ANKARA - Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 30 Haziran 2012'de İş Sağlığı Güvenliği Yasası'nı yürürlüğe koyduklarını belirterek, "Bahse konu Soma'daki iş yerinde 13 iş sağlığı güvenliği uzmanı, 4 iş yeri hekiminin olduğu görülüyor. Yeterli rakamlar bunlar. Teştif neticesi mevzuata aykırı bir durumun da olmadığı görülüyor." dedi.

"O ZAMAN KAZA NEDEN OLDU?"

Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İster istemez şu soru aklımıza geliyor. O zaman kaza neden oldu? Yasa var mı? Var. Denetim var mı? Var. Denetim neticesinde de mevzuata aykırılık tespit edilmemiş. O zaman gerek idari ve adli olarak soruşturma şu anda devam ederken, bizim de iş teftiş kurulu başkanımız başta olmak üzere teknik kadrolarımız orada gerekli şu anda çalışmaları yapıyorlar. Bu alt yapı neticesinde bu kaza neden meydana geldi diye, bunu çok yönlü bir şekilde araştırılıp ortaya çıkarılması gerekiyor. Şundan herkes emin olsun ki, hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, en ufak ayrıntılar da değerlendirilecek, hiçbir noktası karanlık bırakılmayacak. Binbir türlü emek verilerek, 5-6 yıl çalışılarak hatta Bakanlık olarak çok tehlikeli iş yerlerinde en ufak bir iz gördüğünüz zaman kapatma kararı veriniz, idari yetkinizi kullanınız dememize rağmen, bu acı tablo hepimizin yüreğini dağlamış bulunmaktadır. Onun için hiç kimsenin kuşkusu, şüphesi olmasın. Bütün yönleriyle, aydınlatılacak olan bir konudur bu. En ufak bir noktası dahi kalma durumu söz konusu değildir." dedi. 

"BAKAN'IN SİTEMİ" 

Bakan Faruk Çelik, üzerinde yıllarca çalışılarak yürürlüğe konulmuş bir yasanın yanında, çıktığını, varlığını dahi bilmeden değerlendirme yapanların olduğunu belirterek sitemde bulundu. Çelik şöyle devam etti: 

"30 Haziran 2012'de yasa yürürlüğe girdi diye ifade ettim. Bizim amacımız şuydu. İş sağlığı güvenini, kültürünü geliştirmek, tüm çalışanlarda olduğu gibi, tüm toplumda iş sağlığı güvenliği farkındalığını oluşturmak için gerçekten çok önemli çalışmalar yapıldı. Ama ben şimdi, şu olaydan sonra, bu acı olaydan sonra bazı yorumları izliyorum. Türkiye'de böyle bir yasanın çıkıp çıkmadığını da bilmeyen insanların konuştuğunu görmekten de çok üzülüyorum. Farkındalık önce bunu konuşan, bu konuda değerlendirme yapan tarafından oluşturulmalı. Siz yorum yapma niteliğinde kendinizi görüyor da, eğer bu farkındalık size gelmemiş, yasanın çıkıp çıkmadığını, ne gibi kurallar, ne gibi edinimler yüklediğini dikkate almıyorsanız, bu tek taraflı yapılan bir çalışma değil. Bunları bu üzücü günde, bizi kahreden bir günde söylemek istemezdim ama inanın 5 yıldır İş Sağlığı Güvenliği mücadelesini vermiş bir bakan ve ekip olarak böyle bir ufak sitemimi de mazur göreceğiniz inancı içerisindeyim."

"YASAYA NE KADAR DUYARLI OLDUK?"

5 Mayıs'ta, Dünya Uluslararası İş Sağlığı Güvenliği Konferansı'nın yapıldığını söyleyen Bakan Çelik, bu etkinliğe dünyadan 4 bin 500 kişinin katıldığını belirterek, "Dünya çok rağbet etti ama biz gündelik meselelerimizi o kadar çok konuşuyoruz ki, bu kadar acil bu konuda ne kadar duyarlı olduk, bunu hepimizin birbirimize sorması gerekiyor" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim