ORDU - 2015 Milletvekili Genel Seçimleri için Ordu siyaseti yavaş yavaş hareketlenmeye başladı. Siyasi kulislerde çok ilginç ve şaşırtıcı isimler de konuşuluyor. Peki hangi isimler, hangi partide anılıyor? Kulis dedikodularında ve sanal alemlerde kimlerin isimleri anılıyor?

"AK PARTİ İÇİN KİMLER KONUŞULUYOR?" 

2015 Milletvekili Genel Seçimleri için ne olacağı en çok merak edilen partilerden ilki Adalet ve Kalkınma Partisi. Parti içerisinde siyaset kazanı kaynamaya başladı. Kurulduğu ilk günden bugüne kadar Ordu'da belki de ilk kez bu kadar ciddi parti içi muhalefetin başladığı Ak Parti'de mevcut milletvekillerinden Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Katip Üyesi, Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi Fatih Han Ünal, 2015 seçimleri için kolları sıvayan isimlerden. En büyük destekçisi ise kardeşi Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ufuk Ünal. 

Bir diğer isim ise Anayasa Komisyonu üyesi, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Mustafa Hamarat. Hamarat'ın 2015 Genel Seçimleri için hazırlık yaptığı, siyasi kulislerde konuşulanlar arasında. Hamarat, İçişleri eski Bakanı, MİLAD Partisi Genel Başkanı ve Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin'e bakanlık yaptığı dönemde de en yakın isimlerden birisiydi. 

Bir diğer isim, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve Ak Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener. Milletvekili Şener, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a olan yakınlığıyla biliniyor. Son olarak da Kurtulmuş'un Kırgızistan ziyaretinde yanında yer almıştı.  

Ak Parti'de milletvekili aday adaylığı için konuşulan isimlerden ikisi ise Ak Parti Ordu eski İl Başkanı ve Ordu Barosu eski Başkanı Oktay Çanak ile 23.Dönem Ak Parti Ordu Milletvekili Ayhan Yılmaz. Her iki isim de, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'a olan yakınlıklarıyla biliniyor, Başkan Yılmaz'la her etkinlikte yan yana yürüyor. 
Oktay Çanak'ın milletvekili aday adayı olmak ve Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin üst düzey yönetici kadrolarında yer alabilmek için son yapılan Ordu Barosu Genel Kurulu'nda aday olmadığı iddia edilmişti. Ayhan Yılmaz ise ismini ilk olarak, 22-23'üncü dönem Ak Parti Ordu milletvekili, 58, 59 ve 60'ıncı Hükümet'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak da görev yapan Mehmet Hilmi Güler'e olan yakınlığı ve danışmanı olarak duyurmuştu. Yılmaz, eski Bakan Güler'in danışmanlığını yaptıktan sonra 23.Dönem Ordu Milletvekili olarak seçilmişti. Ayrıca Ayhan Yılmaz'ın ismi, 2011 yılında Aybastı Belediye Başkanı Ak Parti'li İzzet Gündoğar ile birlikte rüşvet iddialarına karışmış, yargıya intikal ettirilen olayın ardından 2013 yılında mahkeme tarafından beraatlerine karar verilmişti.

Ak Parti'de milletvekili aday adayı olarak konuşulan bir başka isim ise Hüseyin Akyol. Partide halen Ak Parti Ordu İl Başkanı olarak görev yapan Hüseyin Akyol, 1970 Ordu doğumlu. Siyaset hayatı ilk olarak 1994 yılında Refah Partisi'nde başladı, ardından Fazilet Partisi'nde devam etti. Ordu İlim Ahlak Kültür Derneği kurucuları arasında yer aldı. 2011 yılının Şubat ayında ise Genel Merkez tarafından Ak Parti Ordu İl Başkanı olarak atandı. Dört olağan kongrede tekrar aday oldu, İl Başkanı olarak seçildi. İngilizce ve Arapça bilen Akyol, evli ve 2 çocuk babası.

