Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrasında objektiflerin karşısına geçerek basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, oldukça önemli açıklamalarda bulundu. 

"TÜRKİYE'NİN 81 İLİNDE VAKA VAR"

Bakan Koca, "Koronavirüs istisnasız 81 ilimizde görüldükten sonra bu salgınla mücadelede yeni bir aşamaya geçtik" ifadelerini kullandı, "Artık 83 milyon insan olarak her birimiz virüsün doğrudan tehditi altındayız. Artık her birimiz aynı hassasiyeti göstermek durumundayız" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİN KADERİ BUNA BAĞLI"

İşte Bakan Fahrettin Koca'nın o çok önemli açıklamaları: 

"Dayanışma içinde olmalıyız. Şu anda salgının daha etkin seyrettiği, bulaşma oranları ve vefat sayılarının yüksek olduğu İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara, İzmir gibi şehirler ortak bir özellikleriyle dikkat çekmektedir. Bu şehirler, yurtdışı gidiş gelişlerin ve sosyal temasın yüksek olduğu şehirlerdir. Aralarında bunların da olduğu 30 büyükşehrimizin ve Zonguldak'ın diğer şehirlerle ilişkisi, bazı zorunlu haller dışında sınırlandırıldı. Bu sokağa çıkma konusunda da özellikle kısıtlar getirildi. Tüm Türkiye'de ise 20 yaş altı gençlerimizle, 60 yaş üstü büyüklerimizden evde kalmaları konusunda kesin talebimiz var. Bu kısıtlamalara uyulması önümüzdeki günlerin kaderini çok etkileyecektir." 

"İZOLASYON HAYAT TARZI OLMALI"
   
"Dün ülkemizi dışarıya karşı izole etmeye çalışıyorduk. İzolasyon kuralını şimdi şehir şehir uymamız zorunludur. Aynı kuralı, her şehrimizde, her ailenin kendi çevresine yönelik uygulaması da aynı derecede zorunludur. 83 milyonu oluşturan bireylerin, izolasyon kuralını hayat tarzı haline getirmesi gerekmektedir. Başka bir seçenek olduğu söylenemez, fakat bu seçeneğin çok kolay olduğunu vurgulamak isterim. Hepimizi eşit derecede ilgilendiren, eşit derecede tehdit eden virüse karşı güçbirliği içinde olmamızı gerektiyor. Bu tehdit bizim gibi her an dayanışma içine girme ortamı kollayan bir toplumun ötesinde, bugün bazı devletlerin birbirine karşı tutumunu bile değiştirdi. Şimdi tam bir dayanışma içinde olma, insan sağlığını korumak için özveride bulunma, tedbirli olma, işbirliği yapma zamanıdır." 

"COVID-19 VİRÜSÜ HER YAŞTA İNSANDA GÖRÜLEBİLİYOR"

Koronavirüs'ün bilim dünyası için çok yeni olduğunu ancak Türkiye'de önemli bir bilgi birikiminin oluştuğunu dile getiren Bakan Koca, "Bilgiler süreç içerisinde değişime uğramaktadır. Çin'den gelen ilk veriler, sadece yaşlıları daha çok tutan bir hastalık gibi izlenim bırakmıştı. Şu anda her yaşta olağanüstü bir hızla bulaşabilen bir virüsle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Vücut direncine bağlı olarak herkeste hastalık belirtisi ortaya çıkabiliyor. Bütün Dünya'da ağırlıklı risk grubu, 60 yaşüstü olarak tanımlanmıştı. Bugün risk grubu tanımının kapsamı genişlemiştir. 60 yaş üstüyle birlikte kronik hastalığı olan herkes yüksek risk grubuna dahil edilmiştir. Artık genç yaşlardaki hastaların da kaybına tanık oluyoruz. Yaş, bir güvence olarak algılanmamalıdır, değildir. Sağlıklı görünen, asla belirti göstermeyen taşıyıcıların varlığı kesinlikle unutulmamalıdır. Bütün bu risklere karşı başvuracağımız çözüm, izolasyondur. İzolasyon, bugün için geçerli, sağlıklı bir hayat tarzıdır" dedi.

Günlük test sayısının 30 bine ulaşmasını hedeflediklerini belirten Bakan Koca, "Test sayısı arttıkça doğal olarak pozitif vaka sayımız artmaktadır. Bilindiği üzere bu çalışmada tespit ettiğimiz her vakanın temas zincirini geriye doğru tarıyor, zincirde pozitif olan diğer vakaları saptamaya çalışıyoruz. Pozitif vakalarda, test sayısı arasındaki artış ilişkisi tarama çalışmasındaki başarıdan kaynaklanmaktadır. Bugünkü test sayımız 20 bin 023. Bugünkü vaka sayımız 3 bin 892. Bugün 76 vatandaşımızı daha kaybettik. 256 vatandaşımız ise şifa buldu" diye konuştu. 

TOPLAM CAN KAYBI 725, İYİLEŞEN SAYISI BİN 582

Böylece Türkiye'deki toplam vaka sayısı 24 bin 109 olurkan, toplam can kaybı ise 725'e yükseldi. Halen bin 474 kişinin yoğun bakım tedavisi devam ederken, durumu kritik olan entübe hasta sayısı isi 987 oldu. Tüm bunların yanında Koronavirüs'ü yenerek taburcu olan hasta sayısı ise bin 582'ye yükseldi.

Editör: TE Bilisim