ORDU - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Doğal Afetleri Değerlendirme Toplantısı'nın ilk ayağı Ordu'da yapıldı. Burada konuşan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin zararlarını yerinde görüp sorunlarını dinlemek için burada bulunduklarını belirterek, "Ordu'da, Karadeniz Bölgesi'nin içinde bulunduğu tablo pek iç açıcı görünmüyor. Bu durum hem bizi, hem odalarımızı hem de üreticilerimizi ciddi ölçüde kaygılandırıyor" dedi.
"ZİRAİ DON ÜLKE EKONOMİSİNİ ETKİLEYECEKTİR"

Özellikle yüksek kesimlerde 250 ila 750 rakımda etkili olan kar yağışını müteakiben oluşan don olayının, Karadeniz Bölgesi'nde başta fındık, kivi ve çay olmak üzere birçok meyve türünde zarara yol açtığını söyleyen Bayraktar, "Şu unutulmasın ki, fındık ihracatımızdan yaklaşık 2 milyar dolar gelir elde edildiği dikkate alındığında, dondan zarar eden sadece üreticimiz olmayacaktır. Tüccarımız, sanayicimiz, ihracatçımız kısacası bu sektördeki hemen bütün kesimler ve ülke ekonomimiz don zararından büyük kayba uğrayacaktır" diye konuştu.

"ÇİFTÇİ BORÇLARI FAİZSİZ OLARAK ERTELENMELİDİR"

Özellikle fındıkta lisanslı depoculuğun teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Fındık üreticimizin, üretimin sürdürülebilirliği ve fiyat istikrarı açısından, üretimin fazla olduğu yıllarda fındığın satın alınarak veya lisanslı depoculuğun teşvik edilerek çiftçimizin kendisi tarafından depolamasının sağlanmasının, sektör paydaşları tarafından desteklenmesinin nedenli önemli olduğu ortadadır. Maliye Bakanlığı, en son çıkardığı tebliğ ile ürünü lisanslı depolara koyan üreticilerin, depo ücretleri ile alacakları ürün senetlerini KDV'den muaf tutmuştur. Bu durum, lisanslı depoculuğu teşvik edip, geliştirecektir. Bakanlığın yaptığı bu düzenleme, çiftçimizin yararına olacaktır. Çiftçilerimizin SGK prim borçları, Ziraat Bankası, özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan kredi borçları ve elektrik borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. Karadeniz Bölgemiz çok sık olmasa da bazı yıllar kuraklık da yaşamaktadır. Geçen yıl, fındık alanlarında yaşanan kuraklık rekolte düşüklüğüne neden olmuştu. Bu gerçek göz önünde bulundurularak, Fındık Çalıştayı kararlarında yer alan basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi için teşvik uygulamaları başlatılmalıdır. Sertifikalı fidan üretimi artırılmalı, yaşlanmış fındık bahçeleri belli bir program çerçevesinde yenilenmelidir" 

Ordu'da TESK Hotel Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Ak Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Tarsim Genel Müdürü Bülent Bora, Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ve 11 ilin Ziraat Odası başkanları da katıldı.  
Editör: TE Bilisim