Ordu'nun Altınordu ilçesine bağlı Bayadı Mahallesi sınırlarında yer alan ve ilk olarak 8 yıl önce resmi kazı çalışmaları başlatılan Kurul Kalesi'nin, Ana Tanrıça Kibele heykelinden sonra 2 bin 100 yıllık üç büyük heykele daha ev sahipliği yaptığı ortaya çıkınca, Ordu Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Bugüne kadar bir müzeyi doldurabilecek nitelikte 2 bin parça tarihi eser bulunan Kurul Kalesi için Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçerek Kurul Kalesi'nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınması için başvuru yapılmasını istedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun talimatıyla Ordulu Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kurul Kalesi için Türkiye'nin müracaatını yaptı.

"2 BİN PARÇA TARİHİ ESER BULUNDU"

Dışişleri Bakanı  Çavuşoğlu ve Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'a destekleri için teşekkür eden Başkan Enver Yılmaz, "2016 yılında Büyükşehir Belediyemiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında Kurul Kalesi Bilimsel Kazı ve Çevre Düzenleme Çalışmalarına Destek Verilmesine İlişkin Ortak Hizmet Protokolü'nü imzaladık. 2 yıllık sürede 1 milyon 577 bin lira ödenekle çalışmaların hızlı bir şekilde ilerlemesi için destek verdik. Bu sürede gördük ki binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan Kurul Kalesi'nden adeta tarih fışkırıyor. 2 yılda Ana Tanrıça Kibele Heykeli'nin yanı sıra bulunan, 2 bin parça tarihi eserin gün ışığına çıkarılması, ne kadar doğru bir karar verdiğimizin de kanıtı oldu" diye konuştu.

"O LİSTEDE TÜRKİYE'NİN 54 VARLIĞI VAR"

UNESCO Dünya Miras Merkezi tarafından son olarak Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum ve Kırşehir'deki Anadolu Selçuklu Medreseleri, Adana'daki Anavarza Antik Kenti, Muğla'daki Kaunos Antek Kenti, Mersin'deki Kızkalesi, Malatya'daki Arslantepe Arkeoloji Alanı, Kayseri'deki Kültepe Arkeoloji Alanı, Çanakkale'deki Çanakkale ve Gelibolu 1.Dünya Savaşı alanları, Konya'daki Eflatunpınar Kaya Anıtı, Bursa'daki İznik Yeşil Camii, Kastamonu'daki Mahmutbey Camii, Kırşehir'deki Ahi Evran Türbesi, Hatay'daki Titus-Vespasianus Tüneli ve Mardin'deki Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi ile 13 varlık daha listeye eklenmiş ve Türkiye'nin Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki varlık sayısı 54'e yükselmişti.

Editör: TE Bilisim