Külliye tartışması ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçtiğimiz 9 Ocak'ta Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Kampüsü ve Sağlık Temel Bilimleri Binası açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversite kampüsü söylemiyle ilgili olarak "Kampüs değil külliye dersek daha isabetli olur" şeklindeki sözlerinin ardından başlamıştı.

Üniversite kampüslerinden sonra şimdi de Ankara'da Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerine inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı'yla ilgili olarak konuşulmaya başlandı. Yani, Cumhurbaşkanlığı Sarayı değil, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olarak adlandırılacağı ileri sürülüyor.

Peki hem kampüslere, hem de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na adı verilmesi düşünülen 'Külliye' ne demek? 

İşte Türk Dil Kurumu'na göre Külliye: "Bir caminin çevresinde cami ile birlikte kurulmuş medrese, imaret, sebil, kitaplık, hastane gibi yapıların tümüne verilen ad."

İnternet ansiklopedisi Vikipedi'ye göre de, "Cami ile birlikte medrese, ibadet, imaret, türbe, kütüphane, hamam, aşevi, (da-rüşşifa) kervansaray, çarşı, okul, hastane, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğu."

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Fahri Unan'a göre de Külliye, "Ortada cami olmak üzere, çevresinde fonksiyonel bir anlayışla sıralanmış olan medrese, mektep, kütüphane, daruşşifa, tabhane (misafirhane), imaret (aşhane), han-kervansaray, hamam, çeşme-se­bil, arasta-çarşı, muvakkithane, türbe ve benzeri yapılar topluluğuna denilir. Bununla birlikte, her külliyede burada sayılan unsurların hepsinin bir arada bulunması şart değildir. Ancak, bu unsurlardan cami, bir külliyenin mutlaka bulunması gereken en mühim birimidir. Onun dışında diğer unsurların bir kaçının bulunması yeterlidir. Külliye kelimesi, klasik dönemlerin değil, modern araştırma ve incelemelerin literatüre sokmuş olduğu bir terimdir."

"KAMPÜS VE SARAY NE DEMEKTİR?"

Peki Türkçe'ye Fransızca'dan yerleşme olan 'Kampüs'ün TDK'daki karşığı ne? Yerleşke. Bir üniversitenin genellikle kent dışında derslik, öğrenci yurdu gibi her türlü yapı ve etkinlik alanlarıyla toplu bir biçimde bulunduğu yer.

Türk Dil Kurumu'na göre Saray ise, Hükümdarların veya devlet başkanlarının oturduğu büyük yapı, Kamu işlerinin yürütüldüğü büyük yapı, Görkemli ve gösterişli yapı, Devlet başkanı ve çevresi.
Editör: TE Bilisim