İŞTE KALPLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Kalbiniz çok hızlı atıyor. Kalp krizi geçiriyor olabilir misiniz? Kalp atım hızındaki bazı değişiklikler normaldir. Heyecanlandığınızda ya da egzersiz sırasında kalp atımınız hızlanır veya uyuduğunuzda kalp atımınız yavaşlar. Çoğu zaman bunda endişelenilecek bir durum yoktur. Birçok ritim bozukluğu zararsızdır, ama bazıları uzun sürebilir ve tedavi edilmeleri gerekebilir.
Kalbiniz çok yavaş atıyor, bu kalbinizin zayıf olduğu anlamına gelir mi? Her zaman için değil. Kalp atım hızınızın yavaş olması sağlıklı olduğunuz anlamına da gelebilir. Örneğin yetişkinlerin kalp atım hızı dakikada 60-100’dür, ama idmanlı bir sporcunun kalp atım hızı dakikada 40-60’tır. Kalp atım hızınızın düşük olmasının yanında baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya bayılma gibi başka belirtiler de görüyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
Cep telefonunuzu kalbinizin üzerinde taşımak ritm bozukluğuna yol açar mı? Bu konuda henüz net bir neden sonuç ilişkisi ortaya konmamış, cep telefonunu gömlek cebinde taşımanın ritim bozukluğuna yol açtığı gösterilmemiştir. Bununla birlikte kalp pili taşıyan bireylerde cep telefonları kalp pili ile etkileşime girerek pil ayarlarında bozulmaya yol açabilir. Bu nedenle kalp pili taşıyan bireylerin cep telefonlarını pilden en az 15-20 cm uzakta tutmaları, konuşurken de pil tarafındaki kulaklarını kullanmamaları tavsiye edilmektedir.