"Rüşvet ve irtikap" suçlarına ilişkin soruşturma kapsamında 15 şüpheliden, aralarında eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın da bulunduğu 3'ü tutuklanırken, şüphelilerin "rüşvet ağı" savcılığın sevk yazısında anlatıldı.

Beşiktaş Belediyesine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınarak "rüşvet ve irtikap" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen Murat Hazinedar, eski Başkan Yardımcısı Hüseyin Avni Sipahi, Danışman Çetin Kırışgil, Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Ekrem Eray Arda, mimar Mehmet Uğur Şahin, mühendis Bediz Güvenkaya ile veri hazırlama ve kontrol işletmeni Mürvet Günay'ın sorguları tamamlandı.

Hakimlik, Murat Hazinedar, Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil'in "rüşvet" ve "irtikap" suçlarından tutuklanmasına karar verirken, diğer 4 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Hakimlik, 8 şüphelinin de savcılığın talebi doğrultusunda adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

Soruşturma kapsamında, Hazinedar'ın da aralarında bulunduğu 17 şüpheli gözaltına alınmış, biri emniyetten, bir kişi de savcılıktan salıverilmişti.

BELTAŞ VAKFI'NA YAPILAN 'ZORUNLU' BAĞIŞLAR

Savcılığın, hakimliğe gönderdiği sevk yazısında, soruşturmaya ilişkin detaylar yer aldı.

Mert İnşaat Turizm AŞ sahibi müşteki Hüseyin Gündoğdu'nun Beşiktaş'ta yapacağı inşaat için belediyeye yaptığı ruhsat başvurusunda hiçbir eksiklik olmamasına rağmen talebinin onaylanmadığı belirtilen yazıda, bunu üzerine belediyeye giden Gündoğdu'nun şüpheli Hüseyin Avni Sipahi ile görüştüğü anlatıldı.

Yazıda, Sipahi'nin ruhsatın onaylanması için Beşiktaş Belediyesinin Beltaş Vakfına bağış adı altında 500 bin dolar yatırmasını istediği, Gündoğdu'nun da bu durumu şüpheli Hazinedar ile görüştüğü ve parayı yatırmaması üzerine 8 ay boyunca ruhsatının verilmediği ifade edildi.

Savcılığın sevk yazısında, imar izni için yapılan başvurularda bağış adı altında para yatırılması istenen Beltaş Vakfında toplanan bağışların da usulüne uygun ve hukuk kuralları çerçevesinde harcanmadığı tespitine yer verildi.

Toplanan paraların bir kısmının, bazı belediyelere yardım adı altında yapılan işin karşılığında verildiği aktarılan yazıda, yatırılan paraların büyük kısmının yasal olmadığı halde Beltaş Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Belediye Başkanı ve Başkan Yardımcılarına huzur hakkı adı altında dağıtıldığı kaydedildi.

Yazıda, yine bu kişilerin akrabaları veya dostlarının, vakıfta danışman ve avukat sıfatıyla çalışıyor gösterilerek maaş ödemesi aldığı, yapılan incelemede birçok kişi çalışıyor görünmesine rağmen vakfın faaliyet alanının olmadığı, bu şekilde şüphelilerin haksız şekilde kazanç elde ettiği belirtildi.

EVRAKLARI TAM OLMASINA RAĞMEN RUHSAT ALAMADI

Şikayetler üzerine İçişleri Bakanlığının soruşturma başlatmasının ardından Belediye Başkanı Hazinedar ve yardımcısı Sipahi'nin görevden alındığı, ruhsatların normal bir şekilde verilmeye başlandığı ifade edilen yazıda, bu kez de şüpheli Bediz Güvenkaya'nın Hazinedar ve Sipahi'nin yönlendirmesiyle Gündoğdu'nun işlemlerini yaptırmadığı, herhangi bir sorun olmamasına rağmen mevzuata aykırıymış gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesine yazı yazdırdığı, müştekinin bu şekilde ruhsat almasını engellediği vurgulandı.

