ORDU - Çamaş'ta bulunan tarihi Cevat Bey Konağı'nın restore edilmesi için Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ile mülk sahipleri arasında mutabakat sağlandı. Konakla ilgili yaşanan süreci sosyal medya hesabından paylaşan Başkan Yılmaz, "Çamaş ziyaretimizde yok olmaktan kurtaracağımızı söylediğimiz tarihi Cevat Bey Konağı, Ordu'nun en büyük konağı. Çamaş Kaymakamımızla birlikte tarihi konağın hissedarları Bafra Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çamaş ve Cevat Çamaş'ı ağırladık. İnşallah tarihi Cevat Bey Konağı'nı atıl durumdan ve yok olmaktan kurtarıp, kültür envanterimize kazandıracağız" ifadeleri kullandı.
 
"HİSSEDARLARIYLA ANLAŞMA SAĞLANDI"
 
Ordu'nun Çamaş ilçesindeki Cevat Bey Konağı'nda incelemelerde bulunan Başkan Yılmaz, tarihi konağı restore ederek yok olmaktan kurtarmak istediklerini söylemişti. Bu açıklamanın ardından konağın hissedarları Bafra Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çamaş ve Cevat Çamaş, Çamaş Kaymakamı Hasan Gökpınar ile birlikte Başkan Enver Yılmaz'ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında ise yapılan görüşmede tarihi konağın Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek turizme kazandırılması konusunda anlaşma sağlandı.
 
"KONAĞIN RESTORASYONU İÇİN TALİMAT VERDİ"
 
Başkan Yılmaz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tarihi konağın Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmesi konusunda mülk sahipleri Hüseyin Çamaş ve Cevat Çamaş'la anlaştık. Restorasyon projesinin hazırlanması için gerekli talimatları verdim. Hazırlandıktan sonra Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayına sunulacak projenin geçmesinin ardından restorasyon çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamlayıp, bu konağı tarihi bir değer olarak Ordu turizmine kazandırmak istiyoruz" dedi.
 
"YÜZ YILLIK KONAK"
 
Çamaş ilçesi Edirli Mahallesi'nde bulunan Cevat Bey Konağı, 1909 yılında ilçenin tanınmış ailelerinden olan Çamaş Ailesi'ne mensup Osman Ağa tarafından yaptırılmış. Yapımında taş ve kestane ağacı kullanılan konağın 18 odası var. Avlusunda bir aşevi, bir de fırın bulunan konak, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 20/01/2012 tarih ve 223 sayılı kararı ile tescil edilerek koruma altına alınmıştı.
Editör: TE Bilisim