Ordu'da konuşulan bir başka isim ise Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucular Kurulu Üyeliği'nin yanı sıra, 21-22 ve 23.Dönem Ak Parti Ordu Milletvekili olarak da seçilen Eyüp Fatsa. Son dönem milletvekilliğinde ise Eyüp Fatsa, Ak Parti Grup Başkanvekili olarak görev yapmıştı. 1961 doğumlu olan Fatsa, Arapça ve Almanca biliyor, evli ve 3 çocuk babası.

"İŞTE AK PARTİ İÇİN KONUŞULAN SÜRPRİZ İSİMLER!"

Ak Parti Ordu Milletvekili aday adaylığı için çok yeni ve sürpriz isimler de konuşuluyor. Bu isimlerin en başında ise Ordu Üniversitesi Akademik personellerinden Yard.Doç.Dr.Özgür Enginyurt yer alıyor. Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalında Mayıs 2012 yılında yardımcı doçent olarak göreve başlayan Enginyurt, evli ve iki çocuk babası. Enginyurt da, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'a olan yakınlığıyla biliniyor. 

Fuat Türkmen. Asıl mesleği eczacılık olan Türkmen, CHP'li Seyit Torun'un Ordu Belediye Başkanı olduğu dönemde Ak Parti Belediye Meclis Üyesi olarak görev yapıyordu. Parti içerisinde ve dışarıda aktif isimlerden birisi olan Türkmen'in, Ordu milletvekili aday adayı olacağı konuşuluyor. 

Ak Parti Ordu Milletvekili aday adayı olarak siyasi kulislerle konuşulan en sürpriz isimlerden birisi ise halen Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yapan Mustafa Çöpoğlu. 1969 Sakarya doğumlu olan Çöpoğlu, ilk, orta ve lise tahsilini Ünye'de yaptı. ODTÜ mezunu olan Çöpoğlu, belediyecilik hayatına ilk olarak 2005-2013 yılları arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanı olarak başladı. Buradaki üst düzey görevlerinin ardından 2014 yılı Şubat-Nisan  döneminde  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak atanan Çöpoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz tarafından da 2014 Nisan ayında Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak atandı. Mustafa Çöpoğlu'nun ismi görevinden daha çok Ordu Büyükşehir Belediyesi'ne Kocaeli'den yaptığı atamalar ve kendine yakın isimlerle yaptığı kadrolaşmasıyla anılıyor.  

Sürpriz isimlerden bir diğeri ise Ahmet Arpacıoğlu. Arpacıoğlu, 30 Mart 2014 seçimleri öncesinde Ünye Belediye Başkanı olarak görev yapmış, 30 Mart seçimlerinde ise partisi tarafından Belediye Başkan adayı olarak gösterilmemişti. Arpacıoğlu'nun da isminin yanı sıra konuşulan diğer sürpriz isimler ise Salih Yaman, Adem Çalık, İsmet Erçal, Mustafa Çaya ve Fatih Sözen.

"CHP İÇİN KİMLER KONUŞULUYOR?"  

Cumhuriyet Halk Partisi'nde Ordu Milletvekili aday adaylığını resmen açıklayan iki isim bulunuyor. İlki CHP'nin en güçlü isimlerinden birisi olan eski İl Başkanı Osman Güngör. CHP Genel Merkezi'nin aldığı karar doğrultusunda milletvekili aday adaylığı için CHP Ordu İl Başkanlığı görevinden istifa eden Osman Gürgör'ün en büyük rakibi ise Ordu eski Belediye Başkanı Seyit Torun. 1968 Ordu Ulubey doğumlu olan Torun, 1994'te CHP'den Ulubey Belediye Başkanı olarak seçimiş, 1999 yılında da Ordu Belediye Başkan adayı olmuş, ancak seçimi kazanamamıştı. Bu sürecin ardından ticarete atılah Torun, CHP Ordu İl Başkan Yardımcısı oldu. 2004 yılında DSP'ye geçen Torun, 2004 Yerel Seçimleri'de DSP'den Ordu Belediye Başkanı olarak seçildi. 2009 Yerel Seçimleri'ne de DSP Ordu Belediye Başkan Adayı olarak katılan Torun, üst üste ikinci kez Ordu Belediye Başkanı olarak seçilmişti. Oldukça hararetli geçen tartışmaların ardından Ocak 2011'de tekrar eski partisi CHP'ye katılan Torun, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde de CHP'den Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak yarışmış, ancak bu seçimleri kaybetmişti. CHP'den milletvekili aday adaylığı için henüz resmi bir açıklamada bulunmamasına karşın, kulislerde ismi geçen ve iyi düzeyde İngilizce bilen Seyit Torun evli ve 1 çocuk babası. 