Yazıda, İmar Kanunu'na göre evraklarda eksik ve yanlış olmaması durumunda ruhsatın 30 günde verildiği, eksiklikler olduğunda 15 günlük süre tanındığı anımsatılarak, şüphelilerin kanuna aykırı davranarak 8 ay boyunca Hüseyin Gündoğdu'nun inşaat ruhsatı başvurusu için herhangi bir işlem yapmadığı ifade edildi.

Beşiktaş Belediyesinde imar konularından resmiyette Başkan Yardımcısı Rıfat Örnek'in sorumlu olduğu bildirilen yazıda, ancak bu alanda herhangi bir yetkisi olmayan Sipahi'ye özel bir oda tahsis edildiği, imar başvurularının evrak işlemleri tamamlandıktan sonra onay için Rıfat Örnek'e gitmeden önce Sipahi'nin onayından geçmesinin istendiği dile getirildi.

GÖREVDEN ALINDILAR, ÇALIŞANLARA BASKIYA DEVAM ETTİLER

Yazıda, Hazinedar ve Sipahi'nin İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındıktan sonra da belediye işlerine müdahale ettikleri, görevlilerden hesap sordukları hatta talimatlarını uygulamayan görevlileri istifaya davet ettikleri kaydedildi.

Müşteki Selçuk Kürkoğlu'nun da Beşiktaş'taki iş yerinde tadilat yaptırmak için belediyeye başvurduğunda Sipahi'ye yönlendirildiği anlatılan yazıda, Sipahi'nin tadilat izni için istediği 350 bin doları müştekinin kabul etmediği, daha sonra iş yerinde ruhsat izni gerektirmeyen tadilatlar yapmaya başladığı anlatıldı. Şüphelilerden Zabıta Müdürü Selçuk Bartınlı ve ekibinin müştekinin iş yerine giderek yaptığı tadilatları yıktığı, kendisine yine Sipahi ile görüşmesi gerektiğinin söylendiği bildirildi.

Yazıda, Sipahi'nin bu kez Kürkoğlu'ndan 350 bin lira istediği, bu parayı vermezse iş yerine bir çivi dahi çaktırmayacağını söylediği anlatılarak, bunu kabul etmeyen müştekinin 20 Temmuz 2017'de iş yerinde hukuksuz şekilde yıkımlar yapıldığı, bunun üzerine Kürkoğlu'nun Beşiktaş Belediyesi görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduğu aktarıldı.

BELEDİYE'NİN İMAR KONUSUNDAKİ KİLİT İSMİ ŞÜPHELİ SİPAHİ

Yazıda, Hazinedar'ın Sipahi'ye yasal olmadığı halde imar konularında fiili olarak denetim yapma yetkisi verdiği, Sipahi'nin imar dosyaları konusunda vatandaşlardan Beltaş Vakfına zorunlu bağış talep ettiği, düz meclis üyesi olduğu halde yetkisiz ve sorumsuz olarak Beşiktaş Belediyesinde imar konularında kilit isim olduğuna işaret edildi.

Beşiktaş Ortaköy'de Gülman firması tarafından yapılan Ortaköy Nest Konakları'nın iki yanındaki kamuya ait park alanı ve öndeki yolun bir bölümünün siteye katıldığı, imar planlarına aykırı olarak yüzme havuzu, çelik bir yapı, tenis kortu, basketbol sahası, çocuk oyun alanı yapıldığı anlatılan yazıda, bu tür imara aykırılıklara rağmen belediyenin yapı ruhsatı ve kullanım izni verdiği aktarıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yazıları üzerine, Beşiktaş Belediyesinin kamuya ait alanları sitenin işgalinden kurtarmak yerine site yönetimiyle yeşil alanı koruma ve temizliğini yapma karşılığı aylık 7 bin 500 lira bedelle protokol imzalandığı belirtilen yazıda, siteye sağlanan rant göz önüne alındığında bu rakamın çok düşük olduğu ifade edildi.

