ORDU - Toplumda en sık rastlanan hastalıklardan birisinin 'bel ağrısı' ve 'bel fıtığı' olduğunu söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Özgür Çağlar Sayın, özellikle bel ağrısı çekenlerin bilimsel olmayan yanlış uygulamalara başvurmamaları gerektiğini, aksi halde vücutlarında başta felç olmak üzere bir çok kalıcı hasarlara neden olabileceğini söyledi.

"BİLİMSEL OLMAYAN TEDAVİLERDEN UZAK DURUN"

Özellikle bel fıtığında erken teşhis kişinin normal yaşantısına kısa sürede dönebilmesi için çok önemli olduğunu belirten Op.Dr.Özgür Çağlar Sayın, "Bel fıtığı olan hastalarımızın büyük bir kısmı rahatsızlıkları konusunda maalesef yeterli bilgi ve bilince sahip değil. Hastalar uzun süreler ağrı içinde kıvranırken, doktora gitmek yerine hiçbir bilimselliği olmayan bir takım yöntemlere başvuruyorlar. Bel ağrılarından kurtulmak için kulaktan dolma bilgilerle yapılan bu yanlış uygulamalar geri dönüşü olmayan  ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Oysaki bel fıtığını, erken teşhis ve basit bir tedaviyle iyileştirmek mümkünken, bilinçsizce yapılan uygulamalar sonucu felç gibi geri dönüşümsüz hasarlar oluşan hastalarla sıklıkla karşılaşmaktayız" dedi.

"BEL AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN"

Çoğu kişinin sağlıklarının değerini  ancak onu kaybettikten sonra anladığını ifade eden Op.Dr.Özgür Çağlar Sayın, "Bütün hastalıklarda olduğu gibi bel fıtığına yakalanmamak için de gerekli tedbirler alınmalıdır. Bunun için ağır kaldırma, ters bir hareket yapma, ani bir zorlama, uzun süre stres ve gerginlik yaşamak gibi bel fıtığına neden olabilecek faktörlerden kaçınmak gerekir" dedi.

"HAFİF KOŞU VE SPOR YAPARAK KİLO VERİN" 

Bel ağrıları olan hastaların yüzme, yürüme, hafif koşu ve bisiklete binme gibi sporları yapmalarında büyük fayda olduğu söyleyen Sayın, "Fazla kilosu olan kişiler bu  kilolarını vermelidirler. Hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınılması gerekir. Sağlıklıyken bel kaslarını güçlendirmek için yapılan egzersizler çok faydalıdır, fakat bunları yapmak, bel fıtığı olmayacağımız anlamına da gelmez. Genetik faktörler, kişiye ait durumlar da bu hastalığın oluşmasında rol oynar" diye konuştu.

"HER BEL VE BACAK AĞRISI FITIK ANLAMINA GELMEZ"

Özellikle bel ve bacak bölgesinde meydana gelen her ağrının fıtık anlamına gelmediğini vurgulayan Op.Dr.Özgür Çağlar Sayın, "Bu ağrılar çeşitli nedenlere bağlı olabilir, ama uzun süren ve geçmeyen ağrılar, uyuşukluğun giderek artması, ağrıların dinlenme ve yatak istirahati ile geçmemesi gibi durumlarda mutlaka bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına başvurulmalıdır" dedi.

"BİLİMSEL OLMAYAN YÖNTEMLERDEN KAÇININ" 

Toplumda özellikle bel ve sırt ağrılarında bugün hiç bir bilimselliği olmayan ilkel tedavi yöntemlerine de sıklıkla başvurulduğunu söyleyen Sayın, bu yöntemlerin vücutta başta felç gibi çok ciddi ve kalıcı rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi. Op.Dr.Sayın, "Bir uzmana başvurmak yerine bel çektirme, bardak çekilmesi, sert zeminde sırt üstü yatmak, bele sülük yapıştırılması gibi bilimsellik dışı uygulamaların fıtık tedavisinde hiçbir yeri yoktur ve bu uygulamaların kimi zaman  kişide  geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabileceğini unutmayın" diye konuştu. 
Editör: TE Bilisim