ORDU - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çarşamba Havaalanı'ndan helikopterle Ordu'ya geldi. 19 Eylül Stadyumu'na inen helikopterde Başbakan Davutoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ak Parti Ordu milletvekilleri Fatih Han Ünal, İhsan Şener, Mustafa Hamarat, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şeref Çakmak, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, diğer protokol mensupları ve partililer tarafından karşıladı. Davutoğlu'nun Ordu programına Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da eşlik etti. 

Daha sonra karayolu ile Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nın açıklanacağı Ordu Devlet Tiyatrosu Kültür-Sanat Merkezi'ne hareket eden Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyet, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı, 2014-2018 tanıtım toplantısına katıldı.

"KARADENİZ BÖLGESİ'Nİ HAREKETE GEÇİRMEK İÇİN YOL HARİTASI OLUŞTURUYORUZ"

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı, 2014-2018 tanıtım toplantısına "Türkiye son 12 yılda, Cumhuriyet tarihinin en önemli büyük kalkınma hamlelerini gerçekleştirdi. Bu kalkınma hamlelerinin, muhtevası kadar yöntemi de önem taşıyor. 2002'den bu yana yürütülen bütün faaliyetlerde, Türkiye ülke ölçeğindeki kalkınma planlamaları ile bölge ölçeğinde yürüttüğü çalışmalar arasında entegre bir stratejiyi çok başarılı bir şekilde hayata geçirdi. 62.Hükümet'i kurar kurmaz, 1 Eylül 2014'te açıkladığımız Hükümet Programı'nda bir hususu çok güçlü bir şekilde vurguladık ve dedik ki, bu Hükümet Programı, 2015 Haziran'ına kadar yürüyecek olan bir dönemin Hükümet Programı değildir. Bir geçiş, ya da geçiçi bir Hükümet Programı da değildir. Aksine 2023 yılına kadar 9 yıllık bir program çerçevesinde bu programın ilk aşaması olarak 62.Hükümet Programı'nı ilan ettik. Şunu ısrarla vurguladık. Bu dönemde 2023 planları ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde çok kapsamlı bir vizyon olarak ortaya konmuştu. Hayata geçirilmesi için makroekonomik politikalar, Türkiye'nin reel sektörleri ile ilgili takip edilen stratejiler ve sosyal alanda sağladığımız gelişmeler hepsi birlikte bir büyük makrostratejik çerçeve oluşturuyor. Ak Parti hükümetleri hiçbir şeye konjektörel olarak bakmadı, hiçbir gelişmeyi konjektörel olarak değerlendirmedi ve hiçbir programı da genel makrostratejik yaklaşımın dışında münferit olarak ele almadı. Bu çerçevede de son 12 yıl içinde milli gelirimiz 4 misli artarken neredeyse, ihracatımızda olağanüstü gelişmeler yaşanırken, Dünya ekonomik krizle boğuşurken, biz ekonomik krizi aştığımız gibi, bütçeden gelir itibarıyla Dünya'nın örnek ülkelerinden biri haline gelirken hep istikrar ve güveni öne çıkardık. İstikrar ve güven, süreklilik ve reform. İstikrar ve güvenin olduğu ortamlarda gelecek perspektifiyle planmala yapabilirsiniz." sözleriyle başlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, DOKAP'ın Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinin kalkınmasının hızlandırılması amacıyla kurulduğunu söyleyerek, "Amacımız, gelir düzeyi düşük bölgelerimizin şartlarını iyileştirerek, onların ulusal kalkınma sürecine ve rekabet gücüne katkı sağlamak. Bölgelerin sahip oldukları değerleri ve mevcut potansiyellerini harekete geçirmek üzere yol haritamızı oluşturuyoruz" dedi.