RÜŞVET OLARAK BODRUM'DA BİRER LÜKS VİLLA ALDILAR

Sevk yazısında, görevlilerin ifadeleri ile elde edilen bilgi ve belgelerden Hazinedar ile Sipahi'nin söz konusu sitenin tüm hukuka aykırılıklarını giderme karşılığında rüşvet olarak Ortaköy Nest Konaklarını inşa eden Gülman firmasının Bodrum Doğalkaya evlerinden lüks birer villa sahibi oldukları, aralarında ticari alım satım yapmadıkları, villaların masraflarının, iç düzenlemesinin Hazinedar ve Sipahi tarafından karşılandığ, şüphelilerin bu olayla ilgili soruşturma üzerine firmayla villalar için kira sözleşmesi düzenlediği tespitine yer verildi.

Dosyadaki ifadelere göre, Murat Hazinedar'ın Ortaköy Nest Konutlarındaki imara aykırı yapıların karşılığında 3,5 milyon dolar aldığı iddia edildiği anlatılan yazıda, Vişnezade Mahallesi'ndeki bir apartman sakinlerinin güçlendirme işlemi için yaptığı başvuru üzerine Sipahi'nin müteahhitten önce 100 bin daha sonra 300 bin dolar bağış yapmasını istediği, 5 apartman sakininin kendi aralarında topladığı 141 bin lirayı teslim etmelerinin ardından ruhsatın verildiği bildirildi.

OBB Başkanı Güler: "Maskeli Balo bitmiştir" OBB Başkanı Güler: "Maskeli Balo bitmiştir"

Sevk yazısında, müşteki Güller Güney'in Beşiktaş Türkali Mahallesi'ndeki eski binasının yıkılıp yeniden yapılması için 2014'te belediyeye yaptığı başvurunun ardından Sipahi'nin vakfa bağış olarak istediği 100 bin doları vermemesi üzerine başvurusunun 2018'e kadar bekletildiği ifade edildi.

"BELEDİYE GÖREVLİLERİNİN İNŞAATLRI DENETLEMESİNE İZİN VERMEDİLER"

Müşteki Birol Özdemir'in beyaz eşya bayisi açmak için Beşiktaş'ta kiraladığı yerde inşaat ruhsatına tabi olmayan tadilata başladığı, zabıtanın inşaat izni alınmaması halinde dükkanın mühürleneceğini söyleyerek müştekiyi Sipahi'ye yönlendirdiği anlatılan yazıda, görüşmeler sonucu müştekinin vakfa 100 bin lira göndermesinin ardından ruhsatının verildiği kaydedildi.

Sevk yazısında öte yandan Ortaköy'de alkollü restoran açmak isteyen bir müştekiden 150 bin, pilates salonu açmak isteyen diğer müştekiden 20 bin, tekel bayi açmak isteyen şikayetçiden 50 bin lira istendiği, 4. Levent'te kafe açmak isteyen başka bir müştekiden de 180 bin dolar talep edildiği anlatıldı.

Şüphelilerden Mürvet Günday'ın imar işlerinden sorumlu başkan yardımcısı olduğu dönemde 7 iş yeri sahibine evrakları eksik olmasına rağmen vakfa bağış yapılmasına karşılık ruhsat verildiği dile getirilen yazıda, Sipahi'nin yeğeni olan şüpheli Ekrem Eray Arda'nın da Beşiktaş'ta imar mevzuatına aykırı inşaatlar yaptığı, Sipahi ve Hazinedar'ın, belediye görevlilerinin bu inşaatları denetlemesine izin vermediği, personele zorla gerçeğe aykırı belge hazırlatılarak inşaat sahiplerinden maddi menfaat elde edildiği vurgulandı.

Sevk yazısında şüphelilerin üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair İçişleri Bakanlığı müfettiş raporu, bilirkişi raporu, tanık ve müşteki beyanları, şüpheli ikrarı ile vaka ait makbuzların bulunduğu belirtildi. (Başak Akbulut Yazar, İSTANBUL/AA)

Editör: TE Bilisim