2019 yılı seçimlerinden sonra ülke yönetimi, siyaset ve ekonomi sadece bir kişinin elinde olacak. Başbakan olmayacak, onun yerine Cumhurbaşkanı yardımcıları olacak. Kısacası seçimlerden galip çıkacak olan isim de, Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni Devlet Başkanı olacak. MHP ve Genel Başkan Devlet Bahçeli ile kendi partisinin desteğini alacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, en net adaylardan birisi ancak Erdoğan'ın dışında bu seçimlere girmesine kesin gözüyle bakılan bir diğer ismi de, eski MHP'li Koray Aydın, Cumhurbaşkanı adayımız Meral Akşener diyerek ilan etti. Ana muhalefet partisi CHP'de ise şu an için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında herhangi bir isim telaffuz edilmiyor. 
Peki AK Parti'de kimler aday olabilecek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 yıl aradan sonra döndüğü AK Parti'yi şu sıralar yeniden inşa etmeye başladı. Bu değişimin temelleri ise hemen hemen yaptığı her konuşmada diye getirdiği 'Yeni Ömerler' vurgusuyla anlaşılabiliyor. Partinin temeli Hz.Ömer ve O'nun adaleti ana temasında atılacak.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi, AK Parti'deki değişimin analizini makro ve mikro hizmetleri örnek göstererek yaptı. Özellikle taşra teşkilatında belediye hizmetleri, belediyelerin borçları, mikro hizmetler ve halka dokunmak esas olacak. Bunun yanında, referandumda oy kaybeden bölgeler heyecansızlık sebebi, yani metal yorgunluk olarak kabul görecek ve ilgili isimlerin sahada olup olmaması gibi kriterler esas alınacak. 

Özellikle Ordu'da AK Parti içerisinde son derece çekişmeli ve ani dönüşlerle dolu bir sürecin yaşandığı bugünlerde hem Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, hem Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, hem milletvekilleri, hem de ilçe belediye başkanları 'halka dokunmak' alısını oluşturabilmek için bu sıralar sık sık cadde ve sokaklara inerek fotoğraflar çektiriyor. 
Ancak tek başına bu yeterli olacak mı? Elbette hayır. Hürriyet Yazası Abdülkadir Selvi, bu yeterliliği bugünkü köşe yazısında şöyle değerlendirdi:

"Yerel yönetimlerde hizmet üretmek ve vatandaş memnuniyeti esas olacak. Hizmet üreten, gelecek için projesi ve enerjisi olan, hizmetleriyle vatandaşa dokunan, vatandaşın da kendisine dokunabildiği gibi ilkeler esas alınacak. Başarı ve başarısızlık kriterleri belirlenirken, belediyenin yatırımlarından, vatandaşa sunduğu hizmetlerden, borçluluk durumuna kadar birçok göstergeye bakılacak. Yine de tüm bunlar seçim kazanmaya yetmeyebilir. O nedenle aday tespitinde bu kez vatandaşın eğilimi daha etkili olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Seçimlere bizim istediğimiz değil, kamuoyunun istediği adaylarla gireceğiz' dedi.
Yerel seçimlerde bu kez farklı bir strateji izlenmesi tartışılıyor. Yeni arayışlar araştırma sonuçlarına dayanıyor. Yapılan araştırmalarda, üçüncü köprü, üçüncü havaalanı, duble yollar, hızlı tren, Boğaz'a tüpgeçit gibi makro projelerin artık kanıksandığı ortaya çıkıyor. Halk, bu hizmetleri takdir ediyor ama artık halkın daha çok kendisine dokunan, sokağıyla, mahallesiyle, şehriyle ilgili, yaşam standardını yükselten projelerin hayata geçirilmesi isteği ön plana çıkıyor. Üçüncü köprü iyi ama benim önceliğim her gün işe gidip geldiğim yoldaki trafiğin durumu, üçüncü havaalanı göğsümüzü kabartıyor ama benim mahallemdeki yeşil alanları da önemsiyorum diyor. Halk makro projelerden ziyade doğrudan kendi yaşam kalitesine dönük olan mikro projeleri tercih ediyor. Yerel seçim hazırlıkları yapılırken, şehir yaşamındaki yeni beklentiler dikkate alınacak. Ona göre projeler oluşturacak. Bu veriler ışığında AK Parti, 31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçim kampanyasını bölgelere ve illere özgü mikro projeler üzerine kuracak.
Erdoğan şimdiye kadar girdiği tüm seçimlerden partisinin oylarını yükselterek çıkmayı başaran bir lider. 3 Kasım 2002 seçimlerini esas alırsak 5 genel seçim, 3 referandum, 3 yerel seçim ve bir Cumhurbaşkanlığı seçimindeki başarısı ortada. Peki bunu nasıl başarıyor? Kendi iktidarının muhalefeti, kendi değişiminin mimarı oluyor. İktidardayken muhalefet yapabiliyor. 16 Nisan gecesi herkes başarısından dolayı Erdoğan'ı kutlarken o 'Asıl önemli olan 2019 seçimleri' diyordu. Başarının altında yatan sır bu. 2019 seçimlerinde de AK Parti'nin rakibi yine AK Parti. Erdoğan'sız girilen 7 Haziran seçimleri gösterdi ki, yanlış yapıldığı takdirde seçmen cezalandırıyor. Erdoğan sandıklar açıldığında bir sürprizle karşılaşmamak için 2 yıl önceden kolları sıvadı AK Parti'yi yeniden inşa ediyor. Peki muhalefet ne yapıyor?"
Editör: TE Bilisim