Sağlık Bakanlığı'nın haftalık açıkladığı her 100 bin kişideki yeni tip koronavirüs (COVİD-19) vaka sayısı verilerine göre, en yüksek oranların görüldüğü Karadeniz Bölgesi'ndeki Trabzon, Rize, Ordu ve Giresun'da vaka artışının önlenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve KTÜ Farabi Hastanesi Merkezi Sterilizasyon Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Faruk Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki vaka sayılarının, diğer şehirlerden 3-4 kat fazla olduğunu, bunun düşürülmesi için alınan ek tedbirlerin önem taşıdığını söyledi.

ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Karadeniz Bölgesi'ndeki vaka artışının nedenlerinin tespiti için çalışma başlattıklarını bildiren Aydın, "Salgın sürecinde vaka sayısı olarak 11 ay boyunca diğer bölgelerden farklı çıkmadığımız halde son bir ay neden farklı çıktık? 'Son bir ayda bir şey olmuştur' diye düşündük. 'Acaba bölgemize yönelik özel bir varyant olabilir mi?' diye endişemiz oldu. Virüste biyolojik olarak, genetik olarak bir değişim var mı yok mu diye bölgede çalışan arkadaşlarla görüştük, bir ekip oluşturduk. Virüsleri izole edip bunların tam genetik analizlerini yapıp herhangi bir varyant şüphesi olup olmadığını ortaya çıkarmaya çalışacağız." dedi.

Aydın, bölgede ciddi bir tehlike olduğu gerçeğini insanların anlaması, vaka sayılarının düşürülmesi için herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Her ne olursa olsun insanlar önlemlere tam uyum gösterirlerse sayıların düşebileceğini öngörüyoruz. İnsanları mutlaka bu uyuma davet etmek gerekiyor. Bilimsel çözümlerle ilgili mücadeleyi başlattık, yürütüyoruz. Sağlık Bakanlığı da Karadeniz Bölgesi'ndeki vakaları mercek altına almış durumda. Ülke olarak topyekun, Karadeniz'deki yüksek sayının nereden kaynaklandığını ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu bir tehlikedir, bu tehlikeyi hepimiz görelim ve buna karşı önlemlerimizi doğru alalım."

Editör: TE Bilisim