"KARADENİZ, TURİZM VE TİCARET MERKEZİ OLACAK"

"DOKAP Eylem Planı'yla Doğu Karadeniz Bölgemizi, bir turizm ve ticaret merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz" diyen Başbakan Davutoğlu, ekonomik, eğitim, sağlık, gençlik-spor, ulaştırma, aile ve sosyal politikalar, balıkçılık, orman ve su işleri, Köydes, kültür-turizm olmak üzere son 12 yılda DOKAP Bölgesinde yaşanan gelişmeler ile ilgili bilgiler vererek, "Ordu'da 300 yataklı Ünye Devlet Hastanesi, 175 yataklı Ordu Devlet Hastanesi Bloğu, 50 yataklı Gölköy Devlet Hastanesi Yeni Bloğu ile Fatsa'da 200, Kumru'da 50, Korgan'da 30, Gürgentepe'de 25 yatak kapasiteli devlet hastanesi hayata geçecek. Eğitimde okul öncesi okullaşma oranını artırarak Ordu'da 335 derslik, ilk ve ortaöğretimde fiziki altyapı ihtiyacını gidermek amacıyla 206 derslik inşa edilecek. 12 adet zenginleştirilmiş kütüphane kurulacak. Ayrıca Ordu'da 1200 kişilik öğrenci yurdu ile 3 adet sosyal hizmetler merkezi inşa edilecek" şeklinde konuştu.

"ORDU-GİRESUN HAVAALANI İFTAR ETTİĞİMİZ HAVAALANI OLACAK"

"Avrupa'nın ve Türkiye'nin deniz üzerine inşa edilen ilk havaalanı olan Ordu-Giresun Havaalanı'nın önümüzdeki ay hizmete açacağız. Örnek ve iftihar ettiğimiz bir havalimanı olacak. Karadeniz'i her yere en kolay ulaşılır bir bölge haline getireceğiz. En çok etki yapacak projelerinden birisi olacak" diyerek, Ordu-Giresun Havaalanı'nın önemine dikkat çeken Başbakan Davutoğlu, "Yeşil Yol adıyla marka bir değer yaratmayı amaçladığımız projemiz ise eylem planımızın en önemli unsurlarından bir tanesi. Samsun'dan Artvin'e kadar 8 ilimizde turistik açıdan önemli yaylaları, tarihi ve kültürel eserleri birbirine bağlayan bir güzergahtır. Bölgenin sahip olduğu yaylaların doğal dokusu bozulmadan, yaylalarda yapılacak evlerin, turistik tesislerin ve hizmet amaçlı yapıların yöre şartlarına göre yapılmasına dikkat edilecek. Bölgenin yat ve kurvaziyer turizmi potansiyelini değerlendiren etüd-proje çalışmaları yapılacak. Nitelikli işgücü piyasası oluşturulacak. Milli park projeleri tamamlanacak" diye konuştu.

Başta çay ve fındık olmak üzere iyi tarım uygulamaları ve organik tarım yöntemleriyle üretimin yaygınlaştırılmasının sağlanacağını ifade eden Başbakan Davutoğlu, fındık ve çayın ürün kalitesinin artırılacağını, ekonomik ömrünü tamamlamış bahçelerin hızla yenileneceğinin altını çizerek, Dünya'nın en fazla fındığını üreten bölgede, hem fındık fiyat istikrarının sağlanması hem de ürünün uzun süre depolanabilmesi için önem arz eden lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılacağını, Giresun'da ise Giresun Ticaret Borsa'sının 'Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsanın Kurulması' projesinin hayata geçeceğini ve ürün çeşitliliği temininin yanı sıra, örtü altı yetiştiriciliğinin de yaygınlaştırılacağını kaydetti.

Hayvancılıkla ilgili fındık altı serbest sistem koyunculuk, fındık altı serbest sistem yumurta tavukçuluğu potansiyelini araştıracak ve üreticilere eğitim desteği vererek, sistemin bölgede yaygınlaşmasının sağlanacağını belirten Başbakan Davutoğlu, yöresel ürünlerin tespit edilerek, ürünlerin coğrafi işaretlerinin alınacağını söyledi.

Ordu'nun en önemli projelerinden birisi olan 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi'yle ilgili de çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten Başbakan Davutoğlu, "Bölgenin yatırım potansiyelini doğru değerlendirmek ve yatırım çekebilmek için Doğu Karadeniz Yatırım Platformu oluşturulacağını, GAP, DAP, KOP ve BKİ Başkanlıkları ile birlikte dört bölgedeki girişimciler ve sanayicilerin bir platformda buluşturularak, ortak yatırım ve ticaret imkanları aranacağını ifade ederek sözlerini tamamladı.

Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu, Ordu Devlet Tiyatrosu Kültür-Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı, 2014-2018 tanıtım toplantısının ardından, Durugöl Mahallesi'ndeki Vali Kemal Yazıcıoğlu Spor Salonu'nda düzenlenen partisinin il kongresine katıldı. 
Editör: TE Bilisim