Ordu'nun Ünye ilçesinde 2016 yılında fizibilete raporu hazırlanan ve geçtiğimiz yıl Haziran ayında ihalesi yapıldıktan sonra yapım çalışmalarına başlanan Ünye Port Projesi ile Ordu'nun provokatör milletvekili CHP'li Mustafa Adıgüzel bir kez daha sahneye çıktı, akıl almaz iddialarda bulundu. 

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin en iddialı projelerinden biri olan Ünye Port Projesi ile ilgili yerel Ünye Kent Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, daha önce Ordu-Giresun Havalimanı inşaası sırasında uyguladığı provokatif siyaseti, bu kez Ünye Port Projesi üzerinden yapmaya çalıştı.

"AYNI TAKTİK, AYNI SİYASET TARZI"

Ünye Limanı'nın ranta kurban edildiğini ileri süren Adıgüzel, yapımını başlanmadan önce yıllardır bir firmanın tekelinde bulunan Ünye Limanı ile ilgili olarak, "Büyükşehir yetkilileri ne belediye bünyesine vinç satın alıyor, ne de yeni teknoloji ile vinçleri modernize ediyor. Niçin böyle yapıyorlar? Perdenin arkası karanlık. Bakın ORBEL diyorum, bu tür kirli karanlık işlerin içinde ORBEL var. Perde arkası rant işleri ORBEL üzerinden götürülüyor. Yani herkes bilsin, Ünye Limanı ranta kurban ediliyor" açıklamalarını yaptı.   

"ÜNYELİLERDEN CHP'Lİ ADIGÜZEL'E ÇOK SERT TEPKİ GELDİ"

CHP'li Adıgüzel'in bu açıklamalarına ilk tepki ise Ünyelilerden geldi. Sosyal medyada Adıgüzel'i çok sert bir dille eleştiren Ünyeliler, "Yaparsın şuç, yapmazsın suç. Ne oldu Sayın Vekil? Muhalefet yapıyorsun yap da, mantıklı yap. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı kesin haksız iş yapılan işlerin önünü kesmek için iş yaptı da, senin zoruna mı gitti", "Hizmet yapmıyorsanız hizmet getirenlere engel olmayın. Seçimden sonra hangi vekil Ünye'yi ziyaret etti?", "Ünye'ye ne zaman bir hizmet verilmeye çalışılsa, birileri karalama kampanyası başlatıyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi Ünye Limanı'nı özel sektörden alıp kendi bünyesinde konteyner limanı yapması rant mı oluyor?", "Sayın Adıgüzel'e cevap vermeyi insanlık olarak hakkımı kullanmak istiyorum. Sayın vekil, buradan 500 kamyon pislik çıktı. Otlar gemi boyundaydı. Bizzat ben gördüm bir kamyoncu olarak taşımada ben vardım. Sayın Hilmi Güler hem doğayı, hem denizi, hemde insan sağlığını kurtarmış ve limanda istihdam kapılarının açılmasına vesile olmuştur. Bu zamana kadar neredeydiniz? Sayın Adıgüzel, burada Ünye halkına destek olacağınıza yanlış kulaktan duyma bilgileri söylemeyin" şeklinde sert tepkilere neden oldu.

"AKDENİZ-KARADENİZ YOLU'NDAN 40 İL FAYDALANACAK"
"KARADENİZ'DE LİDER HALE GETİRECEK"

Öte yandan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler de yaptığı açıklamada, projenin yüzlerce kişiye istihdam kapısı olmasının yanında Karadeniz'in de en büyük konteyner limanı olacağını söyledi. Güler, Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun tamamlanmasıyla liman projesinin daha stratejik bir yapıya dönüşeceğine işaret ederek, "Karadeniz-Akdeniz Yolu'ndan 40 il faydalanacak. Karadeniz-Akdeniz Yolu ve kuracağımız konteyner limanı ile Türkiye alternatif pazarlara açılacak. 14 tünellik baraj yolu, Akdeniz-Karadeniz Yolu projesine dönüştü ve Türkiye'nin Güney-Kuzey aksını oluşturmuş oldu. Karadeniz ülkelerinden Akdeniz ülkelerine gidecek olan yük ve konteynerler bu güzergah kullanılarak Mersin veya İskenderun limanlarına gidecek. Aynı zamanda Akdeniz'e kıyıdaş ülkelerin malları da Mersin'den veya İskenderun'dan direkt Karadeniz'e Ünye'den çıkacak" diye konuştu. 

Ünye'de kurulacak konteyner limanıyla Rusya ve Ukrayna, Türk Cumhuriyetlerine ihracatın daha büyük ivme kazanacağını vurgulayan Güler, Ordu'nun Karadeniz'in en büyük konteyner limanı ile yüzlerce kişiye istihdam sağlayacağını ifade etti.

