Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi bu hastalık solunum yoluyla değil yakın fiziksel temasla bulaşıyor." ifadelerini kullandı. 

HASTALIK LONDRA'DAN YAYILMAYA BAŞLADI

2022 yılında Koronavirüs'ten sonra ortaya çıkan bu yeni salgın, ilk kez 4 Mayıs'ta Londra'dan yayılmaya başladı. İlk vakanın ardından 30 ülkede daha tespit edildi. 

29 Nisan 2022'de Nijerya'ya seyahat ettikten sonra 4 Mayıs'ta İngiltere'ye dönen bir İngiliz vatandaşında maymun çiçeği ile uyumlu semptomlar saptandı. 6 Mayıs 2022'de ilk maymun çiçeği vakası doğrulandı.

Maymun çiçeği, ateş ve diğer spesifik olmayan bulgular gözlemlendikten bir veya iki hafta sonra ortaya çıkan ve daha sonra genellikle iyileşmeden önce birkaç hafta sürebilen, ciltte döküntü oluşturan viral bir enfeksiyon olarak kayıtlara geçti. 

Maskeli günlere geri mi döneceğiz? Maskeli günlere geri mi döneceğiz?

İngiltere'deki birçok maymun çiçeği vakasının kökeni bilinmiyor. Bazı gözlemciler, Mayıs ortasından itibaren Londra bölgesinde bulaş gerçekleştiğini gördü. Virüsün diğer ilk vakaları Kuzey Doğu ve Güney Doğu İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da rapor edildi. 18 Mayıs'tan itibaren, başta Avrupa olmak üzere aynı zamanda Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Avustralya'da artan sayıda ülke ve bölgeden vakalar rapor edildi.

Türkiye'de ise ilk kez 30 Haziran 2022'de görüldü. 

Editör: TE Bilisim