ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SGK hizmet binalarının toplu açılış töreninde konuştu. Gündemine terör olayları ve Suriye meselelerini alan Erdoğan, bir anda fındık hakkında sert sözler söyledi. İzleyen herkesi şaşkınlığa uğratan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri, Karadenizli fındık üreticileri tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı.

İşte o açıklamalar: "Bakıyorsunuz tarlada domates 1 lira, ama geliyor buraya çarşıya pazara, eve aldığımız zaman 7 lira, 8 lira buralara kadar çıkıyor. Ne bu? Bu arada olanlar kimler? İnsaf insaf. Bunları da konuştuk. Bu işe kesin bir çözüm bulmamız lazım. Hep biz gençken bunları çok kullanırdık. Aracı tefecilere lanet olsun derdik. Şimdi buradaki hikaye, aslında buraya dayanıyor. Ve ben çiftçime sesleniyorum. Bir yıl önceden gelip senin tarlanı satın alanlar noktasında dikkatli olun. Şimdi, Gıda Tarım Bakanlığımız, bakanımız burada. Tedbirini alması lazım. Buna göre adımlar atmamız lazım. Planlarımızı buna göre yapacağız." 

"FINDIKTA ALAVERE-DALAVERE YAPIYORLAR"

"Başbakanlığım döneminde fındıkta bu tür oyunlar oynadılar. Orada alavereci derler veya alavere derler. Yani fındığı depolara yığıp parasını önceden ödeyenler var. Onlara böyle derler. Ve bunlar, vatandaşın fındığını alırdı, vatandaş da tabi parayı peşin alıyorum diye onlara fındığını verirdi. Sonra ben hatta birgün arkadaşlara söyledim. Bu iş dedim bir yere gidiyor. Alavere-dalavere. Gelin dedim devlet olarak, depolar kuralım. Biz bu fındığı devlet olarak alalım. Parasını vatandaşa biz verelim. Hiç olmazsa vatandaş, sömürülmesin. Ve böyle bir süreç başlattık. Fakat vatandaş nedense, bazı şeyler o anda aklına yatmıyor mu ne oluyor, yine gidiyordu o alavereciye. Şimdi bu konularda bizim hassas olmamız lazım. Mesela biz şu anda diyelim ki, domates, üzüm bunlarda geçenlerde Sayın Putin'le de görüştüm. Biz Rusya'ya domates, üzüm bunları satmak istiyoruz. Ve bakanlarımızın çok daha sımkı görüşmeleri teklifinde bulundum. Ve bakanlarımızın çok daha sıkı görüşmeleri teklifinde bulundu, ben de dün akşam arkadaşlarıma onu söyledim. Çok sıkı Rusya tarafıyla bu ilişkileri kuralım ve ihracatımızı bu ürünlerde daha da arttıralım üstelik de, yerli parayla. Yani biz onlardan alacağımızı Rus rublesiyle, onlar da bizden alacaklarını Türk lirasıyla almak suretiyle bu döviz kurunun baskısından da ne yapalım? Paralarımızı kurtaralım." 
Editör: TE Bilisim