ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi tarihi bir karara imza atarak, ilk kez milletvekili aday sıralamasını içlerinde Ordu'nun da bulunduğu 55 seçim bölgesinde önseçim yapma kararı aldı. CHP daha önceki seçimlerde milletvekili sıralamasına Genel Merkez'in isteğiyle belirliyordu.

CHP Parti Meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplantı. Parti Meclesi'nin aldığı kararları, CHP Sözcüsü Haluk Koç açıkladı. CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç'un açıklaması şöyle:

"Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi bugün, 7 Haziran 2015 milletvekili genel seçimlerinde hangi seçim bölgesinde hangi yöntemlerle adaylarını belirleyeceği hususunda cidden önemli, tarihi bir toplantı yaptı ve bu çalışması sonucunu sizlerle biraz sonra paylaşacağım. Şimdi seçimlere girecek siyasi partiler arasında kendi tüzüğünde yaptığı değişiklerle üyelerinin demokratik katılımı ile en geniş önseçim uygulamasını hayata geçirme kararlılığını zaten göstermişti. Bu çerçevede adı geçen siyasi partilerden, bugün için Türkiye siyasetinde adı geçen siyasi partilerden hemen hemen hepsi belli vesayet odaklarından veya görünürdeki ya da perde arkasındaki güç noktalarından gelen talimatlarla adaylarını belirleyebilme yolunu seçerken Cumhuriyet Halk Partisi 85 seçim bölgesinin 55'nde milletvekili adaylarını üyelerinin katılımıyla önseçim yöntemiyle belirleme kararını almıştır. Birazdan bu illeri ifade edeceğim. 45 ilde hakim denetiminde tüm üyelerin katılımı ile, 10 ilde örgüt denetiminde tüm üyelerinin katılımı ile aday belirleme yolu tespit edilmiştir. Geri kalan illerde, seçim bölgelerinde ki, 30 tane. Bunlardan 17'si Cumhuriyet Halk Partisi'nin yüzde 10'un altında oy aldığı bölgeler. Bunlar zaten tüzükte merkez yoklaması olarak gözüküyor. Onun dışındaki 13 ilde de yine bölge hassasiyetleri bakımından, dengeleri bakımından merkez yoklaması kararı alınmış bulunuyor."

"Siyasi partiler yasası ve Cumhuriyet Halk Partisi içtüzüğünün öngördüğü kontenjan adayları, merkez adayları ise belirli seçim bölgelerinde kullanılacaktır. Bunları da ayrıca sizlerle paylaşacağım. Yakın tarihe baktığımız zaman 1987 ve 1991 genel seçimleri sonrası en geniş oranda önseçim uygulaması 2015 seçimleri için Cumhuriyet Halk Partisi tarafından kullanılacaktır. Demokrasinin gittikçe daraltıldığı günümüzde bu demokrasi demokrasi diye bağırıp duran diğer siyasi partilere de bir örnek teşkil edebilecektir."

"Artık cevap vermiyoruz ama partisinin kongrelerinde laf olsun torba dolsun tarzında boş, temelsiz konuşmalarına devam bir başbakan portresi izlemeye devam ediyoruz biliyorsunuz hafta sonlarında. O zaman Sayın Davutoğlu'na soralım bu boş saçmalamalarının yanında senin böyle bir demokratik cesaretin var mı Sayın Davutoğlu? Senin bir partinin, hem de iktidar partisinin Genel Başkanı olarak adaylarını üyelerinin katılımı ile demokratik şekilde hakim huzurunda belirleyebilme iraden var mı, cesaretin var mı? Saçma sapan konuşup duruyorsun. Yok bonzai, yok Molotof. Yani bunlar siyaset kalpazanlığına girecek türde laflar. Bu kelimeleri seçerek kullanıyorum. Çünkü kalpazan sözü hukuk dilinde belirli suçlar için kullanılan bir karşılıktır. Laf kalpazanlığı da siyasette bu örneklerle ortaya çıkmış oluyor."

"Yani bütün bunları yapacağın yerde otur vekil adaylarını halkın belirleyebileceği bir Genel Başkan iradesi sergile. Bir cümlede kendilerini sol olarak taktim etmeye çalışan, etnik temelde milliyetçilik yaptığı çok açık, seçik, net ortada olan, etnik siyasetin tutsağı olmuş bir diğer siyasi partiye. Sen adaylarını nasıl belirliyorsun kardeşim? Meydanlarda bağırıyorsun demokrasi diye değil mi? 4+4+4 yasası geçirilirken AKP'ye her türlü yardım ve yataklığı yapıyorsun ondan sonra Cumartesi günü laik ve bilimsel eğitim için meydanlara çıkıp takiye yapıyorsun. Peki sen adaylarını nasıl belirliyorsun? İmralı'dan, Kandil'den gelen vesayet rüzgarıyla belirleyebiliyorsun. Bu şuanda mevcut siyasi partilerin aday belirlemedeki demokratik yaklaşımlarını mukayese edebilmek için söylediğim bir iki cümle."

"İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR'DE İLK SIRA KADINLARIN"

"Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi'nde alınan kararları şu şekilde özetlemek istiyorum. Önce adaylık başvuruları, 17-24 Şubat 2015 tarihleri arasında Genel Merkez'imizde yapılabilecektir. MYK ihtiyaç halinde bu tarihi biraz esnetebilir. Ama 17 Şubat-24 Şubat tarihleri arasında adaylık başvuruları yapılabilecektir. Ayrıca son dakika değişiklikleri için YSK'nın hangi seçim bölgesinde hangi yöntemle aday bildirileceğinin son gününe kadar MYK Parti Meclisi'nden aldığı yetkiyle çıkacak ihtiyaçlara göre ufak tefek değişiklikler yapabilir. Bu yetkide MYK'nın elinde var. Şunu da ifade etmek istiyorum. İstanbul, Ankara, İzmir. İstanbul 1., 2., 3. Bölge, Ankara 1., 2., İzmir 1., 2. Bölge birinci sıra merkez adayları kadın adaylar olacaktır. Bu Sayın Genel Başkanımızın da özellikle arzuladığı, vurguladığı bir noktadır."

"İŞTE CHP'NİN ÖNSEÇİM YAPACAĞI İLLER"

"Önseçim tüm üyelerle hakim denetiminde 29 Mart'ta önseçim yapılacak olan illeri okuyorum. Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara 1, Ankara 2. Ankara 1.bölgede 1-3-5-7, Ankara 2.bölgede 1., 3. sıralar merkez adayı olarak kullanılacak. Antalya 3. sıra merkez adayı olarak kullanılacak. Aydın 1. sıra merkez adayı olarak kullanılacak. Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale. Çanakkale'de tüm üyeler değil delegelerin katılımıyla yani bizim tüzüğümüzde basit aday yoklaması dediğimiz tarzda yine hakim huzurunda önseçim yapılacaktır. Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Isparta, İstanbul 1, İstanbul 2, İstanbul 3, İzmir 1, İzmir 2. İstanbul 1. Bölgede 1-3-5-7 ve 9, İstanbul 2. Bölgede 1-3-5 ve 7, İstanbul 3. Bölgede 1-3-5-7 ve 9 merkez adaylarına ayrılacaktır. İzmir 1. Bölge 1-3-5, İzmir 2. Bölge 1-3-5 merkez adaylarına ayrılacaktır. Devam ediyorum yine tüm üyelerin katılımıyla hakim huzurunda önseçim yapılacak olan illerimize, seçim bölgelerimize. Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Uşak ve Yozgat illeri."

"Yine önseçim olarak değerlendirdiğimiz ama Cumhuriyet Halk Partisi örgütlerinin denetiminde, o bölgelerin özelliğine göre 29 Mart'tan daha önceki bir tarihte Genel Merkez'in belirleyeceği bir tarihte örgüt denetiminde tüm üyelerin katılımıyla yapılacak olan eğilim yoklaması, bir çeşit önseçim. Bu illerimizi söylüyorum, toplam 10 tane. Adana; 2. ve 5. sıralar kontenjan adayı. Adıyaman; 2. sıra kontenjan adayı. Kahramanmaraş; 2. sıra kontenjan adayı. Kayseri; 2. sıra kontenjan adayı. Malatya ve Muğla basit aday yoklaması. Yani tüm üye değil delegelerin ve önseçim delegelerinin katıldığı örgüt denetimindeki önseçim. Muğla’da 2. sıra kontenjan adayı. Mersin; 1. ve 4. sıralar kontenjan adayı. Tekirdağ, Trabzon 1. sıralar kontenjan adayı. Zonguldak 2. sıra kontenjan adayı. Böylece 45 seçim bölgemizde hakim huzurunda önseçim, 10 ilimizde örgüt denetiminde eğilim yoklaması kararı alınmıştır."

"MERKEZ YOKLAMASI YAPILACAK OLAN İLLER"

"Merkez yoklaması ise 30 seçim bölgesinde yapılacaktır. Bu 30 seçim bölgesinin 17 tanesi yüzde 10'un altında oy aldığımız seçim bölgeleri. 13 tanesi ise yine bölgenin duyarlılıklarına göre Parti Meclisi tarafından merkez yoklaması kapsamına alınan illerdir. Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Yalova ve Eskişehir seçim bölgelerinde ise merkez yoklaması kararı alınmıştır."
Editör: TE Bilisim