CHP Ordu Milletvekili aday adaylığını resmen açıklayan isimlerden bir tanesi de, Cemil Sezer. Sezer, Ocak ayı başında yaptığı açıklamayla Ordu Milletvekili aday adayı olduğunu ilan etmişti. Emekli Öğretmen olan Sezer, aday adaylığı açıklamasının ardından da 2015 Seçimleri'nden zaferle çıkacaklarını belirtmişti.

CHP'de konuşulan bir diğer isim ise CHP Ordu Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi İdris Yıldız. Yıldız, aynı zamanda CHP Parti Meclisi Üyesi olarak da partide üst düzey görevde bulunuyor. Evli ve 2 çocuk babası olan Yıldız'ın Ordu'dan daha çok İstanbul'dan aday olacağı siyaset kulislerinde konuşulan konulardan bir tanesi. 

"İŞTE CHP İÇİN KONUŞULAN SÜRPRİZ İSİMLER!" 

CHP Ordu Milletvekili aday adaylığı için siyasi kulislerde nabız yoklayan ve adı geçen en sürpriz isim ise Şişli eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün başlattığı Türkiye Değişim Hareketi'nde yer alan ve Ordu İl Başkanlığı görevini yürüten İsa Yazıcı. Yazıcı, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde de İstanbul Beşiktaş Belediye Başkanı olarak seçilen CHP'li Avukat Murat Hazinedar'ın yanında yer almıştı. 

CHP'nin sürpriz isimlerinden bir diğeri de Fındık Komisyoncusu (Broker) Osman Çakmak. Muhalif kimliğiyle tanınan Çakmak'ın yanı sıra siyasi kulislerde İsa Maral ve Doğan Çelebi isimleri de CHP Milletvekili aday adaylığı için konuşuluyor.

"MHP KULİSLERİNDEN YANSIYANLAR"

Milliyetçi Hareket Partisi'nde ise en çok konuşulan isimler Cemal Enginyurt, Rıdvan Yalçın, Yaşar Pamuk, Onur Şahin ve Murat Kaçak. TBMM'de 21.Dönem MHP Ordu Milletvekili olarak görev yapan Cemal Enginyurt'un ismi en çok 10.Cumhurbaşkanı adayı Sadi Somuncuoğlu ve 2002 yılında TBMM'nin bahçesinde yaptığı fındık eylemiyle duyuldu. Partinin Ordu'daki en etkin isimlerinden birisi olan MHP'li Cemal Enginyurt, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde MHP'den Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına çıkmış, ancak bu seçimleri kaybetmişti. Enginyurt, yaklaşık 1 yıldır 2015 Genel Seçimleri için çalışıyor.  

MHP'de konuşulan bir diğer isim ise 23.Dönem MHP Ordu Milletvekili Avukat Rıdvan Yalçın. 1972 Ordu doğumlu olan Rıdvan Yalçın, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. MHP'li Yalçın, 2009 yılında milletvekili olduğu dönemde TBMM Başkanlığı'na 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik öngören kanun değişikliği teklifini sunmuş ve ev eşyalarına haciz gelmemesini istemesiyle tanınmıştı. 2015 seçimleri için MHP'li Rıdvan Yalçın'ın bir kez daha milletvekili aday adayları arasında yer alacağı siyasi kulislerde konuşulanlar arasında. 

MHP'nin sürpriz isimleri arasında ise Orduspor ve Fiskobirlik eski başkanı Yaşar Pamuk, Ordu Ziraat Odası eski Başkanı ve Altınordu Belediye Başkan adayı Onur Şahin ile MHP'li Cemal Enginyurt'a yakınlığıyla bilinen Murat Kaçak da yer alıyor.
Editör: TE Bilisim