İSTANBUL - Ordu'nun Aybastı İlçesi'nde doğduğunda ailesi tarafından ismi 'Yegâne' olarak konulan ancak önce doğum belgesine, sonra da nüfus kütüğüne ismi 'Yeğane' olarak kaydedilen Yegâne Güley, isminin düzeltilmesi için yaklaşık 2,5 yıl önce başlattığı hukuk mücadelesinde gülen taraf oldu. Açtığı davayı Yargıtay'a kadar götüren ancak ret yiyen Güley, pes etmeyerek hukuk mücadelesini sürdürdü. 

"Â'NIN ŞAPKASI MAHKEMELİK OLDU!"

Adının nüfus kütüğüne "Yeğane" olarak yazılmasını kabul etmeyen Ordulu Avukat Yegâne Güley, ismindeki 'a' harfine şapka takılarak yazılması için isim tashihi davası açtı, resmiyette 'Yeğane' olarak kaydedilen isminin, 'Yegâne' olarak değiştirilmesini istedi. Böylece  harfinin şapkası da, Türkiye'de ilk kez mahkemelik olmuş oldu. Mahkeme heyetinin davetiyle, duruşmaya gelen nüfus müdürlüğü yetkilileri, E-Devlet sistemine göre isimlere şapka işareti koyamayacaklarını belirterek, bu konudaki takdir hakkını da mahkemenin kararına bıraktı. Mahkeme heyeti, genç avukatın ismindeki 'ğ' harfinin, 'g' harfi ile değiştirilmesine karar verdi, ancak 'a' harfine şapka konulmasını kabul etmedi. Gerekçeli kararda, "Yeni Türk imla kurallarında 'a' harfi üzerine şapka işareti kullanılamayacağı kanaatine varıldığından, davacının isminin 'Yegane' olarak tesciline karar verilmiştir." denildi. Bunun üzerine Avukat Yegâne Güley, AİHM'e bile gitmeyi düşündüğü mücadelesinden vazgeçmedi ve hukuk maratonunu devam ettirdi. 

"TÜRKİYE'DE İLK KEZ ŞAPKALI A İÇİN TARİHİ GÜN!"

Yaklaşık 2,5 yıl önce başlattığı hukuk maratonunda bugün sona gelen genç avukat sonunda, 'Yeğane' olarak yazılan ve daha sonra da mahkeme kararıyla 'Yegane' olarak düzeltilen isminin, ailesinin ilk gün koyduğu gibi 'Yegâne' olarak düzeltilmesini kabul ettirerek, Türkiye'de de bir ilke imza atmış oldu. Güley'in ismi, artık hem E-Devlet, hem de tüm resmi evraklarda 'Yegâne' olarak yazılacak. 

"YAŞASIN DOĞRU BİLDİĞİNDE ISRARLI, AZİMLİ OLMAK!"

Sevincini, kendisine ait Facebook sayfasından paylaşan Ordulu Avukat Yegâne Güley, şu ifadeleri kullandı: 

"Â ve â'nın düzeltme işaretli a harfinin kullanımdan kalkmadığını, isimlerinizde var ise kullanabileceğinize örnek teşkil edecek mahkeme kararım! Yegâne, e-devlet ve dolayısıyla tüm resmi kayıtlarımda da doğru, olması gerektiği şekilde yazılacak artık! Yaşasın doğru bildiğinde ısrarlı, azimli olmak! Yargıtay kararına itiraz sürecinin aleyhime sonuçlanmasından sonra ikinci kez dava açmak zorunda kaldım, ama değdi. Bir yerde mantığa sığmayacak, keyfi bir yanlış varsa düzeltilmesi için gereğini yapmak lazım gelir değil mi? Ben de onu yaptım. Ne mi oldu? 1972'de Aybastı nüfus memuru Yegâne nasıl yazılır bilememiş.. Adımı yumuşak g ile yazmış. A'nın üzerindeki şapkadan eser yok. E-Devlet'e geçilince bilgi işlem sistemleri daha hantal ve az gelişmişti. Bugün  karşılaştırıldığında, â'ları yazmak bugünkü kadar kolay olmadığı için kalktı diyelim, kurtulalım mantığı ile hareket edilmiş olsa gerek. Çünkü ne bir kanun maddesi, ne de bir yönetmelik var kaldırıldığına ilişkin. Birinci davaya giren Nüfus Müdürlüğü memuru 'Nüfus müdürlüğü bilgi işlem sistemlerinde a harfini düzeltme işaretiyle yazmak mümkün değil, talebin reddini istiyoruz' deyince dava aleyhime sonuçlandı. Bunun doğru olup olmadığından emin olmak için kontrol ettim  Aybastı Nüfus Müdürlüğü'nde gerçekten â harfini yazamıyorlar mı diye. 'Yazamıyoruz' cevabını alınca, İçişleri Bakanlığı Nüfus İşleri Genel Müdülüğü'ne yazdım, TDK'nin resmi görüşünü ekledim yazıma. Aynı zamanda Yargıtay'a itiraz hakkımı da kullandım ama nafile, Yargıtay itirazımı reddetti. "Dosyayı okudunuz mu? Emin misiniz? Bakın bu kelimenin yazılışı TDK'ya göre benim dediğim gibi, bir kez daha düşünün" demek için Yargıtay'ın kararına da itiraz ettim, ama o itiraz da aleyhime sonuçlandı. TDK'nin resmi görüşüyle birlikte Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü'ne "Dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz diyen bir devletin bilgi işlem sisteminin eskiliğinden dolayı bir ismin yazılması gerektiği gibi yazamıyoruz açıklamasını kabul etmiyorum" dedim. "Haklısınız" dediler ve Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü bilgi işlem sistemlerini güncellenerek, â'yı yazılabilir hale getirdi. Aynı sıralarda Yargıtay 18.Hukuk Dairesi, Yargıtay'ın kararına da itiraz ettiğim için bana 219 TL. ceza vermekle meşguldü kendilerini meşgul ettiğim için. Bu bilgi işlem güncellemesinden sonra nüfus müdürlüğüne yaptığım yazılı başvuruda yine mahkemeye gitmeniz gerekiyor cevabı alınca geldik bugünlere. İkinci davayı açtım ve bugün bu davayı kazandım."
Editör: TE Bilisim