Türkiye, 2022-2023 fındık ihraç sezonunun 8 aylık döneminde 1,3 milyar doları aşkın gelir sağladı.

Hafize Gaye Erkan görevinden istifa etti Hafize Gaye Erkan görevinden istifa etti

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 2022-2023 ihracat sezonunun 1 Eylül 2022-30 Nisan 2023 dönemine ilişkin bilgi verildi. 

Söz konusu dönemde yurt dışına 1 milyar 318 milyon 197 bin 625 dolar karşılığında 220 bin 801 ton fındık satıldığı belirtilen açıklamada, Nisan ayı ihracatının ise 19 bin 488 ton fındık karşılığı 125 milyon 115 bin 555 dolar olarak gerçekleştiği kaydedildi.

CUMHURBAŞKANI ADAYI KILIÇDAROĞLU "KİLOSU 4 DOLAR" DEDİ

Geçtiğimiz günlerde Giresun'da açıklamalarda bulunan Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, fındığa 4 Dolar sabit fiyat vaadinde bulunmuş, "Bir pankart var. Fındığın umudu Kılıçdaroğlu diye yazıyor. Giresun deyince tabi Türkiye'nin en iyi fındığını herkes biliyor. Sadece ben değil, sadece Karadeniz de değil, sadece Türkiye de değil. Dünya da bunu çok iyi biliyor. Bakın Karadeniz Bölgesi için çay ve fındık stratejik üründür. Yani burada yetişen fındık sadece bizim ülkemiz için değil, Dünya için de son derece değerli bir üründür. Bakın bu fındığı Dünya'da üreten bir numaralı ülkeyiz. Elin oğlu bizim ürettiğimiz fındıktan milyar dolarları kazanıyor, ama bu fındığı üreten Karadenizli kazanamıyor. Niçin? Madem ki ben üretiyorum. Madem ki, Dünya'da ben bir numarayım. Nasıl oluyor da elin oğlu kazanıyor, biz kazanamıyoruz? Nasıl oluyor da bizim döktüğümüz alın terini başkaları kazanıyor? Dedim ki, sen herşeyi dolara bağladın. Köprüye dolar, bilmem ne alıyorsun dolar, kendine maaş alıyorsun dolar. Ee bu fındığı da o zaman dolar yapalım. Kilosu, 4 Dolar. Bir daha söylüyorum, kilosu 4 dolar. 4 Dolar yaparsın, sabit fiyat olur. Dolayısıyla üretici de her yıl ne kadar kazanacağını, ne kadar üreteceğini bilir. Sözüm söz, fındık 4 Dolar'ın altına düşmeyecek." ifadelerini kullanmıştı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN "DÜRÜST OL" DEDİ

TRT Türk Özel Ortak Yayını'nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Kılıçdaroğlu'nun fındık fiyatlarına ilişkin açıklamalarına sessiz kalamamış, "Baybay Kemal ne diyor Giresun ile ilgili? Fındık fiyatlarını 4 Dolar arttıracakmış. Dürüst ol, dürüst. Yani yapmayacağın şeyi söyleme. Hayatın zaten hep yalan. Şimdi de kalkıyorsun, Giresun'da fındığa 4 Dolar zam verecekmiş" ifadalerini kullanmıştı. 

Editör: TE Bilisim