Ordu doğal güzelliklerinin yanı sıra kalkınma projeleri ile de dikkat çekiyor. 

Hilmi Güler'in Ordu'da büyükşehir belediye başkanlığına aday olması ve ardından seçilmesi kent yönetimlerinde yeni başarı hikayelerinin önünü açacağını söyleyenlerin sayısı hayli fazlaydı. Bunu söyleyenler şimdilerde hakkı çıktı. Virüsün ülkeler hatta kentler arası sınırları net bir şekilde hatırlattığı şu günlerde farklı bir kentsel kalkınma modeli ile Hilmi Güler bütün yerel yöneticilere aslında çok önemli bir mesaj verdi. Çünkü artık ülkeler değil kentlerin kendi kendine yetmesi gereken yeni bir dönem başlıyordu. Virüste ülkeler arası hatta kentler arası sınırlar kapanmıştı. Ülkelerin hatta kentlerin kendi kendine yetme hikayesi artık bir zorunluluk haline gelmişti. Ve Ordu'da salgın öncesi bir kalkınma modeli olarak başlatılan kendi kendine yetme projesi tam da virüsün zorunluluk haline getirdiği gündemle örtüşüyordu. 

Şöyle bir hatırlatma yapalım Hilmi Güler projelerinden:

Fındık Ordu'nun her şeyi. Dünyanın en çok fındık üretilen kenti Ordu. Ve fındıkla ilgili katma değer çalışması başlatılmalıydı. Çikolata bunun ilk adımı oldu. Başkaları da sırada. Fındık sütü için bile çalışma yapılıyor. 

Fındık altı boş duruyor. Burada tavukçuluk çalışması başlatıldı. Örnek modeller var. Bu konuda kısa sürede girişimcilerin çok önemli adımlar atması söz konusu olabilir.

Ordu'nun doğal otları ile yemek çalışması yapılıyor. Çok kısa süre içinde Ordu'da bir gastronomi buluşması gündemde.

Eko ve yayla turizmi ile meyvecilik de kalkınma modelinin kapsama alanı içinde. Kapsama alanı deyince hemen ekleyelim Ordu’nun kısa süre içinde teknoloji ile ilgili atakları da olacak.

Evet özetle nitelikli tarım, kaliteli turizm, yüksek teknoloji ile Ordu Karadeniz'in merkezi olmak için de düğmeye basmış durumda. Ve artık denize sırtını dönmeyecek. Ve artık göç veren değil tersine göçü hedefleyen bir il olacak Hilmi Güler'in Ordusu…

Bolaman'da örnek proje

İyi düşünürsen iyi oluyor. Hilmi Güler'in bir yandan belediyenin imkanları ile kalkınma çalışmasına yürütürken diğer taraftan farklı destekler de alıyor. Bolaman Havzası Islah Projesi bunlardan biri. Belediye, tarım ve Orman Bakanlığı ve çok sayıda kamu kuruluş tarafından desteklenen proje ile Bolaman Deresi boyunca tam bir kalkınma modeli ortaya konacak. Proje çevre, turizm, göç, içmesuyu ve tarım alanında yöreye kalkınma hızı kazandıracak. Proje Türkiye'nin diğer benzer yörelerine örnek gösterilecek.

Editör: TE Bilisim