Türkiye'de 2 yılın ardından 15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından ilan edilen ve 7 defa 3'er aylık sürelerde uzatılan OHAL iki yılın ardından sona erdi. Türkiye'de en son 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından ülke genelinde ilan edilen bu süreçte 36 Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı.

FETÖ/PDY silahlı terör örgütüyle iltisaklı oldukları iddiasıyla onbinlerce kamudan ihraç yaşanırken, medyada bazı evlilik programları yasaklandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için uyum düzenlemeleri çırakıldı. Gözaltı süresi yeniden düzenlendi, 23 Temmuz 2016'da çıkarılan KHK ile bu süre 30 gün olarak belirlendi. 2017 yılı Ocak ayında ise 7+7 güne indirildi. 

MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRILDI

Türkiye genelinde başlatılan eş zamanlı ve zincirleme operasyonlarda 160 bin kişi gözaltına alında 70 binden fazla kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. 155 bin kişi hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla soruşturmalar başlatıldı. Milletvekili dokunulmazlıkları kaldırıldı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu ve HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 15 HDP'li milletvekili tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İçişleri Bakanlığı, HDP'li 94 belediyenin de yönetimine el koyarak kayyum atadı. 7 binden fazlası yurt genelindeki üniversitelerde olmak üzere 130 binden fazla kişi KHK kapsasmında kamudan ihraç edildi.

OHAL KAPSAMINDA KAPATILAN BASIN KURUMLARI

KHK'larla çok sayıda basın-yayın kuruluşu da kapatıldı. 70 gazete, 20 dergi, 34 radyo, 30 yayınevi ve 33 televizyon kanalı 'terör örgütüyle ilişkileri olduğu' suçlamasıyla kapatıldı. Yine 'darbeye teşebbüs, terör örgütü yöneticiliği, terör örgütü üyeliği, terör örgütüne yardım ve yataklık' gibi suçlardan ötürü çok sayıda gazeteci gözaltına alındı, 150'den fazla gazeteci tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yine KHK'larla 64 özel eğitim kurumu, 400'den fazla özel kurs ve etüd merkezi, 47 özel sağlık merkezi, 15 özel ve vakıf üniversitesi, 1419 dernek, 145 vakıf ve 29 sendika kapatıldı. Aralarında Türkiye'nin en büyükleri arasında yer alan holdinglerin de bulunduğu 900'den fazla ticari işletmeye TMSF aracılığıyla el konuldu. Yurt dışına çıkış işlemleri zorlaştırıldı, bazı isimlere çıkış yasağı konuldu. Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi, HSYK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı emrinde çalışan 23 vali, 72 vali yardımcısı, 112 kaymakam, 30 binden fazla memur tutuklandı.

Halen sürdürülen soruşturmalar kapsamında 7 binden fazla şüpheli hakkında yakalama kararı bulunuyor. 
 

Editör: TE Bilisim