Dünya genelinde en çok Hawaii, Tahiti ve Fiji gibi Pasifik kıyılarının yanı sıra Brezilya, Kosta Rika, Güney Afrika, Avustralya, Fransa, İrlanda, Jamaika ve İspanya'da yaygın olarak yapılan Dalga Sörfü Sporu, Türkiye'de de Kocaeli Babalı ve Kerpe, Antalya Alanya, İstanbul Şile-Riva, İzmir'de Alaçatı, Urla, Çeşme, Muğla'da Datça, Akyarlar ve Fethiye'de yapılırken artık bu merkezlere bir yenisi daha eklendi: Ordu. 

KARADENİZ'DE YİNE BİR İLKE İMZA ATTI

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, "Şehrimiz deniz kenti olmasına rağmen maalesef denizimizle arzu ettiğimiz ölçüde barışık değildik. Yaptığımız çalışmalarla denizin hayatımızın bir parçası olmasını hedefledik. Daha önce kano, yelken gibi sporları ilimize kazandırmıştık. Şimdi ise sıra dalga sörfünde" diyerek Karadaniz'de yine bir ilke imza attı.

"ORDU TAM BİR SÖRF CENNETİ"
 
Yurtdışından gelen misafirlerin Ordu'da dalga sörfü imkanlarıyla ilgili çok ciddi veriler toplayarak araştırmalarda bulunduklarını belirten Başkan Güler, "Yaklaşık 1 sene süren bu çalışma sonunda ilimizin dalga sörfü için çok elverişli alanlara sahip olduğunu öğrendik. Yıl boyunca 200 günden daha fazla sörf eğitimine uygun hava ve deniz şartları mevcut. Bugün artık rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Ordu bir dalga sörfü cenneti. Yakın zamanda hizmete sunacağımız Dalga Sörfü Eğitim Merkezimiz ile Ordu tüm Karadeniz'e örnek bir noktaya dönüşecektir" ifadelerini kullandı.  

"ORDULU BİR SÖRF EĞİTMENİ"

İstanbul'da doğup büyüyen ve aslen Ordulu olan Deniz Toprak, 2018'de başlayan Sri Lanka macerasının ardından 2020 yılında memleketi Ordu'ya gelmiş ve kuruculuğunu yaptığı Mellow Sri Lanka ve Mellow Turkey ile adını duyurmuştu. Özellikle denizde her hafta engelli köpeklerin rehabilitasyonlarına katkıda bulunmasıyla gönülleri fetheden Deniz Toprak, bu kez dalga sörfüyle ilgili harekete geçti. Dalga Sörf Eğitmeni Deniz Toprak, "Sri Lanka'da surf ile ilgili tesis işletiyorum. Ordu'ya geldiğimde burada inanılmaz bir dalga sörfü fırsatı keşfettim. Burası Karadeniz'e örnek olabilecek bir dalga sörfü merkezi ve yaklaşık bir senedir bununla ilgili Ordu'nun farklı yerlerinde sörf ile ilgili veri topluyoruz" ifadelerini kullandı. 

"AKIMI İLK KEZ ÜNLÜ GİYİM MARKASI DOCKERS BAŞLATTI" 

Bütün dünya tarafından tanınan ünlü sörfçü Jon Rose ve kurduğu Waves For Water ile 3 yıl sürecek bir işbirliğine imza atan Dünyaca ünlü giyim markası Dockers, herkesin temiz suya erişim hakkı projesini Türkiye'ye de taşıdı. Projenin Türkiye ayağını bir süredir Ordu'da sörf okulu ile ilgili çalışmalar yapan girişimci Deniz Toprak yürütüyor. Toprak, aynı zamanda bu farkındalık çalışmasının Türkiye'deki temsilcisi. 