"ÇED RAPORU ONAYLANDI"

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı da, Ünye Port Projesi'nin kamuoyunda ÇED Raporu olarak bilinen Cevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu'nun da olumlu sonuçlandığını belirterek, "İlimiz başta olmak üzere bölgemizin ticari ve ekonomik hayatı açısından son derece kritik bir lokasyonda bulunan Ünye Limanı'mızın geliştirilmesi ile ilgili ÇED Raporu'nun onaylanmasından son derece memnunuz. Altyapı ihalemizin gerçekleştirildiği ve yakın zamanda hayata geçirilecek olan Ünye Organize Sanayi Bölgemizle entegre bir hale gelecek olan Ünye Limanı kapasite arttırılması çalışmalarının tamamlanması ile çok daha aktif olarak kullanılan bir ticaret kapısı haline gelecektir. Bu minvalde Ünye'de böyle bir değerli yatırıma imza atan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr.Mehmet Hilmi Güler'e teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

"KARADENİZ BÖLGESİ'NİN EN BÜYÜĞÜ OLACAK"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre Ünye Konteyner Limanı'ndaki çalışmalara, ilk etapda topam 3 bin metrekarelik yeni dalgakıran inşasıyla başlandı ve 500 bin metrekareye ulaşacak terminal stok sahasında da kaya dolgusu yapılacak. Projenin birinci etabında 1150 metre uzunluk ve 14 metre derinlikte, ikinci etapta ise ilave olarak 700 metre uzunluk ve 18 metre derinlikte tam donanımlı toplam 1850 metrelik rıhtımlarıyla Ünye Konteyner Limanı Karadeniz Bölgesi'nin en büyüğü olacak.

"ORDU AÇIKLARINA DEMİR ATAN GEMİ KALMAYACAK"

Üçüncü etap çalışmalarında ise dalgakıranın iç kısmında 1150 metre uzunluk ve 22 metre derinlikte ayrı bir rıhtım oluşturulacak, bu alan da özel deniz vasıtaları, petrol platform gemileri, proje özel yük gemileri, yarı batmalı platformlar gibi derin su ihtiyacı olan deniz araçlarına hizmet verecek. Deniz dibi taramasından mümkün olduğunca kaçınılacak ve mevcut eski dalgakıranın dış dolgusundan azami istifade sağlanacak ve 14 metre derinliğe kadar doldurulduktan sonra 18 bin ton çelik kazık kullanılarak kazıklı rıhtım yapılacak. Tüm limanda çapları 1016 milimetre ve 1019 milimetre olan yaklaşık 18 bin ton çelik kazık kullanılacak. 

"YILLIK KAPASİTE 2.2 MİLYON TEU'YA ULAŞACAK"

Dalgakıran genişlikleri ise B Rıhtımı'nda 100 metre, C Rıhtımı'nda 60 metre olacak şekilde inşa edilecek. Bu alanlar ileride dev vinçlerin hareket alanları ve yeni transfer yolları için kullanılacak. Teorik kapasitesi yılda 1,5 milyon TEU olacak. Daha sonra terminalin kapasitesi 2.2 milyon TEU'ya kadar çıkarılacak. Proje tamamlandığında 17 adet SDS vinç yer alacak. Liman içerisinde 400 metre uzunlukta bir gemi çok rahat bir şekilde dönüş yapabilecek. 

"ORDU'YA KRUVAZİYER GEMİLERİ GELEBİLECEK, BÖLGENİN MAKUS TALİHİNİ DEĞİŞTİRECEK"

Projenin üçüncü etabında ise RO-RO iskelesi, kruvaziyer gemiler için duraklama ve terminal tesisleri, liman vasıtaları, plotaj ve liman idareleri, römorkerler, kurtarma istasyonları, kara ve deniz itfaiye birimleri ve Sahil Güvenlik gibi yan işletmeler için ayrıca 1050 metrelik rıhtımlar ve tesisler bulunacak. Terminalde kapalı alanda Konteyner Muayene ve Numune Alma Hizmeti, Konteyner Tam Tespit Hizmeti, İç Dolum, İç Boşaltım, Tartım ve Ambar Aktarma hizmetlerinin verildiği 18 bin metrekarelik CFS binaları bunulacak, 6000 metrekaresi soğuk depo alanı olarak hizmet verecek. Bu kompleks, Ordu'da deniz ticaretinde çok önemli bir merkez olacak. Ünye Konteyner Limanı bölgenin makus talihini değiştirecek ve Türkiye'yi tüm Karadeniz'de lider hale getirecek. 

Editör: TE Bilisim