ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın birlikte hazırladıkları bir taslak önümüzdeki günlerde Meclis'in yolunu tutacak. Hazırlanan taslak özellikle taşeron işçiler açısından da önemli düzenlemeleri beraberinde getiriyor. Taslak, özel sektörü ilgilendirmiyor ancak yeni düzenleme, Kamu İhale Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri içeren Torba Yasa'da yer alacak. Milliyet Gazetesi 'Çalışma Yaşamı' yazarı Cem Kılıç, "Kamudaki taşeron işçilerinin kadro talepleriyle ilgili hiçbir hüküm yok, yani bu taslak yasallaşsa bile taşeron işçilere kadro verilmesi mümkün değil" dedi.
KIDEM TAZMİNATI GELİYOR 

Kılıç, yeni düzenlemede en dikkat çekici konulardan birinin kıdem tazminatı olduğunun altını çizdi. Düzenleme, taşeron işçisinin, kıdem tazminatını asıl işveren, yani devletten isteyeceği hükmünü getiriyor. Bununla birlikte kamu kurumları da, kıdem tazminatı yükü altına girecekleri için gereksiz taşeron kullanımından kaçınmak zorunda kalacaklar. 

MAAŞLAR BANKAYA YATACAK, ÜCRETLİ İZİN HAKKI VERİLECEK

Taslağın TBMM'de kabul edilmesi halinde taşeron işçilere yıllık ücretli izin hakkı da geliyor. Bir taşeron işçisinin, aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınarak, alt işveren değişse bile, yıllık ücretli izne hak kazanmasının önü açılacak. Diğer yandan, maaşlar doğrudan işçinin banka hesabına yatırılacak. 

3 YILLIK SÖZLEŞME 

Yine taslağa göre süreklilik arz eden hizmet alımları, bundan sonra kamu işyerleri için en az 3 yıllık yapılacak. Böylelikle kısa süreli ihalelerin, dolayısıyla sözleşmelerin önü kesilerek çalışanların kıdeme bağlı haklarını kaybetmeleri engellenmiş olacak. 

ÜCRET ARTIŞINDA TÜRK-İŞ KRİTERİ, SENDİKALI OLUNABİLECEK

Taşeron işçilerin ücretleri devletin işçilerine göre oldukça düşük düzeyde kalıyor. Yeni düzenlemeyle, kamu otoritesi, toplu sözleşmeden faydalanamayan taşeron işçisinin ücretlerine, toplu sözleşmeden faydalanan devlet işçisine yapılan ücret zammı kadar ilave ücret zammı ödeyecek. Burada artışlarda farklı formüller üzerinde duruluyor. Şimdilik en ağır basanı, kamu işyerleri için Türk-İş'le yapılan 'çerçeve anlaşma'da yer alan ücret artışlarının dikkate alınması. Yani Türk-İş'le belirlenen ücret zammı, taşeron çalışanlarına da uygulanacak. Ücret farklarının verilmesiyle, taşeron işverenleri açısından çalıştırdıkları kişilerin sendika üyesi olup olmamalarının da bir anlamı kalmayacağından, sendikalaşmaya da engel olmayacaklar.

TAŞERON İŞÇİ SİSTEMİ NEDEN DEĞİŞİYOR?

Milliyet Gazetesi 'Çalışma Yaşamı' yazarı Cem Kılıç, taşeron işçi sisteminin neden değiştiğini de yazdı. İşte o kriterler:

* Türkiye'de kamuda 661 bin, özel sektörde 572 bin taşeron işçi bulunuyor.

* Taşeron işçilerinin tabi olduğu yasal haklar aslında kadroludan farklı değil, ama taşeronun kıdem tazminatı, izin hakkı, sendikal hakkı kullanılamıyor.

* İş kazalarının yüzde 90'a yakını taşeron olan işyerlerinde meydana geliyor.

* Taşeron işverenler istihdam ettikleri işçilerle genellikle bir yıldan kısa süreli sözleşmeler yaparak işçilerin başta kıdem tazminatı olmak üzere, tüm yasal haklarını kullanmalarına engel oluyorlar.

* Taşeron işçisi bulunduğu işyerinde tam 1 yılı doldurmak üzereyken, işvereni tarafından işten çıkarılıyor. Böylece kıdeme bağlı haklarını vermiyorlar, sendikal faaliyetler içerisine girmelerine engel oluyorlar.

* Taşeron işçiler yasal olarak işverenin asıl işlerinde çalıştırılmamalı. Ama bu uygulanmıyor.
Editör: TE Bilisim