Karadeniz'de Samsun'un Atakum ilçesi açıklarında sabahın ilk saatlerinde yaşanan 4.0 şiddetindeki deprem, başta Atakum olmak üzeren Samsun'un kıyı kesimindeki yerleşim alanlarının tamamında etkili bir şekilde hissedildi. Sarsıntı aynı saatlerde Ordu'nun Ünye, Fatsa, Perşembe ve Altınordu ilçelerinde de hissedildi.
 
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre saatler 03:10'u gösterdiğinde, yerin 5 kilometre derinliğinde Richter ölçeğine göre (Ml) 4.5, ancak moment büyüklüğüne göre de 4.0 (Mw) şiddetinde bir deprem yaşandı. Saatler 03:35'i gösterdiğinde yine aynı hat üzerinde bu kez yerin 17.7 kilometre derinliğinde 1.6 şiddetinde ikinci bir hafif sarsıntı daha meydana geldi.  

AFAD ise depremin saat 03:10'da yerin 18.2 kilometre derinliğinde ve Atakum'a sadece 17.48 km uzaklıkta 4.0 şiddetinde yaşandığını açıkladı. 03:35'teki ikinci deprem ise yine aynı bölgede Richter ölçeğine göre (Ml) 1.2 şiddetinde ve Atakum'a 12.7 kilometrelik mesafede yaşandı. 

Perşembe'nin yeni Belediye Başkanı Cihat Albayrak Perşembe'nin yeni Belediye Başkanı Cihat Albayrak

BU DEPREMLER NE ANLAMA GELİYOR?

Peki Samsun'da yaşanan ve Ordu'da da hissedilen bu depremler ne anlama geliyor? Devamı gelir mi? Şiddeti artar mı? Karadeniz'deki fay harekete geçer mi? 

Konuya ilişkin ilk açıklama aynı zamanda Bilim Akademisi üyesi Deprem Uzmanı Prof.Dr.Naci Görür'den geldi. Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Prof.Görür, "Samsun Taflan açıklarında 4.1 deprem oldu. Bu deprem muhtemelen kıyıya paralel güneye dalımlı bindirme fayları ile ilgili. Üikemiz kıyıları kuzeye, denize doğru belirli miktarda ilerliyor." ifadelerini kullandı. Ancak kimse net birşey anlamadı.

KARADENİZ'DE BATUM'DAN ZONGULDAK'A KADAR UZANAN FAY HATTI VAR

Konuya ilişkin ikinci açıklama ise Jeolog ve Deprem Uzmanı Prof.Dr.Süleyman Pampal'dan geldi. Habertürk Tv'de 'Haber Hattı'nda bağlanan ve Serap Belet'in sorularını yanıtlayan Prof. Pampal, Karadeniz'de Gürcistan'ın Batum şehrinden Zonguldak kıyılarına kadar varan ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'na denizden paralel ilerleyen bir fay hattı olduğunu belirterek, kırılmaların bu fay hattı güzergahında yaşandığını söyledi. 

110324 2 D

"YIKICI DEPREM YAŞANMADI AMA OLABİLİR"

Deprem Uzmanı Prof.Dr.Süleyman Pampal, Karadeniz'de pek de bilinmeyen bu fay hattıyle ilgili olarak, "Bu depremin olduğu bölge kocaman Avrasya levhasıyla güneydeki Anadolu levhasının ya da levhacığının diyoruz sınır bölgesi. Güney'de Kuzey Anadolu Fay Hattı var. Özellikle aletsel dönemde çok sayıda yıkıcı dönem yaşadığı için deprem olmaz inancı yaygınlaşmış durumda. Aslında öyle değil. Bu Kocaman levhanaların sınır bölgesi işte. 6 Şubat Kahramanmaraş üs merkezli depremlerde sadece Doğu Anadolu Fayı kırılıp yıkıcı 7.8, 7.9'luk depremi üretmedi. Çevredeki faylar da harekete geçti, kırıldı. Bundan sonra da kırılma ihtimali var. Levhaların sınırları öyle çizgisel bir fay şeklinde yorumlanamaz. Burada da durum böyle. Burada da Gürcistan sınırından Batum civarından bizim kıyı çizgimize yani deniz-kara sınırının deniz tarafından kıyıya paralel aşağı yukarı Zonguldak'a kadar gelen gene Kuzey Anadolu Fayı'na kısman paralel fay var, ama bu aynı zamanda ters fay bileşimi. Bindirme bilişkenli bir fay sistemin. Ançcak tarihsel ve güncel dönemde bu bölgede yani deniz tarafında çok yıkıcı deprem yaşamadık. Yıkıcı depremlere de varabilir" ifadelerini kullandı. 

Kara tarafındaki Kuzey Anadolu Fay Hattı'na ters bu fayların genelde pasif fay olarak değenlendirildiğine dikkatleri çeken Pampal, "Bu tehlike az da olsa mutlaka var, ama Karadeniz Bölgesi'ni etkileyecek depremler Kuzey Anadolu Fayı. Karadeniz Bölgesi hem kuzeyde, hem güneyde 7-8 arası ki, son yüzyılda öyle depremler üretti. Ancak bu hiç deprem üretmeyeceği anlamına da gelmiyor. Biraz daha rahat nefes alabilirler, ama birazcık. Yani bizim buradalarda deprem olmaz diyemezler. Biz de diyemiyoruz" şeklinde konuştu.  

2602245

Editör: Haber Merkezi