ORDU - Ordu Halk Sağlığı Müdürü Dr.Çetin Gündoğdu, Brusella Hastalığı'nın hayvanlardan insanlara bulaşan, ağır bir hastalık olduğunu belirterek, "Uzun seyirli olabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın diğer bir ismi de Malta Ateşi'dir. Hastalık esas olarak hayvan hastalığıdır. Etkeni Brusella bakterisi olup, hayvanlardan insanlara çoğunlukla brusella bakterisini içeren süt ve süt ürünleri ile bulaşır" dedi. Dr.Gündoğdu, özellikle hasta hayvanlarla temas etmenin yanı sıra diğer hayvansal ürünlerle de hastalığın bulaşabileceğini belirterek, "Özellikle sığır, koyun, keçi gibi hayvanlarda hastalık yapar. Bu hayvanlarda yavru atmaya neden olur." dedi.

Hastalıktan korunmak ise mümkün. Peki bu nasıl olacak? Ordu Halk Sağlığı Müdürü Dr.Çetin Gündoğdu bu maddeleri de sıraladı: 

1-Bruselloz, hayvan ve hayvansal gıdalardan bulaşan bir hastalıktır.
2-Etiket bilgileri bulunmayan, kaynağı belli olmayan ve güvenli yerlerde üretildiğinden emin olunmayan süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri tüketilmemelidir.
3-Pastörize veya iyice kaynatılmamış sütten yapılan süt ürünleri (peynir, krema, tereyağı, kaymak, dondurma gibi) tüketilmemelidir.
4-Salamura peynirler en az 3 ay, yumuşak peynirler en az 6 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir.
5-Et ve et ürünleri yeterince pişirilmeden tüketilmemelidir.
6-Hayvancılık işletmelerine kontrolsüz ve muayene edilmeyen hayvanlar sokulmamalıdır.
7-Hayvanlar düzenli olarak bruselloza karşı aşılatılmalıdır.
8-Hayvanlar atık yaptığında atık yavruya, yavru zarlarına ve plasentaya kesinlikle çıplak elle temas etmeden veteriner hekime müracaat edilmeli ve hastalık hakkında bilgi alınmalıdır.
9-Hastalıklı hayvanlara ait atık yavru, yavru zarları, plesanta gibi materyaller, etrafa bulaştırılmadan yerleşim alanlarından uzak yerlere sızdırmaz poşetler içerisinde, yırtıcı hayvanların (kedi, köpek, tilki, kurt, çakal gibi) ulaşamayacağı derinliğe, üzerlerine kireç dökülerek gömülmelidir.
10-Hasta hayvanların bulunduğu ahırlar  ve kullanılan alet ve ekipmanlar dezenfekte edilmeli, dezenfeksiyon işlemi periyodik olarak tekrarlanmalıdır.
11-Hasta hayvanların sütleri kesinlikle tüketilmemeli, buzağılar emzirilmemeli, kaynatılarak imha edilmelidir.
12-İşletmesinde hastalıklı hayvan tespit edilen kişiler ile bakıcıları veya bulaş ihtimali olan kişiler sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Editör: TE Bilisim