ORDU - Türkiye'nin en kara gecesinin yaşandığı 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin yıldönümünü günler kala, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, o gece yaşadıklarını anlattı. Ünye Cumhuriyet Meydanı'ndan canlı yayın yapan Tv52'de Sezgin Yaşar'ın konuğu olan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi ilk yaşadığı anları anlattı. Başkan Çamyar, hain kalkışmanın başladığı dakikalarda evinde olduğunu belirterek, darbe girişimini de üniversite arkadaşlarıyla birlikte İlim Yayma Mezunları adı altında kurdukları whatsapp grubundan öğrendiğini söyledi. 

"KAPIDAN HELALLEŞEREK ÇIKTIM"

Hain kalkışmayı öğrenir öğrenmez kısa bir süre bocalama evresi geçirdiğini söyleyen Başkan Ahmet Çamyar, "Ben ilk defa o zaman öğrendim. Bir bocalamadan sonra böyle birşey olur mu ülkemizde, bu mümkün olabilir mi noktasında bir soru işareti belirdi kafamda. Televizyonun kumandasını alıp haber kanallarını gezdiğimde İstanbul'da köprünün tutultuğu haberini izledim. Bir on dakika, on beş dakika ayakta televizyonun başında kaldım. Onun peşinden İl başkanlığımızdan partilere gidin, yönetimleri toplayın mesajını alınca İl Başkanımızla görüştüm. Alelacele üzerimi giyip Başkan yardımcılarımı aradım. Çıkarken,'Ne olacak şimdi' sorusu geldi eşimden. Ben de darbenin başarılı olması halinde benim bir daha geriye dönemeyeceğim, ya öldürülüp şehit olmak, ya da cezaevine gitmekle ilgili bir süreçle sonlanabileceğini belirterek helallik alarak evden çıktım. Kapıdan helalleşerek çıktım" ifadelerini kullandı.
 
Dışarıya çıktığında ise ilk aradığı isimlerin yardımcıları olduğunu belirten Başkan Çamyar, "Onları Cumhuriyet Meydanı'na ve partiye davet ettim. O arada Büyükşehir Belediye Başkanımızı aradım. İlçenin ileri gelenlerini aradım. Partide kısa bir konuşma yaptım arkadaşlara ve çıkıp Emniyet Müdürlüğü'ne girdik. Polislerin her biri teyakkuz halinde. Bir bölümü otomatik silahları ellerine almışlar, neyin ne olduğu, kimin ne tarafta olduğu belli olmadığı bir ortam. Girdik binaya, bu arada benim Emniyet'e girişimle beraber arkadaşlarımla polisler arasında gözaltına alındığım sanılarak bir tartışma yaşandı. Sonra başsavcı, kaymakam bir araya geldik. Bir süre oturduktan sonra ilk TRT1'deki basın bülteninin okunması sahnesinde Emniyet Müdürlüğü'ndeydik" dedi.

"FETÖCÜ KAYMAKAM, O AKŞAM TELEVİZYONU AÇTIRMAMIŞ!"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meydan çağrısından önce Ünyelilerin meydanları doldurduğunu vurgulayan Başkan Çamyar, "Biz Emniyetten çıkıp, kaymakamlıkta süreci oradan yönetelim dedik. Hep beraber çıktık, kaymakamlık binasına doğru yöneldik. Kaymakamlık binasına geçtik. Tabii Kaymakamlık binasında bizim ısrar etmemize rağmen, televizyon bir türlü açılmadı. O günün kaymakamı, televizyon çekmiyor, işte anten bozuk, şu oluyor, bu oluyor gibi mazeretler öne koydu. Ben bu arada yazışarak arkadaşlarımdan gelişmeleri öğrenerek aktardım. Gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra biz meydanın hınca hınç dolduğunu gördük" ifadelerini kullandı.

"BYLOCK'TAN TUTUKLU"

Dönemin Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında açığa alınarak, polis tarafından da gözaltına alınmış ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında 3 ilde yeniden operasyon düzenlendi. Kastamonu Azdavay, Trabzon Ortahisar, Çorum Laçin kaymakamları ile Ünye eski Kaymakamı Mustafa Demir, FETÖ/PDY terör örgütünün gizli mesajlaşma programı ByLock'u kullandıkları iddiasıyla yeniden gözaltına alındı. Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak suçuyla adli makamlara sevk edilen 4 kaymakamdan biri adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, diğer iki kaymakamla birlikte tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 
Editör: TE Bilisim