Türkiye'de ticari araçlarda zorunlu kılınan UTTS sistemiyle akaryakıt satış işlemleri de bugünden itibaren resmen başladı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı akaryakıt satışlarını kontrol altına almak, ticari işletmelerden de Hazine'ye ek gelir elde etmek amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni devreye sokmuş, sisteme entegre olmayan akaryakıt istasyonlarına da 2 Haziran'a kadar süre vermişti. 

O süre doldu, Türkiye'de ticari araçlarda zorunlu olan UTTS sistemiyle akaryakıt satışı bugünden itibaren başladı.

PEKİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Sistemin asıl amacı Hazine'ye ticari araçlar üzerinden ek gelir elde etmek, ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yeni sistemi akaryakıt satışları üzerinden vergi kaybının önüne geçmek olarak anlatmıştı.

Bundan sonraki süreç, UTTS sistemin entegre olan ve akaryakıt depo kapaklarının alt kısmına yerleştirilen çiplerle hem araçların yol güzergahları, hem de aldıkları akaryakıt bedelleri otomatik olarak tanımlanacak. Şirketler de UTTS sistemine giren akaryakıt harcamalarını gider olarak gösterebilecek.

ÇİP FİYATLARI DA ARTTIRILDI

Öte yandan verilen süre dolmadan UTTS Sistemi'ne dahil olanlar araç ve çip başına KDV dâhil 2 bin 172 TL. ödemişti. Bundan sonraki fiyatlar ise KDV dahil 2 bin 791.45 TL'ye yükseldi. 

Kartla yapılan harcamalar yüzde 57 arttı Kartla yapılan harcamalar yüzde 57 arttı

Ancak 25 Mart'a kadar TTB satın almış ancak montaj işlemlerini henüz yaptırmamış ve faturası kesilmemiş mükelleflere de 2 bin 791.45 TL ödeyecek, ardından 619.45 TL'lik tutar banka yoluyla iade edilecek.