Sörf topluluğunun önde gelen üyelerinden İspanyol Basklı sörfçü Kepa Acero da, sosyal medyada 'challenge' olarak bilinen akım yöntemiyle sosyal medya hesaplarından gönderi olarak yayınlayan her bir kişi için Dockers markasının Waves for Water'a bir su filtresi bağışlaması için çalışmıştı. Sörf Gezgini Kepa Acero da, Deniz Toprak ile birlikte çalışan ekip üyelerinden biri. Acero, Ordu ile ilgili olarak "Sizler bana ulaşana kadar buradaki dalgalarla ilgil hiçbir fikrim yoktu. Buraya geldim ve müthiş egzotik bir şehir ile karşılaştım. Bu kısacık seyahatimde bile gördüğüm kadarıyla Ordu'nun güzel dalgaları beni çok şaşırttı" ifadelerini kullandı. 

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin kısa film yapımcısı olarak tanıttığı Clint Davis da, "Yaklaşık 3 senedir Ordu başta olmak üzere Türkiye ve Karadeniz'deki potansiyel sörf imkanlarını araştırmaktayım. Ben yakın gelecekte sörf topluluğunun ve genç sörf jenerasyonunun Karadeniz'de yetişeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı. Hollanda'dın batısında yer alan Haarlem kentinde doğup büyüyen Davis de, ticari anlatı ve belgesel içeriği  üreticiliğinin yanı sıra yönetmenlik, sinematografi ve çevrimdışı düzenlemeleriyle biliniyor.

"İSTEYENLER 3 SAATTE SÖRFÇÜ OLABİLİR"

Temel sörf eğitimi 3 saatte verilebiliyor. Bu eğitimlerde rüzgar, malzeme ve genel güvenlik bilgileri yer alıyor. Sonrasında plajda simülatör eğitimine geçiliyor. Bu eğitimde; tahtaya nasıl çıkılır, nasıl ayakta durulur, tahtayı yönlendirme ve sudan çıkarma gibi süreçler anlatılıyor. Özellikle sörf tahtası üzerinde dengede durabilmek için sörf tahtasının altına oduna benzer uzun yuvarlak bir malzeme konularak ayakta durma idmanları yapılıyor. Bu idmanlar aynı zamanda ayak, bacak, gögüs ve sırt kaslarını geliştirmek için de yapılıyor. Tüm bu bilgilerden sonra suya inilerek öğretilen her bilgi  pratiğe dökülüyor. Lisanslı sörf sporcusu olmak için ise 12 saate yakın eğitim almak ve pratik yapmak gerekiyor. 

Ancak en önemlisi şakası olmayan denizde sörf yapmak da çok tehlikeli sporlardan olduğu için eğitimlerin mutlaka ve mutlaka profesyonellerden alınması gerekiyor. 

EN ÖNEMLİ MALZEME SÖRF TAHTASI 

Sörf yapmak için temin edilmesi gereken ilk ekipman suyun üzerinde durmak için kullanılan sörf tahtasıdır. Sörf tahtası çeşitleri, seviyeye ve yapılacak sörfe göre değişiyor. Sörf tahtasının; köpük, profesyonel, kürekli gibi çeşitleri bulunuyor. 

Köpük sörf tahtası; başlangıç seviyesinde olan ve genç sörfçülere tavsiye ediliyor. Bu tahtalar hafif olduğundan suda daha rahat gidilmesini olanak veriyor. Ayrıca yönetimi diğer ağır tahtalara göre daha kolay olduğundan suda daha fazla güvenlik sağlıyor. Köpüğün yanı sıra plastik sörf tahtasında ise başlangıç seviyesinde olanların tahta hacmi 200 litreye yakın oluyor. Hacmi fazla olan bu tahtaların hızı daha yavaş olduğundan genellikle eğitimlerde kullanılıyor. 

Profesyonel sörf tahtası ölçüleri ise başlangıç seviyesinde olanlara nazaran daha kısa. Hacim küçüldükçe üzerinde durmak daha zor olduğundan adrenalin dolu bir sörf için mini sörf tahtası seçen profesyoneller dalgaların üzerinde tüm güçlerini kullanarak hünerlerini sergiliyorlar.  

Editör: TE Bilisim