ANKARA - TBMM'de basın toplantısı düzenleyen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, hükümetin hukuk devletinden kaçtığını, hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukukunu gerçekleştirmek amacıyla gücünü acımasızca kullandığını, yargı içinde çatışma alanları oluşturarak hukuka olan güveni zedelediğini öne sürdü. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yüksek mahkemenin kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmanın yankılarını değerlendiren Vural, "Hukuka uymayan; millet egemenliğini, milli iradeyi ayaklar altına almış demektir. Hukuka hesap vermek yerine hukuka darbe yapmak, milletin iradesini ve egemenliğini itibarsızlaştırmak demektir" dedi.

Bazı hakim ve savcıların çete olarak adlandırıldığını, bazı hakim ve savcıların iktidara övgü düzerek dolaştığını ifade eden Vural, "Biz ne paralel yargı ne ak yargı istiyoruz, milletin yargısını istiyoruz. Hükümetin yargı üzerine uyguladığı baskı, tehdit ve şantajların hepimizin hukukuna ve iradesine yönelik olduğu açık ve nettir" diye konuştu.

Hükümetin kendisini kanun yerine koyarak özgürlük alanını kısıtladığını savunan Vural, "Güç karşısında gömlek değiştirmek, gücün istediği şekle girmek bizim düsturumuzda olmadığı gibi yargı da böyle bir kalıba giremez. Yargı milletin hukukunu uygulamalıdır. Herkesin hukukun üstünlüğü konusunda taraf olması gerekir" dedi.

Kılıç'ın "paralel yapılanma" iddialarını "vicdan yolsuzluğu" olarak nitelemesine ilişkin görüşü sorulan Vural, çete varsa ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Vural, "Biz çeteyi gördük. Rüşvet ve yolsuzluk çetesi, çıkar amaçlı suç örgütü çetesi. Bu çeteler delilleriyle ortaya konuldu, fezlekeleri geldi. Sanal bir şekilde insanları suçlamak kabul edilebilir değil. Adeta yargı içine çiğ et atılmıştır, herkes birbirine şüpheyle bakmaya başlamıştır" diye konuştu. Oktay Vural, Kılıç'ın konuşmasının siyasi nitelikte olduğu yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine, Kılıç'ın konuşmasından hukuk devletine bağlılık algıladığını belirtti. Hakimlerin siyaset yapmasını, siyasetçilerin hakimlik yapmasını istemediklerini ifade eden Vural, "Başbakan'ın cübbeli başbakan olması da kabul edilebilir değildir. Anayasa Mahkemesi'nin siyasi amaçla hareket ettiği söyleniyor. Anayasa Mahkemesi'nin milli olmadığını söyleyenlere cevap vermesini hak olarak görmek gerekiyor" dedi.

Vural, Kılıç'ın konuşmasını hukuku koruma amaçlı irade beyanı şeklinde değerlendirdiğini söyledi. Kılıç'ın eleştirilerinin hedefinin hükümet olup olmadığının ve muhatabın kim olduğu sorusunu Vural, "Yargıyla ilgili söylendi. Bu sözlerin muhatabı, gücü elinde bulunduran kim ise" şeklinde cevapladı. Oktay Vural, eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki AK Parti'nin Meclis soruşturması önergesinin Meclis TV'nin yayın yapmadığı 5 Mayıs'ta TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacağının ifade edilmesi üzerine, tarihin milletin izlememesi için ayarlandığını savundu.

Vural, Ak Parti iktidarının soruşturmayı darbe olarak nitelerken soruşturma önergesi vermesinin de çelişki olduğunu belirten Vural, iddiaların üstünün örtüleceğini öne sürdü.
Editör: TE Bilisim