Türkiye'de hayat pahalılığı yüksek enflasyon artmaya devam ediyor. Özellikle akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artış nakliye bedellerine, nakliye bedelleri de başta gıda olmak üzere tüm ürünlere yansıtılmaya devam ediyor.

TÜRK-İŞ'ten yapılan son açıklamaya göre Türkiye'nin gıda enflasyonu geçen ay itibariyle yüzde 94 olarak gerçekleşmiş, OECD ülkeleri gıda enflasyonu ortalaması ise yüzde 12.6 olarak hesaplanmıştı. Türkiye'nin bir alt sırasında yer alan Litvanya'nın yıllık gıda enflasyonu yüzde 28.5 olarak açıklanırken, tüm dünyada Lübnan, Zimbabve ve Venezüella'dan sonra Türkiye en yüksek gıda enflasyonuna sahip dördüncü ülke konumuna geldi.

"HERKESİN CEBİNDEN 435 TL ALDI"

Hafize Gaye Erkan görevinden istifa etti Hafize Gaye Erkan görevinden istifa etti

Dövize olan talebi azaltmak ve TL'nin hızlı değer kaybını yavaşlatmak için kurgulanmış olan Kur Korumalı Mevduat Sisteminde (KKM) mudilere yapılan ödemelerin ilk 4 ayında bütçeden 37.2 milyar TL verildi. Diğer bir ifadeyle, 85.2 milyonluk toplam nüfusa bölündüğünde asgari ücretli, çocuk, yaşlı, engelli, ev hanımı vs. fark etmeksizin herkesin cebinden 435 TL çıkmış oldu. Zengin yine zengin olmaya devam ederken, yoksullar da daha yoksullaşmaya devam etti. Üstelik Dolar yeniden KKM'nin yürürlüğe konulduğu ayki seviyesine geldi.

AÇLIK SINIRI YİNE ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ

TÜRK-İŞ Araştırması'nın 2022 Temmuz ayı sonucuna göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı   6 bin 839.64 TL'ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı ise 22 bin 278.98 TL'ye çıktı. Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 8 bin 929.14 TL'ye yükseldi.

İŞTE O AÇIKLAMA (TIKLAYINIZ)

Editör: TE Bilisim