Sanatçı Burhan Çaçan, son yolculuğuna uğurlandı Sanatçı Burhan Çaçan, son yolculuğuna uğurlandı

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, bir sözünü daha yerine getirdi. Yıllardır Ordu yerel medyası tarafından gündemde tutulan Rüsumat No:4 Gemisi ve Açık Hava Müzesi nihayet tamamlandı, açılışı yapıldı. 

Orduluların tam bir asır önce ortaya koyduğu kahramanlık destanını tarihin tozlu raflarından indiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, özel bir ekip ile çalışarak Rüsumat No:4 destanını gelecek kuşaklara aktarmak için önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Bu kapsamda Kurtuluş Savaşı'nın önemli destanları arasında yer alan Rüsumat No:4 Gemisi'nin tarihi destanını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar tamamlandı. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Hamidiye kruvazörü ile Ordu'ya gelişi esnasında karaya ayak bastığı yer olan İlk Adım Meydanı'nda tarihi kaynaklardan birebir yararlanılarak aynı ölçülerde inşa edilen Rüsumat No:4 Gemisi'nin açılışına Ordu Valisi Tuncay Sonel, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ve Ordu açıklarına demirleyen TCG Fatih Gemisi Komutanı Deniz Albay Taylan Gülaslan'ın yanı sıra protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

BAŞKAN GÜLER: "RÜSUMAT, ORDU'NUN BİR SEMBOLÜ OLACAK"

Açılışta bir konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, "Bugün Kurtuluş Savaşı'nın ve dünya denizcilik tarihinin unutulmaz kahramanlık destanlarından birini yazan Rüsumat No:4 Gemisi'nin replikasının müzesi ile birlikte açılışına şahitlik edeceğiz. İnancın, direncin, kahramanlığın ve aynı zamanda zekânın bir ürünü olarak Dünya tarihinde bir ilk bu. Yaklaşık 100 yıl önce bu olay gerçekleşti. Bu cephane taşıyan gemimiz bu açıklarda taktik icabı batırıldı. Ordulu dedelerimiz, amcalarımız, teyzelerimiz buradaki sandalları bir araya getirdiler. O zaman iskele falan yok, kaptan gemiyi karaya oturttu. Daha sonra takaların üzerine kalaslar konularak cephaneleri karaya taşıdılar. Yunan gemileri takip ederken taktik icabı batırdılar. Daha sonra tekrar yüzdürüp üzerine cephaneleri koyup İnebolu'ya gitti. Şimdi de bu tarihi güne tanıklık ediyor ve buranın açılışını yapıyoruz. Gemimizin birebir aynısını inşa ettik. Böylelikle Ordu'ya bir anıt gemi, açık hava müzesi kazandırdık. Bu gemi aynı zamanda Ordu'nun bir sembolü olacak. Geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kurduk. Böyle bir değeri gün yüzüne çıkardığımız için Büyükşehir Belediyesi olarak mutluluk duyuyoruz. Bu güzel eser Ordu'muza hayırlı olsun" dedi.

VALİ SONEL: "TARİHİMİZİ UNUTMAMAMIZ LAZIM"

Ordu Valisi Tuncay Sonel de yaptığı konuşmada, "Böylesine güzel ve anlamlı bir eserin açılışında bulunmaktan büyük bir mutluluk duydum. Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin böyle tarihi bir eseri yaşattığı için çocuklarımıza, gençlerimize ve geleceğimize böyle bir eseri bıraktığı için çok teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir ülkedir. Bizler gençlerimize ve çocuklarımıza geçmişimizi hatırlatmamız lazım. Bu güzel vatan kolay kazanılmadı. Tarihimizi asla ama asla unutmamız gerekir. Bugün açılış vesilesi ile bu toprakları vatan yapan tüm ecdadımızı, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını rahmetle yâd ediyorum. Sayın Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız, kıymetli büyüğümüz Dr. Mehmet Hilmi Güler'e ilimize kazandırdığı böyle güzel eser için çok teşekkür ediyorum. Şehrimize yakıştı. Hayırlı olsun" dedi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi, gemi ziyaret edildi ve açık hava müzesi gezildi.

İŞTE O DESTANSI ÖYKÜ

Kurtuluş Savaşı için cepheye mühimmat taşıyan gemileri yakalamaya çalışırken Karadeniz'de devriye gezen düşman gemilerini atlatan Rüsumat No:4, Batum'dan yüklediği iki top ve 350 sandık cephaneyi İnebolu'ya yetiştirme çabasındaydı.
 
Düşman gemilerinden kurtulan Rüsumat 17 Ağustos'ta Ordu'ya vardı. Silahların her an yakalanma tehlikesine karşı Ordulular tarihe geçen ilginç bir dayanışma örneği sergiledi. Önce gemide bulunan silahlar takaların yan yana getirilmesiyle köprü oluşturulup halkın dayanışması ile gemiden alınarak bir depoya götürüldü. Silahların boşaltılmasının ardından Rüsumat batırıldı. Ordu'ya gelen düşman gemileri batan bir geminin işlevini kaybettiğini düşünerek geri çekildi. Düşman gemilerinin gitmesinin ardından Ordulular yine tarihi bir dayanışma ile gemiyi yüzdürdü. Motoru yenilendi. Depodaki silahlar yine takaların yan yana getirilmesiyle iskele yapılarak yeniden gemiye yüklendi. Rüsumat, Ordu'dan hareket ederek İnebolu limanına ulaştı.

Editör: TE Bilisim