Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilciliği üyesi ve Türkiye'nin sayılı isimleri arasında yer alan Elektrik-Elektronik Mühendisi Murat Akkoç, fotoğrafta gördüğü priz panosunun baştan aşağı eksikliklerle dolu olduğunu söyledi. Akkoç, böylesi bir panoda ihmallerin de soz konusu olduğunu belirterek, olması gereken ancak olmayanları şu şekilde sıraladı:

"Açık sahada kullanılan priz panoları, üst sağ resimde görüldüğü gibi olmalıdır."  

"Açık sahadaki priz panosunun içerisinde mutlaka ve mutlaka topraklama barasının olması gerekiyor. Piyasada satılan ve sık kullanılan ortalama bir topraklama barasının metre fiyatı 25 TL ila kalite ve özelliklerine göre 200 TL'ye kadar çıkabilmektedir."

"Üst resimde de görüldüğü gibi panonun bütün gövde parçalarının (pano kapağı dahil) topraklama barasına bağlı olması gerekiyor."

"Priz panolarının içerisinde mutlak ve mutlaka olması gereken bir başka parça, kaçak akım koruma rölesidir. Kaçak akım koruma rölesi; faz ve nötr iletkenleri arasında bir dengesizlik yani fark oluştuğunda devreyi açan anahtardır. Kaçak akım, faz-nötr dengesini bozar ve kaçak akım koruma rölesi bu dengesizliği algılayarak devreyi açar kaçak sonucu oluşacak akıma kapılma gibi istenmeyen kazaları önlemiş olur. 

Elektrik kaçakları; elektrik akımının geçtiği iletkenler, yani kablolar ve elektrikli cihazların yalıtkan parçalarının yıpranması sonucu ve hatalı yalıtımlardan dolayı iletkenlerin açıkta kalması ile iletkenlere elle veya vücudun başka bir uzvuyla doğrudan veya başka iletken cisimle temastan kaynaklanır. Oluşan kaçak akım toprağa akar. 

İnsan vücudu üzerinden geçen elektrik akımı ciddi yaralanmalara, hatta ölüme sebep olabilir. Çok küçük elektrik şoklarında bile vücut istemsiz hareketler yapabileceği için her türlü fiziksel yaralanmalar olabilir. Enerjilendirilmiş bir iletkene dokunulduğunda insan vücudu iletken olduğu için vücut üzerinden geçen akım toprağa akarak devreyi tamamlar. Dolayısıyla daha basit haliyle bu röle, herhangi bir elektrik kaçağı olduğunda anında akımı keserek hayat kurtarmaktadır. Örneğin, İstanbul Maltepe'de yaşanan iş kazası sırasında sizin de resmini gösterdiğiniz priz panosunda çalışır vaziyette kaçak akım koruma rölesi bulunmuş olsaydı, işte bugünkü sonuç ortaya çıkmamış olurdu."

"Yukarıdaki resimde gördüğünü gibi priz panosu üzerinde bir de uyarı işareti, akıllı işaret bulunmak zorunda. Bunun yasal zorunluluğu da vardır. Bakın bugün televizyonlarda dahi her türlü yayın öncesinde, yayının içeriğine göre şiddet-korku, olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar, genel izleyici kitlesi, cinsellik, 7-13 ve 18 yaş üstü gibi uyarıcı akıllı işaretler kullanılmaktadır. Bu uyarıcı işaretleri kullanmak da, RTÜK mevzuatı gereği şarttır değil mi? İşte hayati tehlikeye sebep olması muhtemel her türlü trafo, elektrik veya priz panolarında da bu akıllı uyarıcı işaretin olması gerekmektedir."

Editör: TE Bilisim