CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu 'Tarafsız Bölge' programına katılan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Mehmet Ceyhan, Türkiye'nin Koronavirüs ile mücadelede 3 ana başlığın hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, bu başlıkların da özel sektörün kademeli mesaiye geçmesi, özel sektörün evden çalışma sistemine geçmesi ve iller arası seyahat kısıtlamasının yeniden gelmesi olarak tanımladı. 

"ÖZEL SEKTÖR DE KADEMELİ MESAİYE GEÇMELİ"

Kamuda ve özel sektörde 'kademeli mesai' ve 'evden çalışma' sistemine geçilmesi gerektiğini belirten Prof.Dr.Mehmet Ceyhan, "Kademeli mesai dışında bu işi halledebilecek bir yöntem yok. Hatta şöyle söyleyeyim. İlk başta biz bunu kaldırıncaya kadar sadece kamu sektörü uyguladı. Özel sektör uymadı, tam tersine özel sektörü de zorlayarak, onların da kademeli mesaiye geçmesini sağlanmalı. Bu bir salgın hali. Özel sektöre de, bırakın ülkeyi kapatabilir. Devlet isterse yarın, sanayi, ticaret her faaliyeti durdurabilir. Özel sektöre de getirmesi lazım ve aynı zamanda evden yapılacak işlerin iş yerinde yapılmasını yasaklaması lazım. Yani mümkün olduğu kadar çok insanın evlerinde çalışması lazım. Onun işyerine getmiseni izin vermemesi lazım, çünkü iş yerleri de üç büyük bulaş yerlerinden birisi" diye konuştu.  

"İLLER ARASI SEYAHAT KISITLAMASI GELMELİ"

Geçen yıl uygulanan iller arası seyahat kısıtlamasının yeniden başlaması gerektiğini belirten Ceyhan, "Seyahat kısıtlaması. Hatırlarsanız Nisan-Mayıs aylarında biz bir yerden bir yere gideceğimiz zaman kaymakamlıktan gidip yazı almak zorundaydık. Şu anda isteyen istediği yere gidebiliyor ve bu yüzden de biz Dünya'da mutant virüsü en hızlı yayan ülke olduk" ifadelerini kullandı.

"KARADENİZ BÖLGESİ'Nİ SORUMLU TUTTU"

Türkiye'deki yayılım hızının Karadeniz Bölgesi yüzünden yaşandığını belirten Prof.Dr.Mehmet Ceyhan, "Halbuki Karadeniz Bölgesi'nde bu vakalar ortaya çıkmaya başladığında en azından o bölgeye bir seyahat kısıtlaması konsaydı, bu duruma gelmezdik. Ben bir tehlikeye dikkat çekmek istiyorum. Şimdi bu İngiltere mutantı, aşının etkisini çok azaltmıyor gibi görünüyor, ama Güney Afrika Mutantı ve Brezilye Mutantı'nda bunlar çok ciddi sorun. Diğer mutantların yayılmasını önlemek için yapmak zorundayız. Bunu yapmadığımız sürece iller arasında, illeri farklı renklere boyamanın bir anlamı yok. Çünkü göreceğiz ki, mavi renkli dediğimiz yer de yarın kırmızı olacak. Neticede bunu azaltmak zorundayız" dedi. 

"AŞI HASTALIKTAN KORUR, AMA VİRÜS YAYMAYA ENGEL OLMAZ"

COVİD-19 test kitlerinin yüzde 100 sonuç vermediğini dile getiren Ceyhan, "Duyarlılığı sadece yüzde 60. Biz ortalama diyelim yüzde 50 civarında. Üstektik mutant virüs daha kısa mesafelerde bulaşabiliyor. Çok az mutant virüs, bir insanı kolayca hasta edebiliyor. Eskiden çok az virüs yetmiyordu, şimdi çok az bir mutant virüs hasta edeliyor. Bunları belli kriterlerde yeniden değerlendirmeliyiz. Şunun unutmamalıyız, Bir kişiye aşı yapmak o kişiyi hastalıktan korur, ama virüsü alıp başkasına bulaştırmasına engel olmaz. Böyle bir yanlış algılama var. Mesela bir öğretmenin aşılanmasının o sınıftaki çoçuklara bir etkisi olmayacaktır, ama öğretmenler sık hastalandığı ve çocuklarla da temas ettikleri için öğretmenlerin aşılanması lazım diyoruz" şeklinde konuştu.

"TAM KAPANMA YAPAMAYIZ" 

Türkiye'nin büyük bir merakla beklediği tam kapanma olacak mı, olmayacak mı sorusunun yanıtını da veren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Mehmet Ceyhan, "Tam kapanma yapamayız. Yani tam kapanma yapmak, öyle konuşulduğu kadar kolay bir iş değil. Keşke yapılabilse çok etkili bir yöntem, ama yapamayız. Şu şartlarda ekonomik ve sosyal açıdan mümkün değil. Çin dışında hiçbir ülke yapamadı bunu" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim