AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, A Haber'in konuğu oldu. Milletvekili seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülmesini değerlendiren Kurtulmuş, "Demokratik anlamda Türkiye'nin bir kazanımıdır ve ileri bir adımdır. Bir kere bunu böyle görmek lazım" ifadelerini kullandı.

Yüzde 10 barajı nedeniyle oyları az olan partileri, küçük parti-büyük parti şeklinde ayırmayı şık bulmadığını belirten Kurtulmuş, "Bu anlamda hem seçim barajının düşmüş olması, daha fazla sayıda partinin bu çoklu yarışa katılmasına bir katkıdır. Her parti kendi kimliğiyle ittifakın içerisinde olmak şartıyla, kendi kimliğiyle, kendi amblemiyle seçime girer ve ne kadar oy aldığını, diğer partilerin içerisinde erimeden ne kadar ayakta durabileceğini de bu şekilde test etmiş olur" dedi. 

KURTULMUŞ: "ADAY KONUSUNDA ZORLANACAKLAR"

Millet İttifakı'nda Başbakan veya Cumhurbaşkanı adayı kim olacak sorusundan önce en temel sorununun ortak bir tavır ve tasavvur (hayal gücü) içerisinde olamadıkları olarak tanımlayan Kurtulmuş, "Millet İttifakı'nın şu ana kadar 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem istiyoruz' sözünden öte ortak bir politik tavır içerisinde olmamışlardır. Bu karşımızdaki ittifakın en temel eksikliklerinden birisidir. Tabiki bir programınız, ortak bir hedefiniz, Türkiye'ye ilişkin bir gelecek tasarımınız, tasavvurunuz yoksa nasıl yöneteceğiniz konusunda çelişkiler ortaya çıkar. Bu anlamda aday tespiti meselesi bunlardan sadece birisidir. Programı olmayanların, bir Türkiye tasavvuru olmayanların, bu tasavvuru gerçekleştirmek için hangi adayla yola çıkacaklarını tespit etmesi de oldukça zor bir iştir. Bence Ahmet'in Mehmet'in, şunun bunun politik ihtirasları, kişisel ihtiraslarından daha ziyade karşımızdaki ittifakın en temel sorunu aday tespitindeki en temel sorunu hangi programı kiminle icra edeceklerine ilişkin ortak bir noktaya gelmemiş olmalarıdır" ifadelerini kullandı.  

ADAY VE KADRO TARTIŞMALARI

Kurtulmuş açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: 

"Hangi programı icra edecekler? Türkiye'nin temel sorunlarına karşı yaklaşımları nedir? Bunu hangi kadrolarla yapacaklar? Sadece kimin Cumhurbaşkanı adayı olacağı değil. Sonuçta hangi kadrolarla bunları yapacaklar? Tabiki yeni sistem, Cumhurbaşkanlığı Sistemi olduğu için önde de herkesin kabul edebileceği ittifak bileşenleri için söylüyorum. Bir adayı çıkarmak son derece zordur. Yani HDP'nin aslında gizlense dahi ana bileşenlerden birisi olduğunu kabul edersek, HDP'nin kabul edeceği bir adayın mesele Tansu Özcan profilindeki Bolu Belediye Başkanı profilindeki bir CHP'li tarafından nasıl kabul edileceği, ya da İYİ Parti'nin milliyetçi olarak kendisini benimseyen seçmeni tarafından nasıl kabul edileceği son derece ciddi bir sorundur. Ben adaylık konusunda oldukça zorlanacaklarını, ama oradaki esas zorluğun ortak bir program, hedef, yönelim içerisinde bunları tespit edebilmek olduğunu söylemek isterim."

Editör: TE Bilisim