Acil bir hasta veya yaralı birisi olduğunda herkes hemen cep telefonundan 112 Acil Servis'i arayabilir, acil yardım talebinde bulunabilir. Ancak günümüzde hala bu numaranın ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunun farkında olmayanlar var. 112 Acil Servis ekipleri kendini bilmezler tarafından boşa meşgul edilirken, bir başkası hasta veya yaralı yakını için o sağlık görevlisine ulaşamayabilir. Peki 112 Acil Servis hangi durumlarda aranmalı?

HANGİ DURUMLARDA ARAYIN?

Bir yakınınız veya herhangi birisi eğer göğüs ağrısı ve nefes alma güçlüğü çekiyorsa, bilincini kaybettiyse, ciddi kan kaybı yaşıyorsa, ciddi bir şekilde yandıysa, havale, epilepsi gibi ciddi bir nöbet geçiriyorsa, suda boğuluyorsa, trafik kazası geçirdiyse, yüksekten düştüyse, ateşli silahla yaralandıysa, koma veya benzeri durumlara girdiyse veya zehirlendiyse hemen 112 Acil Servis'i arayabilirsiniz. 

112 Acil Servis ekipleri, herhangi ankesörlü veya cep telefonlarından aradığınızda ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Karşınıza çıkan sağlık görevlisine ilk olarak neden aradığınızı açıkladıktan sonra size en yakın ve uygun olan ambulansı yönlendirecek, bunun yanında neler yapmanız gerektiğini de size anlatacaktır. Bu süre zarfında, görevlendirilen 112 Acil Servis ekibi bulunduğunuz mevkiiye ulaşacak ve gerekeni yapacaktır.

SAĞLIK EKİBİ ULAŞINCAYA KADAR NE YAPMALISINIZ?

Bulunduğunuz adresi net olarak bilmiyorsanız etrafınızdaki insanlara açık adresi sorun. Mahalle, cadde veya sokak adı, herhangi bir mevki ve kapı numarası öğrenin. Hasta ile yalnız ve evdeyseniz su, elektrik, telefon faturası bulmaya çalışın Yoksa, komşulardan yardım isteyin. Yine kimse yoksa, olay yerine yakın herkesin bilebileceği bir bina veya mevki adı belirtir. Herhangi bir okul, herhangi bir alışveriş merkezi olabilir, herhangi bir cami olabilir veya otobüs durağı da olabilir. Bir kişiyi bekleme noktasına karşılama için gönderin.

Telefonda 112 Acil Servis ekiplerine bulunduğunuz yerin açık adresi, hastanın yaşı, cinsiyeti, biliyorsanız tıbbi geçmişi, bilincinin açık olup olmadığını, nefes alıp almadığını, kanaması veya herhangi bir ağrısı, açık yarası olup olmadığını mutlaka belirtin. Eğer açık bir yara mevcutsa bunun nasıl meydana geldiğini anlatın. Bu açık yara kesici alet yarası olabilir, ateşli silah yarası olabilir, düşme veya darp sonucu oluşan yara olabilir. Mutlaka ekipleri bilgilendirin. Size en yakın Acil Servis ekipi yolda gelirken, verdiğiniz bilgiler ışığında kendi hazırlıklarını yapacaktır.

"112 ACİL'İ GEREKSİZ MEŞGUL ETMEYİN AMBULANS GECİKMESİN"

112 Acil Servis'e yapılan aramaların yüzde 95'i asılsız arama ve asılsız çağrılardan oluşuyor. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz veya sağlık sorunu olan yoksa lütfen aramayın. Sağlık sorununuz var veya sağlık sorunu olan var, ama hayati tehlike içermiyor. Aramayın, ertesi gün aile hekiminize veya size en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Eğer hiçbir şeyiniz yoksa, 112 Acil Servisi'i boş yere aramayın Aramayın ki, saniyelerle yarışan ekipler bir başka hastaya tam zamanında ulaşabilsin. 112 Acil Servisi gereksiz arama ve meşgul etmenin suç olduğunu ve karşılığında da cezai yaptırımının olacağını unutmayın.

Editör: TE Bilisim