Özellikle hava ve deniz suyu sıcaklıklarının geçmiş yıllara oranla aşırı ısınması Karadeniz'de balık popülasyonunda da büyük sıkıntılara neden olmuştu. Deniz suyu sıcaklıklarının 25-26 derecelerden 22-23 derecelere düşmesiyle birlikte Karadeniz'e özgü balıklar da kendini göstermeye başladı.
Özellikle Orta ve Doğu Karadeniz'in kıyı balıkçılığı popülasyonu bu sene Sinop'la birlikte başladı. İlk olarak lüfer ve sarıkanat Sinop kıyılarında kendini gösterirken, yaklaşık 1 ay sonra da Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon kıyılarında yakalanmaya başladı.
KARADENİZ'İN EFENDİLERİ
Özellikle hamsi, istavrit, mezgit gibi çok bilinen balıkların azlığının yanı sıra levrek, eşkina, lüfer, palamut gibi balıklar da kendini göstermemişti. Ancak sevindirici haber yine Sinop'tan geldi. Karadeniz'de palamut ağlara takıldı. Sinop'ta avlanan kasalar dolusu palamut, balıkçıların yüzünü güldürdü.
PALAMUT DA SİNOP'TAN BAŞLADI
Sinoplu Balıkçı Mert Kanal, Karadeniz'de palamudun bu sezon geç de olsa tezgahlarda yerini aldığını söyledi. İklim değişikliği nedeniyle Türkiye'de ve dünyada yaşanan olumsuzluklardan denizcilik sektörünün de etkilendiğini belirten Kanal, bu kapsamda özellikle balıkçılık açısından yavan ve durgun bir sezon geçirildiğini aktardı.
20-25 gün gecikmeli de olsa Karadeniz'de palamudun görünmeye başladığını belirten Kanal, "Sezonda geç gelen palamudun çok verimli ve bol olacağını zannetmiyoruz. Umarım yanılırız ve bundan sonra bol miktarda çıkar, vatandaşlarımız da palamuda doyar" dedi.
Kanal, palamudun ağırlığının 400-500 gram arasında değiştiğini ve tanesinin 70 liradan satıldığını kaydetti.