Hukuki takibe rağmen alacaklarını tahsil edemeyen bankalar, bu kez gecikme tarihleri, ylasal süreç ve müşteri profillerini göz önünde bulundurarak paketler halinde belli dönemlerde ihale yoluyla bu alacaklarını satışa çıkarıyor. Örneğin bir bankanın 400 milyon liralık alacağı, varlık yönetim şirketlerine 10-11 milyon liraya satılabiliyor. Yapılan alacak satışı ile bankalar yasal takip gibi bir çok süreçten geçmiş alacaklarından tek seferde kurtulmuş oluyor. Bankanın alacağı ile satışından elde ettiği rakam arasındaki fark ise banka kayıtlarına zarar olarak işleniyor.

Bankaların bu alacaklarını satın alanlar ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) izinli varlık yönetim şirketleri oluyor. Türkiye'de bugün 20'ye yakın varlık yönetim şirketi bulunuyor. Bu şirketler, bankaların satışa çıkarttıkları borçları fiyat teklifleri vererek alacakları tamamen kendi bünyelerine geçiriyor. Bu kez varlık şirketi çalışanları, bankalardan satın aldıkları borçlu portföyüne kendisi ulaşarak bankaların dahi sunamadıkları farklı alternatif ödeme yöntemleri sunarak paraları tahsil etmeye çalışıyor. Pazarlık noktasında eli güçlü olan varlık yönetim şirketleri, borçlunun borcunun tamamını kapatacağını taahhüt etmesi halinde ciddi bir indirim sağlayabiliyor. 

KARA LİSTEDE KALMAYA DEVAM EDİYORLAR

Bu arada borcunu ödemeye devam edenler ile kapatanların bilgileri varlık yönetim şirketleri tarafından Kredi Kayıt Bürosu'na düzenli olarak iletiliyor. Borç tamamen kapatılmadan bankaların kara listelerinden çıkmak da hiçbir şekilde mümkün olmuyor. 

PEKİ NE YAPILMALI?

Bankaya borçlarını ödeyemedikleri için sıkıntı içerisinde olan vatandaşlar, varlık yönetim şirketleri tarafından arandıklarında veya cep telefonlarına mesaj atıldığında ne yapmalılar? Avukat Uğur Çelenk, böylesi bir yöntemi tercih eden varlık şirketlerinin hukuken böyle bir hakları olmadığını belirtti.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN

Avukat Çelenk, "Sizi taciz ediyorlarsa gidin savcılığa suç duyurusunda bulunun. Mesaj yoluyla veya telefonla aramak suretiyle bir taciz söz konusuysa ki, hukuken öyle bir hakları yok. Borcunuz var bunu ödeyin demek dahi hukuken doğru bir yol değil, hukuka aykırı bir yöntem. Alacaklı vekilinin veya alacaklının bu şekilde borçluyla görüşmesi dahi tacize giriyor, kişisel hakların ihlaline giriyor. Bu hususta savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz" dedi.

Editör: TE Bilisim