TBMM'de söz alan MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, fındığın Türkiye açısından stratejik bir ürün olduğunu dile getirerek, "Yaklaşık 3 milyar dolarlık bir cirosu var. Karadeniz Bölgesi'nden önemli bir kesimin tek geçim kaynağı olan bir üründen bahsediyoruz" dedi.

"TMO PİYASAYA GEÇ GİRİYOR"

Fındıkta ciddi yapısal sorunlar olduğunun altını çizen Usta, "Fındık piyasasını düzenleyecek, regüle edecek güçlü bir müdahele kurumu yok. Hem finansman açısından güçlü, hem de uzmanlık açısından güçlü bir müdahale kurumunun varlığının olmadığını görüyoruz. Şu anda bunu TMO yapmaya çalışıyor. TMO bu konuda müteahhıs bir kurum değil ve TMO piyasaya hep geç giriyor. Yani fındık üreticisinin önemli bir kısmının, özellikle küçük üreticinin elinden fındık çıktıktan sonra TMO piyasaya giriyor. Verdiği fiyat da zaten çoğu zaman tatminkar değil" dedi. 

REKABET KURUMU'NU GÖREVE DAVET ETTİ

Fındık üreticilerinin topladıkları fındığı depolama imkanları olmadığı için satmak veya emanete vermek durumunda kaldığını da dile getiren MHP'li Erhan Usta, "Dolayısıyla fındık üreticinin elinde çıkmak durumunda" dedi, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bizim fındık toplanıyor, yurt dışına satılıyor, bir ürünün içerisine çikolatının içerisine giriyor. Türkiye bir de bu çikolatayı, sattığı fındık fiyatının 10 katı kadar fiyatla ithal ediyor. Biz çikolatayı yiyoruz ancak hala üreticinin verdiği 1 ton, 2 ton fındığın fiyatı kesilmemiş ve parası alınmamış. Dolayısıyla arzda bir sıkıntı olmadığı için, arz-talep dengesi açısından fiyat oluşumuna baktığımızda fındıkta tek alıcı var. Dolayısıyla üreticinin mağdur olması söz konusu oluyor. Çünkü düzgün bir fiyat oluşumun yok, fındık piyalasa mutlak bir suretle sürülmek durumunda kalıyor, depolama imkanı yok. Örgütlü olmayan bir üretici kesimi var, sayıları yüzbinleri buluyor. Ancak bunun karşısında tek alıcı var. Tek alıcı yabancı bir şirket var arkadaşlar. Bu en temel sorunlardan bir tanesi. Buradan Rekabet Kurumu'na da seslenmek istiyorum. Böyle birşey olmaz. Bu tekelleşmenin önüne geçmek lazım. Tek alıcı istediği şekilde fiyatı belirliyor. Yurt dışı fiyatını zaten biz belirleyici değiliz de, yani yurt içerisindeki satış fiyatını dahi belirleyemiyoruz" dedi. 

Editör: TE Bilisim