Balık av sezonunun 1 Eylül'den itibaren başlaması nedeniyle Ordu'da balıkçılar düzenlenen törenle ilk avlarına çıktı. Ordu'nun Perşembe ilçesine bağlı Kışlaönü Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen törenin ardından ilk ağlar atıldı ancak birçok balıkçı limamana eli boş döndü.
Ordu'nun Perşembe ilçesine bağlı Kışlaönü Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen yeni sezon törenine Ordu Valisi Muammer Erol Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, Ordu İl Emniyet Müdürü Atilla Aksoy, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz balıkçıların hasretle beklediği günün geldiğini belirterek, Ordu'da il genelinde ruhsatlı 460 teknede 7 bin 500 balıkçının çalıştığını, 4 bin kişinin de amatör balıkçı belgesi olduğunu vurguladı.
Geçen yılın verilerine göre Ordu'da 27 bin ton su ürünleri avlandığını ifade eden Yılmaz, 32 kafes balıkçılığı işletmesinde de 5 bin 500 ton levrek ve somon üretildiğini kaydetti. Balıkçılığın ekonomiye ciddi katkı sağladığını yineleyen Yılmaz, "Hem avcılıktan hem de yetiştiricilikten elde edilen ürünlerin parasal değeri de 1 milyar liranın üzerinde" diye konuştu. Yılmaz, kentte 9 balıkçı barınağı, 12 su ürünleri kooperatifi, 5 su ürünleri işleme tesisi bulunduğunu da sözlerine ekledi.
SEZON SIKINTILI BAŞLADI
Törenin ardından yeni sezonun ilk gecesinde balıkçılan "vira bismillah" diyerek ilk ağları denize serdi. Ordu ve Sinop'ta sezonun ilk ağlarını denize bırakan bazı balıkçılar elleri boş dönerken, Samsun, Trabzon ve Kocaeli'de sezonun ilk avında tezgahları istavrit ve mezgit süsledi. Ancak ilerleyen günlerde çinekop, sarıkanat, hamsi, mezgit ve istavritin bol olması bekleniyor.
Sinop Merkez Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Namık Ünlü, av sezonunun başlamasıyla birlikte denize açıldıklarını ancak balık tutamadıklarını söyledi. Bu yıl balıkçılık açısından çok zayıf bir sezon yaşanabileceğine işaret eden Ünlü, şu değerlendirmede bulundu: "Deniz suyu sıcaklığı nedeniyle balık açık denizde... Karadeniz'de bulunan kayıkların hamsi avı için yarısı Marmara Denizi'ne bir kısmı da İzmir tarafına avcılığa gitti. Şu anda Karadeniz'de ağ atan tekne yok denilecek kadar az. Hopa tarafından İğneada tarafına kadar boş bir alan var. Deniz suyunun aşırı sıcaklığı nedeniyle balık en az 30 mil açıkta diye tahmin ediyoruz. Maliyetlerimiz ağır olduğu için denizde balık bulmak için çok gezemiyoruz."
TEZGAHLARDAKİ BALIK FİYATLARI
Bazı tezgahlarda mezgitin kilosu 50 ila 60 TL, deniz somununun kilosu 70 TL, zargana ve istavritin kilosu 60 ila 100 TL, deniz levreğinin kilosu ise 200 TL'den satılıyor.