ORDU - Türk siyasetinde İktidar ve muhalefet arasında en fazla tartışılan konulardan birisi de, Başkanlık Sistemi. Ancak Başkanlık Sistemi'nde nasıl bir model seçilecek veya uygulanacak hala birçok kesim tarafından bu bilinmiyor.

Ancak tartışılan bir başka sistem de, Dar Bölge Sistemi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemlerde de bu seçim sistemleri gündemi gelmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan o dönemde 3 seçenekli bir öneri sunmuştu. Bu öneriler, dar bölge, daraltılmış bölge ve yüzde 10 barajlı mevcuk sistemin devamı niteliğindeydi. Ancak Başkanlık Sistemi'nin tartışıldığı bugünlerde Dar Bölge sistemi benimsenirse, Türkiye'de ve Ordu'da durum nasıl olacak? Dar bölge sisteminde, TBMM'de 550 milletvekili yerine 550 seçim çevresi belirlenecek. Bu sistemde 3 bölge olan İstanbul'un bölge sayısı 18'e, başkent Ankara'nın 2 olan bölge sayısı 7'ye, İzmir'in de 2 olan bölge sayısı 6'ya çıkmış olacak. Büyükşehir belediyesi statüsüne sahip olan illerde Bursa'nın bölge sayısı 4, Kocaeli, Antalya, Gaziantep, Diyarbakır, Konya, Mersin ve Şanlıurfa'da 3 bölge, Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Hatay, Kayseri, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Van'da iki seçim çevresi olacak. 

Halen İngiltere'de uygulanmakta olan Dar Bölge Sistemi, Türkiye'de de en son TBMM'nin 11.dönemine denk gelen 27 Ekim 1957 seçimlerinde uygulanmıştı. Bu seçimlerde Adnan Menderes'in liderliğindeki Demokrat Parti yüzde 47.87, İsmet İnönü liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 41.09, Osman Bölükbaşı liderliğindeki Cumhuriyetçi Millet Partisi yüzde 7.13, Fevzi Lüfi Karaosmanoğlu liderliğindeki Hürriyet Partisi yüzde 3.83, Bağımsızlar yüzde 0.08 ve Hikmet Kıvılcımlı liderliğindeki Vatan Partisi ise yüzde sıfırla sadece 463 oy alabilmişti. 
Editör: TE Bilisim