaması gerekirdi" dedi.

2016 yılı ürününde levant kalite fındığa 10, Giresun kalite fındığa ise 10,5 lira fiyat verdiklerini açıklayan Bakan Fakıbaba, "Bu da çiftçilerimizin mağdur duruma düşmemesi için çünkü Dünya rekoltesi 900 bin ton. Bizde artarken, Dünya'da artmadı. Olayı takip ediyoruz biz. Bizde arttı ama Dünya'da artmadı. Belirleyici ihraç edici ülke kimdir, Türkiye'dir. Türkiye'nin bunun hakkını vermesi gerekirdi" diye konuştu. 

ORDU TİCARET BORSASI'NA SORUŞTURMA

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba, TMO'nun açıkladığı fiyat karşısında 22 Ağustos'ta 8,5 lira brüt fiyat açıklayan Ordu Ticaret Borsası'nı kastederek, "Hakikaten bir borsanın 8,5 lira fiyat açıkladığını duyar duymaz olaya el koyduk ve şu anda da soruşturma halindedir. Yani hiç anlamsız, hiçbir dayanağı olmayan bir şekilde bir fiyat açıklaması. Normal fiyat seyrinde devam ediyor. Biz alımlarımıza devam ediyoruz. Üreticiyi mağdur etmeyeceğiz. Allah'ın izniyle üretici de mutlu olacaktır. Alan da mutlu olacaktır. Biz demiyoruz ki, alan mutsuz olsun. Her iki tarafında kazandığı ama üreticinin mağdur edilmediği, tekelleştirilmeyen bir ortamı kurmak Tarım Bakanı olarak bizim görevimizdir. Biz de bunu yaptık." dedi.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU'NU ÇAĞIRDI

Sivas'ta yapılan bu açıklamaların ardından Bakan Fakıbaba, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nu makamına çağırdı, bu buluşmayı da kendisine ait Twitter hesabından, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı, kıymetli kardeşim Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu'nu Bakanlığımızda misafir ettik" mesajıyla paylaştı. Ancak görüşmenin ayrıntılarına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.  
Editör: TE Bilisim