Türkiye'de ve Dünya'nın çeşitli ülkelerinde her yıl yaşanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında bu sene hızla artan vaka ve ölüm oranları karşısında Sağlık Bakanlığı alarma geçti. Bilim Kurulu bu kez Kırım Kongo Kanamalı Ateşi için toplandı. 

Türkiye'de özellikle Orta Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere İç Anadolu ve Doğu Anadolu'nun Karadeniz'e yakın kuzey kesimlerinde vakaların yoğunlaşması üzerine KKKA Bilim Kurulu oluşturuldu. Sağlık Bakan Yardımcısı Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Emine Alp Meşe başkanlığında toplanan kurul, alınacak tedbirler ve yürütülecek çalışmaları masaya yatırdı. 

TÜRKİYE'DE 480 VAKA 15 ÖLÜM

Bu yıl geçen yıllara oranla vaka sayısındaki hızlı artış üzerine toplanan Sağlık Bakanlığı KKKA Bilim Kurulu, vaka sayısının 480, can kaybının ise 15 olduğunu açıkladı. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen KKKA hastalığı kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığı olarak biliniyor. Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgular olarak açıklanırken, en önemli tedbir ise kişisel korunma önlemi almak. 

EN FAZLA VAKA ARTVİN'DE

Dünya genelinde ilk kez 1944'te tanımlanmaya yol açan hastalığın çıkış noktası Batı Kırım oldu. 1965 yılında Çin'de, 1969 yılında Kongo'da, 1976 yılında Makedonya'da, 1979'da Irak'ta, Türkiye'de ise ilk kez 2002 yılında Tokat'ta ortaya çıktı. Ocak-Haziran 2020 döneminde ise en fazla vaka 11 kişiyle Artvin'de görüldü.   

DÜNYA GENELİNDE 47 ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı Dünya genelinde de büyük bir hızla yayılmaya başladı. Konuyu ABD'nin Atlanta şehrinde bulunan Atlanta Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention) gündemine aldı. CDC verilerine göre Dünya genelinde tam 47 ülkede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına rastlandı.

Vaka sayıları en fazla Afrika ülkeleri başta olmak üzere Türkiye'nin de içinde bulunduğu Ermenistan, Azerbeycan, Bulgaristan, Çin, Mısır, Gürcistan, Yunanistan, Hindistan, İran, Irak, Rusya, Suudi Arabistan, Slovenya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ukrayna gibi ülkelerde görüldü.

Editör: TE Bilisim