ORDU - İstanbul Müftülüğü’nde devir teslim töreni Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Mehmet Görmez'in katılımıyla gerçekleştirildi. Beş yıldan bu yana İstanbul Müftülüğü görevini yürüten Prof.Dr.Rahmi Yaran görevini Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Hasan Kamil Yılmaz'a devr etti.

Fatih Camii İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu'nun Kur'an tilaveti ile başlayan programda ilk olarak İstanbul Müftülüğü vazifesini devreden Prof.Dr.Rahmi Yaran bir konuşma yaptı. Prof.Yaran, İstanbul Müftülüğü makamında bulunmanın kendisi için çok önemli olduğu ifade ederek, beş yıl boyunca güzel bir sada bırakmak için çalıştıklarını ifade etti. Görevde bulunduğu süre içerisinde adalet kavramına özen göstermeye çalıştığını ifade eden Yaran, "Yeni müftümüze de görevinde başarılar diliyorum" dedi.

Yeni İstanbul Müftüsü olarak göreve başlayan Prof.Dr.Hasan Kamil Yılmaz da dünyanın incisi, Türkiye'nin gözbebeği bir şehirde İstanbul Müftüsü olarak vazife yapmanın sorumluluğu ağır bir görev olduğunu ifade ederek, "Rabbimden bu görevde bizleri mahcup etmemesini diliyor, sizlerden de dua bekliyorum" dedi. İstanbul Vali Yardımcısı Osman Ateş ise görevi devreden Prof.Dr.Rahmi Yaran'a hizmetlerinden dolayı teşekkür ederken, yeni göreve başlayan Prof.Dr.Hasan Kamil Yılmaz'a da başarılar diledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen devir teslim töreninde, Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Mehmet Görmez de devir teslim sırasında İstanbul Müftülüğü cübbesini giydirdi. Programa İstanbul Vali Yardımcısı Osman Ateş, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ali Köse, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Murteza Bedir, İSAM Başkanı Prof.Dr.Raşit Küçük, Eski İstanbul Müftüleri Selahattin Kaya, Prof.Dr.Mustafa Çağrıcı, İstanbul Müftü yardımcıları, ilçe müftüleri ve basın mensupları katıldı.

"PROF.DR.RAHMİ YARAN KİMDİR?"

2 Ağustos 1951'de Ordu'nun Fatsa ilçesinde doğdu. İlkokulu köyünde bitirdikten sonra girdiği Tokat İmam-Hatip Okulu'ndan 1969'da mezun oldu. Fatsa Kurtuluş Mahallesi Camii'nde on ay kadar imamlık yaptıktan sonra 1970 yılında öğrenime başladığı Konya Yüksek İslam Enstitüsü'nü 1974 yılında bitirdi ve aynı yıl Temmuz ayında Kastamonu İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni olarak göreve başladı.

Askerlik hizmeti için ara verdiği öğretim hayatına 1977 Mart'ından itibaren Ordu/Kumru İmam-Hatip Lisesi Müdürü olarak devam etti. 1980 Aralık ayında kurum değiştirerek Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul-Haseki Eğitim Merkezi'ndeki 3. Dönem İhtisas Kursu'na katıldı. Kursun bitimi ile aynı merkeze önce asistan, sonra öğretmen oldu. Haseki Eğitim Merkezi'ndeki görevi 1993 yılına kadar devam etti. Bu arada 1985–1987 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı'nca Bilgi Görgü Artırma amacıyla Kahire'ye gönderildi ve iki sene müddetle orada serbest araştırmacı olarak ilmî çalışmalar yaptı. Aynı süre esnasında daha önce Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde başladığı İslam Hukuku Yüksek Lisans tezini tamamladı (1987) ve doktora çalışmalarına başladı.

1993 yılında öğretim görevlisi olarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne naklen atandı. İslam Hukuku alanındaki doktorasını 1994 yılında bitirdi. 2003–2004 Öğretim Yılında Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde İslamî İlimler profesörü olarak görev yaptı. Bu esnada ayrıca Özel Azerbaycan Üniversitesi Hukuk ve Uluslar arası (Beynelhalk) Hukuk Fakültelerinde "Müselman Hukuku" dersleri okuttu. 2008 yılı Ocak ayında doçent, 2013 yılı Eylül ayında profesör oldu.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'ne yazar, ilmî redaktör ve Bilim Heyeti üyesi olarak katkıda bulunmuştur. 27 Kasım 2011 tarih ve 28125 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan kararname ile İstanbul müftüsü olarak görevlendirilen Prof. Dr. Rahmi Yaran evli ve üç çocuk babasıdır.
Editör: TE Bilisim